Colagenul se gaseste in diferite tesuturi ale organismului, de la cel osos, muscular si pana la cel digestiv, in piele, articulatii si vase de sange, fiind responsabil cu regenerarea celulara, gasindu-se in mod natural in organism pana in jurul varstei de 30 de ani, dupa care productia sa incepe sa scada. In ajutorul organismului pot interveni diferite terapii despre care vei afla mai multe in cele ce urmeaza.
Productia de colagen natural are loc in intregul organism, acesta facand parte din majoritatea tesuturilor, deoarece duce la regenerarea celulara complexa. Poate fi afectata de diferite aspecte ale vietii, de la poluare, fumat, radicali liberi, expunere excesiva la soare sau fara protectie, exces de zaharuri si pana la diete neadecvate, motiv pentru care poti sau este necesar sa apelezi la diferite suplimente si terapii de ajutor.
Ce este colagenul
Colagenul este parte din structura oricarui tesut conjunctiv, gasindu-se intr-o treime din proteinele existente in corp, fiind el insusi o proteina dura, care nu se dizolva in apa si care e formata din fibre. Este produs natural in diferite tipuri de tesuturi in prima parte a vietii, insa dupa 30 de ani scade, astfel ca poate fi necesara adaugarea unor surse externe de colagen natural pentru fata, piele, oase, articulatii, muschi si sistemul digestiv.
Proteina de colagen este adesea grupata cu elastanul, in special cand este vorba despre piele si tesutul conjunctiv, oasele corpului si articulatii sau cele care protejeaza organele.
Rolul colagenului
In organism exista nu mai putin de 28 de tipuri de colagen, fiecare avand propriile functii si structuri, cele mai importante fiind cele de tip I (tendoane, piele, oase – tipul cel mai flexibil), II (articulatii), III (vase de sange, piele) si IV (membrane). Mai poate fi impartit in cel endogen (secretat natural in straturile pielii si tesuturilor) sau exogen (aport din suplimente si alimentatie).
Colagenul contribuie la elasticitatea tesuturilor si pielii, fiind o proteina ce ajuta la refacerea cartilajelor, vindecarea ranilor si cicatrizarea acestora, stimuland regenerarea celulelor de diferite tipuri. Este considerat un “lipici” natural al corpului.
Terapii si surse cu colagen
Cei aflati in cautarea unor surse aditionale de colagen pot apela la diferite suplimente sau terapii ajutatoare precum colagen pentru articulatii. Printre acestea se afla urmatoarele.
Alimente
Exista diferite alimente cu colagen sau care il stimuleaza, aflandu-se mai ales in sursele de proteina animala, deoarece acestea au tesuturi conjunctive. Asta inseamna ca cei care urmeaza diete vegetariene sau vegane pot avea de suferit din aceasta perspectiva, dar nu in mod obligatoriu.
Legumele cu sulf sunt surse bune de imbunatatire a cantitatii de colagen din organism, exemple bune fiind broccoli, varza, usturoiul, ceapa si varza de Bruxelles.
Carnurile slabe (pui, curcan) sunt alimente bogate in colagen natural care aduc un aport pozitiv in acest sens organismului celui care devoreaza asa ceva, incluzand pielea, insa nu a celei prajite, care nu este sanatoasa.
Fructele de mare si pestele pot fi considerate alimente care contin colagen cu un aport pozitiv asupra organismului uman, incluzand aici si uleiul de peste.
Si ouale intra in aceasta categorie, mai ales galbenusul si coaja, alte exemple fiind kiwi, citricele, merele, rodiile, fructe care au vitamina C necesara productiei naturale de colagen, de aceea poti gasi formule de colagen hidrolizat cu vitamina C in format de suplimente sau produse cosmetice.
Pentru a proteja impotriva degradarii de colagen pentru articulatii si piele, poti bea mai mult ceai alb, care contine acid fenolic.
Suplimente
Pentru a combate deficitul si a-l suplimenta, exista pe piata diferite produse cu colagen pastile, colagen pudra sau tablete. Dozajul si efectele depind de producator si formulatie, existand indicatii pe pachet.
Tot din aceasta categorie mai fac parte si suplimentele de colagen lichid si colagen hidrolizat care maresc elasticitatea tesuturilor si sporesc recuperarea fizica, putand fi considerate cel mai bun supliment pentru articulatii la indemana romanilor.
Nutrienti care cresc productia colagenului in mod natural
Corpul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen in articulatii si tesuturi, ceea ce inseamna ca poate fi de ajutor sa o adaugi alimentatiei tale, alaturi de prolina, (germeni de grau, albusul de ou, varza, lactate, ciuperci), glicina (pielea animalelor) si cupru (organe, caju, pudra de cacao, linte, seminte). Aminoacizii sunt importanti, acestia gasindu-se in fructe de mare, carne, leguminoase, lactate si tofu.
Tratamente
Includ diferite produse dermatocosmetice si terapii care pot ajuta la intarirea productiei de colagen si la obtinerea unui aspect mai placut al pielii, in primul rand. Acestea pot fi clasificate in functie de cat de eficiente sunt, dar si in functie de modul in care se administreaza ori scopul precis.
Cremele anti-imbatranire pe baza de colagen, masti cu colagen sau serurile cu colagen fiole promoveaza estomparea liniilor fine si a ridurilor, incurajand elasticizarea tesutului, rezultatele nefiind, insa, neaparat de durata. Pot impiedica aparitia ridurilor, cicatrizand mai repede sau imbunatatind aspectul pielii, in general. Cremele de acest fel pot fi de ajutor si pentru vindecarea cicatricilor acneice, eritemelor sau edemelor.
Usor mai invazive vor fi injectiile cu colagen pentru estomparea ridurilor din diferite zone faciale, astfel incat pielea sa aiba un aspect mai voluminos, rezultatele fiind imediate.
Terapia cu lumina LED rosie este menita a stimula productia de colagen din organism, fiind cunoscuta si sub denumirea de fototerapie, nefiind dureroasa, dar avand un pret crescut in saloane profesionale si un efect minim in cazul aparatelor disponibile pentru acasa.
Pentru durerile articulare poate fi incercat un tratament cu gelatina pentru articulatii (pe forum relevant romanesc si international specificandu-se utilitatea unei astfel de proceduri).
O terapie de ajutare a fetei sa isi redobandeasca elasticitatea, fermitatea si volumul este microneedlingul, sau terapia de inducere a colagenului, care e o procedura ce imbunatateste aspectul pielii in timp ce incurajeaza producerea de colagen.
Colagenul – contraindicatii si efecte secundare
Precum in cazul majoritatii suplimentelor si procedurilor, pot exista precautii in ce priveste administrarea unui produs cu colagen sau a unui tratament cu gelatina pentru ameliorarea durerilor articulare, printre acestea aflandu-se durerile articulare si musculare, gustul amarui, reactiile alergice sau sensibilitatile ori iritatiile. In unele cazuri, este posibil ca produsul folosit sa nu aiba efectul imediat sau cel scontat.
Lasa un comentariu
0 Comentariu