Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.19

 

Ai auzit deja de mastile cu bicarbonat de sodiu sau ulei de cocos care ar fi bune pentru orice tip de piele ori de efectele lor pozitive asupra tenului? Cand inca mai ai nevoie de convingere in ce priveste capacitatea acestor ingrediente de a te ajuta sau care sunt aspectele lor negative, citeste in continuare si vei afla. 

 

Cum poti avea grija de pielea ta scapand de ingredientele nocive sau de panoplia de produse gasite in comert? In primul rand, poti inlocui cateva din articolele cosmetice de uz zilnic cu unele elemente sigure, sanatoase si la preturi foarte bune. 

Un prim detaliu care recomanda uleiul de cocos si bicarbonatul de sodiu este faptul ca acestea nu contin chimicale si aditivi si ca se gasesc spre cumparare in cantitati mari la preturi foarte bune, putand avea rezultate foarte bune, in timp, asupra tenului, dupa cum relateaza unele utilizatoare, desi uzul lor traditional este in bucatarie. Sunt ele, totusi, bune pentru oricine? 

 

 

Pentru un scalp sanatos si un par stralucitor

Adesea, se intampla ca oamenii sa recomande uleiul de cocos in ce priveste ingrijirea pletelor. Se spune ca hidrateaza si previne caderea firelor, netezeste si ajuta la vindecarea matretii. Ba chiar ar ajuta la cresterea mai rapida a pletelor. 

Adevarul este ca foliculii nu vor fi ajutati atat de mult in profunzime, ci doar la suprafata, efectul nementinandu-se dupa spalare. Cand e aplicat inainte de purificare contribuie la protejarea fibrelor de pierderea proteica, asa ca mai putine fire se vor rupe. Insa, daca exagerezi cu cantitatea aplicata poti sa te pricopsesti cu scalp si par gras. 

Avand in vedere proprietatile antiinflamatoare si antimicrobiene, poate ajuta la scaderea gradului de matreata din zona scalpului. Dar in cazul in care suferi de dermatita seboreica poate deveni o problema, caci va irita si mai mult tesutul si va agrava situatia. 

Multi adepti ai cosmeticelor naturiste promoveaza bicarbonatul de sodiu drept un bun inlocuitor al samponului, care ar lasa pletele curate si stralucitoare si care chiar ar ajuta la cresterea lor. Avand in vedere pH-ul acidic al substantei, aceasta poate afecta scalpul si fibrele capilare, putand rezulta in iritatii, subtierea firelor si chiar ruperea acestora. 

E de preferat sa eviti intinderea uleiului de cocos pe scalp si sa eviti bicarbonatul de sodiu pe cat posibil, avand in vedere iritarea si reactiile neplacute ce pot aparea. Desi acestea apar in multe masti facute in casa pentru par, daca nu iti cunosti structura capilara poti face mai mult rau decat bine. 

 

Tratamente orale

Atat uleiul de cocos, cat si bicarbonatul de sodiu pot aduce beneficii igienei orale. Le poti amesteca intr-o pasta de dinti facuta in casa sau poti folosi doar bicarbonatul pentru proprietatile sale de albire. 

 

In cazul multor produse de igienizare orala din comert un ingredient intalnit este bicarbonatul de sodiu, despre care se spune ca ar avea un efect pozitiv asupra indepartarii bacteriilor si reducerii semnelor gingivitei si placii dentare. Totodata, este binecunoscut faptul ca poate albi dintii si reduce aspectul petelor de cafea, ceai, etc. Are un rol adjuvant si in pastrarea dintilor in conditie optima, reducand gradul de distrugere a acestora si tinand sub control cariile. 

Uleiul de cocos nu este la fel de puternic cand vine vorba despre efectul sau asupra igienei orale, dar poate fi intrebuintat drept un fel de apa de gura cu folosire indelungata, fiind o tehnica antica unde tii si invarti prin cavitatea bucala o micuta cantitate de ulei de cocos pret de 15 minute pentru a ucide anumite bacterii. Se spune si ca ar ajuta la mentinerea sanatoasa a gingiilor si dintilor. Dar nu ar trebui sa inlocuiasca o pasta de dinti. 

 

In ce priveste tenul

Uleiul de cocos ajuta toate tipurile de ten, de la cel gras, unde tesutul va fi curatat de bacterii si producerea de sebum va fi incetinita, pielea redevenind hidratata, si pana la cel uscat, caruia ii reda stralucirea prin hranire si hidratare. 

Nu putini sunt cei care considera uleiul de cocos un adevarat miracol pentru piele, ajutand la tratarea acneei si rejuvenarea tesutului prin tinerea ridurilor la distanta. Nu este de mirare ca efectele sale pozitive asupra pielii sunt recunoscute, avand in vedere continutul ridicat de acid lauric bogat in acizi grasi. Acestea vor contribui la rezistenta in fata microbilor si la aspectul antiinflamator, accelerand vindecarea si ameliorand unele inflamatii tegumentare. 

Insa nu oricine se poate bucura de proprietatile sale cand vine vorba despre piele, caci poate imbacsi porii, producand mai multe cosuri, in special in cazul tenului gras. Ai grija si in cazul tesutului sensibil, caci acesta se poate irita usor. O masca de fata buna, pentru tenul normal sau cel deshidratat ori uscat va produce un rezultat luminos si hidratant. 

 

 

Bicarbonatul de sodiu curata si tonifica pielea, putand ajuta si in cazul acneei, desi rezultatele nu sunt confirmate din punctul de vedere stiintific. Avand in vedere pH-ul alcalin al substantei, poate produce mai mult rau decat bine, distrugand echilibrul epitelial si expunand tesutul la bacterii. Cu un pH intre 8 si 9, va usca excesiv tenul de uleiuri naturale, acesta din urma avand un pH intre 4.5 si 5.5. Il vei gasi, totusi, in masti facute in casa si exfoliatoare pentru tenul gras, unde inlatura impuritatile si sebumul, ajutand la reglarea activitatii glandelor sebacee supraactive. 

In esenta, este de preferat sa nu folosesti prea des aceste ingrediente pe fata, in special bicarbonatul de sodiu, pentru a nu-ti infunda porii si a nu usca in exces tesutul. 

 

Alte intrebuintari

Uleiul de cocos este un cunoscut ingredient in bucatarie, putand inlocui uleiurile de floarea soarelui sau masline la gatit, sau margarina si untul in patiserie, prezentand o sursa de acid lauric, stimuland productia de colesterol bun (HDL), protejand astfel circuitul sangvin si inima, precum si organele interne, avand in vedere existenta acizilor grasi si a trigliceridelor de lant mediu. 

Despre bicarbonatul de sodiu iti vom mai spune ca se foloseste in ingrijirea locuintei pentru indepartarea petelor incapatanate de pe podea sau suprafete ori textile, pentru spalarea fructelor si legumelor ori pentru dezodorizare, pe langa functia clasica din bucatarie. 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of