Totul despre cum sa te vopsesti singura, acasa, cu vopsea profesionala

Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.25

 

4 secrete cand folosesti vopsea profesionala

 

Exista momente in care iti doresti cu ardoare o schimbare fizica si esti gata sa faci orice iti este in putinta pentru a se intampla, chiar daca la salon nu gasesti timp sa mergi sau sa iti faci o programare. Nu putine sunt femeile curajoase care apeleaza la produsele gasite in magazine pentru a-si modifica singure aspectul pletelor. Iata cateva informatii ce te pot ajuta sa obtii o nuanta frumoasa si rezistenta, prin fortele proprii.

 

Daca ti se pare scump sau, pur si simplu, nu doresti sa iti pierzi timpul la salon, ori daca nu te poti decide decat in ultimul moment care nuanta ti se potriveste mai bine sau pe care o vei aplica, iti poti incerca norocul si acasa, avand in vedere ca gasesti, cam peste tot in magazine, accesoriile si produsele de care ai nevoie pentru a face asta sa se intample.

Totusi, vei avea cateva alegeri de facut, pentru a te asigura ca rezultatul este unul favorabil si nu un dezastru pentru care vei ajunge, in cele din urma, la un profesionist. Si e si usor, caci ai la indemana chiar si versiuni profesionale, atat in magazinele obisnuite, cat si online, de unde poti da comanda de toate cremele colorante dorite, in format profesional sau semi-profesional.

Ce iti trebuie

Manusi de plastic – pentru protectia mainilor, deoarece pigmentatia, in special cea inchisa, le poate afecta, patand sau chiar arzand tegumentul.

Pensula pentru vopsea – pentru distribuirea corecta si eficienta a fluidului.

Pieptene – util pentru descalcirea pletelor si pentru portionarea acestora in vederea unei vopsiri mai usoare si complete.

Pelerina/ folie/ prosop pentru protejarea hainelor si a pielii astfel incat pigmentul sa nu pateze, mai ales daca fluidul este unul care curge si e mai dificil de manevrat.

Boneta sau prosop pentru acoperirea parului vopsit cand lasi pigmentul sa isi faca efectul.

Bol pentru amestecarea ingredientelor – trebuie sa fie din plastic sau portelan, niciodata din metal, deoarece poate interactiona cu oxidantul, modificand culoarea timpuriu.

Crema coloranta in nuanta dorita – exista numeroare branduri de ordin profesional, care vand tocmai in acest mod, separat, pigmentul de colorare si oxidantul, pentru ca formula sa se adapteze necesitatilor si particularitatilor firului de par.

Oxidantul adecvat nivelului de deschidere dorit (poate fi evitat, daca alegi un sampon colorant, o nuantare temporara sau semi-permanenta) – cu cat este mai blond parul, cu atat procentajul de pe pachet ar trebui sa fie mai mic.

Praful de decolorare (poate lipsi, cand folosesti nuante mai inchise decat cea de la care pornesti si cand nu doresti o decolorare puternica).

 

Ce formulatie sa alegi

Exista in comert tot felul de optiuni, de la cele temporare, care dau doar usoare umbre pe plete mai inchise sau pot nuanta blondul, dar si versiuni semi-permanente sau permanente.

Vopselele semi-permanente pot sa nu foloseasca oxidant, existand sub forma unor tuburi de crema coloranta, sau se vor amesteca si cu un oxidant slab, de pana la 2%, pentru a se mentine mai bine in timp, obtinandu-se rezultate foarte bune pe firele deja decolorate, unde pigmentii vor prinde mai intens. Formulatia aceasta este rezervata, in primul rand, nuantelor inedite, mai putin naturale, precum rosu, albastru, verde, mov sau alte pigmentatii asemanatoare, dar exista si optiuni autentice, in ciocolatiu, blond sau saten.

Vopseaua permanenta va avea un rezultat care nu se estompeaza la fel de repede precum cea deja mentionata, si se va improspata pe lungime mai rar, caci persistenta este crescuta. Poate fi folosita si pentru decolorarea parului, si pentru obtinerea unor nuante sau a unui par vopsit ombre, de exemplu, daca aplici tehnica potrivita.

Pentru vopsirea acasa, singura, primele dati, este indicat sa folosesti variante pe care le-ai gasi si la salon, deoarece formulatiile lor sunt mai stabile si iti pot oferi un rezultat la care te astepti. Brandul ar trebui sa fie unul consacrat, din gamele destinate salonului, deoarece ai, intr-o oarecare masura, garantia calitatii.

Pentru inceput, nu te avanta spre cele mai diferite culori fata de nuanta ta naturala, ci asteapta putin pentru a prinde miscarile corecte si curajul necesar spre a purta o varianta nenaturala, si pentru a o aplica in mod exact.

 

Cum aplici

Mai intai, vei amesteca cea mai buna vopsea de par cu oxidantul, daca este necesar, folosindu-te de pensula pentru a obtine un fluid omogen. Acelasi pas este urmat si cand te decolorezi folosind si o pulbere.

Inainte de a recurge direct la vopsire, poti testa timp de 24 de ore prin urmarea instructiunilor de pe cutie, pasul fiind esential cand schimbi producatorul vopselei, cand incerci astfel de produse pentru prima oara sau cand ai tegumentul sensibil. Daca exista instructiuni pe ambalaj, acestea trebuie urmate cu atentie.

Pentru a avea grija de pielea ta, in special cand folosesti nuante care pateaza si se vad, poti recurge la aplicarea unei creme grase pe fata, gat si decolteu. Daca, totusi, te patezi, si te intrebi cu ce se curata pielea de vopsea de par, afla ca poti masa usor cu un amestec de zeama de lamaie sau demachiant, mai apoi clatind cu apa.

Pentru a proteja scalpul in momentul vopsirii, este indicat sa nu aplici crema pe firele proaspat spalate, ci pe un scalp cu uleiuri naturale, nespalat de doua sau trei zile, pentru ca acesta sa nu reactioneze negativ.

Dupa ce obtii fluidul gata de aplicat si te-ai pregatit punand pe tine pelerina sau protectia pentru umeri, vei pieptana suvitele si le vei sectiona in patru parti egale, cu carare pe mijloc si la jumatate, pentru a-ti fi mai usor sa aplici pigmentul peste tot.

Apoi, folosesti pensula pentru a o intinde, pentru prima oara preferandu-se sa imbibi intai lungimea pletelor si apoi sa acoperi si radacinile, deoarece caldura emanata de scalp va duce la procesarea mai rapida in aceasta zona si te poti alege cu nuante diferite, mai intense sus. Pasul acesta este cu atat mai vizibil cand lucrezi cu decolorant sau nuante care deschid considerabil nuanta existenta, ori cu cele vibrante de rosu, de exemplu, si sunt mai putin vizibile in cazul celor de saten sau brunet.

Pentru varfuri vopsite fie vei folosi o crema nuantatoare sau permanenta cu care sa le inchizi, fie vei avea nevoie, mai intai, de o usoara decolorare, pentru ca pigmentul mai deschis, precum cel pentru ombre sau variantele neconventionale are nevoie de o “panza” mai luminoasa de care sa se prinda.

Pentru o vopsire pe par, permanent, acasa, iti va fi de ajutor pensula cu care vei doza mai bine produsul si vei fi mai precisa pe linia parului si pe carare. E utila, in special, pentru adaugarea cremei pe radacini, la decolorare.

Este indicat ca, atunci cand iti vopsesti intreaga pleata, sa incepi cu cararea, pentru a te asigura ca in fata rezultatul este cel scontat, punand accentul pe jumatatea din fata, unde vei vedea cel mai des parul, dar nu risca sa lasi parti neacoperite de culoare si la spate, in special daca iti faci coafuri inedite sau iti prinzi pletele in diferite moduri si cozi, pentru a nu te trezi cu pete de “dalmatian” pe cap, asa ca o pereche secundara de ochi iti este utila. Pornesti de la radacina si trasezi cu pensula pana la varfuri pe suvite de 1 – 2 cm, pentru ca formulatia sa fie saturata si sa prinda bine.

Dupa ce astepti sa treaca timpul necesar actionarii, vei spala suvitele cu apa la temperatura medie (unii spun ca ar fi mai buna apa rece, care nu ar scoate pigmentii din axul folicular, dar nu este un fapt dovedit stiintific). Pentru intretinere, se recomanda sa folosesti produse special concepute pentru pletele vopsite, care ajuta la pastrarea vibrantei pigmentare.

 

Ce culori sa alegi

In special cand te afli la inceput, esti o fire mai aventuroasa sau actionezi din impuls, este important sa stii cum actioneaza vopseaua in ce priveste schimbarea culorii, atunci cand cauti mai mult decat sa iti acoperi firele albe sau sa dai luciu celei existente.

Daca nuantele inchise, ciocolatii sau de brunet prind de la saten si pana la brunet, e esential sa cunosti ca de la blond platinat nu poti trece direct la un par ca “pana corbului”, trebuind, mai intai, sa recurgi la o nuanta de rosu sau castaniu, caci altfel te poti alege cu o culoare care cu siguranta nu iti va placea, avand in vedere ca negrului sau satenului foarte inchis le sunt necesari pigmentii calzi pentru a se prinde si a deveni vibranti.

Daca ai cealalta problema si te intrebi ce culoare prinde pe parul decolorat, afla ca optiunile sunt diversificate, fiind legate de nivelul la care ai ajuns in urma indepartarii pigmentilor din fibre, de la blonduri mai calde sau mai reci, mai platinate, nisipoase, perlate ori capsuna, sau chiar aramiu, roscat, ori optiuni semi-permanente, bogate in pigmenti albastri, verzi, visinii, mov, lavanda, piersica ori alte optiuni vibrante si complet nenaturale.

Speram ca aceste sfaturi referitoare le intrebarile pe care le-ai avea, precum “cum sa ma vopsesc acasa, cu un produs profesional” ti-au fost raspunse in urma citirii acestor randuri si iti uram succes in alegerea urmatoarei culori pe care o vei incerca. Totul consta in rabdare, accesoriile potrivite si respectarea timpilor de aplicare si actionare, precum si la menajarea asteptarilor, in unele cazuri, spre a te putea bucura de un look nou. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu