Pe masura ce il expui la caldura (expunere solara sau folosirea placii de intins, ondulatorului sau aparatului de uscat), parul tau devine sensibil si are nevoie de ingrijire. Iata cateva masti, pe care le poti incerca oricand consideri ca parul tau are nevoie de ingrijire.
Pentru majoritatea femeilor parul este un accesoriu in sine, o podoaba pe care doresc sa o ingrijeasca pe cat de mult posibil, pentru a se bucura de stralucire, volum si coafuri interesante. Dar stresul cauzat de ondulare, intinsul cu placa sau uscarea cu fohn-ul duc la degradarea si subtierea firelor.
Alteori, simti ca pletele tale au nevoie de hidratare sau stralucire, iar pentru cateva clipe de rasfat te poti folosi cu succes de ce ai prin camara sau bucatarie, incropind o masca pentru par, caci ingredientele naturale cu siguranta vor avea un efect benefic.
Nu e neaparata nevoie sa apelezi la tot felul de produse costisitoare sau la oferte de masti de par din comert, daca iti vine dintr-o data ideea folosirii unei masti sau daca preferi remediile naturiste.
Masca de par cu ou si lapte
Oul este, poate, cel mai comun ingredient intalnit in masti pt par, atat albusul cat si galbenusul fiind bogate in excipienti care au grija de fibre si le asigura un aport vitaminic (A, B, D) si mineral bun (fier, potasiu, calciu, acizi grasi).
Daca albusul degreseaza pletele si te scapa de uleiuri la radacina, galbenusul va hidrata in profunzime.
Pentru aceasta masca ai nevoie de:
- Unul sau doua oua intregi;
- 100 ml lapte ( in special pentru par mediu, deoarece pe cel scurt se injumatateste cantitatea, iar pe cel lung se dubleaza);
- Doua linguri de ulei de masline ;
- Sucul unei jumatati de lamaie.
Amesteci toate ingredientele la un loc si aplici masca pornind de la scalp, intinzand si pe lungime, si la varfuri, lasand-o sa actioneze timp de 15 – 20 de minute, acoperind capul cu folie de plastic, o casca de dus sau un prosop, daca iti permiti sa murdaresti unul, caci fluidul este destul de subtire si va curge.
Apoi te poti spala cu un sampon, dupa ce clatesti bine resturile de masca din par, avand grija sa folosesti apa rece sau doar calduta, pentru a nu coagula oul si a-l face si mai greu de indepartat. Daca folosesti special sampon fara parfum, s-ar putea ca
Se recomanda sa aplici aceasta masca pt par o data pe luna, pentru ca suvitele sa devina mai moi, catifelate, stralucitoare si voluminoase.
Masca de par cu ulei de ricin, hidratanta
Pentru aceasta masca vei avea nevoie de doua linguri de ulei de ricin si doua galbenusuri, amestecand bine pana cand obtii o pasta asemanatoare maionezei.
O vei aplica la nivelul radacinilor, masand viguros scalpul, dupa care lasi sa isi faca efectul timp de 20 de minute. La final, clatesti bine resturile si samponezi.
Aceasta reteta de masca este indicata celor care se lupta cu pierderea excesiva a firelor de par, sau pentru persoanele care au fire fine, casante si rare, carora le lipseste structura, determinand astfel si parul lipsit de volum.
Uleiul de ricin va avea efect antibacterian si antifungic, curatind scalpul de matreata si calmand iritatiile, ajutand la cresterea firelor.
Masca revitalizanta cu avocado
Daca iti plac fructele si legumele, dar si salatele bogate, nu iti va lipsi din frigider avocado. Nu te ingrijora, nici macar nu ai nevoie de blender sau razatoare electrica pentru a face rapid un piure din avocado, in care sa adaugi si restul ingredientelor. Gratie continutului de vitamine (B5, B6, E, C), a nutrientilor (antioxidanti, flavonoizi, fitonutrienti), acidului folic, acizilor grasi monosaturati si a calciului si potasiului, pletele tale vor fi revitalizate, hidratate si stralucitoare. II faci o favoare parului tau daca alegi in special produse bio ca ingrediente.
Ai nevoie de:
- Un avocado copt;
- 50 ml lapte;
- O lingura de ulei de masline (sau migdale).
Cu ajutorul unui blender sau a unei furculite faramitezi bine fructul de avocado si il amesteci cu uleiul, adaugand incetul cu incetul lapte, pana cand devine la fel de fluid precum un balsam de par.
Il intinzi pe par, pornind de la scalp si pana la varfuri, timpul de actionare invartindu-se in jurul valorii de 20 de minute, dupa care vei clati bine resturile cu apa calduta si te vei spala, ca de obicei, folosind samponul preferat. Avand in vedere continutul fructului, nu iti va fi necesar balsamul.
Hidratare cu iaurt
Acest tip de masca de par (lista comparativa aici) se recomanda pletelor grase sau cu tendinta de ingrasare, deoarece regleaza activitatea glandelor sebacee, in timp.
Iaurtul este un ingredient apreciat pentru masti handmade pentru scalp si fata, datorita continutului sau de proteine, antioxidanti, vitamine si calciu.
Ai nevoie de:
- 100 ml iaurt;
- O lingurita de miere;
- O lingurita de otet de mere.
Amesteci si aplici la nivelul scalpului, intinzand si pe lungime si radacini, permitand fluidului sa fie absorbit de fibre timp de 15 minute. Mai apoi, clatesti resturile cu apa calduta si te samponezi, avand grija sa nu folosesti apa fierbinte, care degradeaza parul.
Vei obtine o pleata stralucitoare, mai moale si catifelata, iar scalpul va fi mai curat si calmat.
Masca plina de uleiuri si banane
Poti incerca de fiecare data o noua masca hranitoare, care sa fortifice fibrele sensibile ori uscate, bananele fiind un ingredient interesant prin prisma faptului ca au in componenta potasiu si biotina (care intarzie aparitia firelor carunte), alaturi de vitamine (E, A). Prin folosirea unui amestec cu banana pletele tale devin mai puternice si elastice.
Iti sunt necesare:
- 2 banane coapte;
- O lingurita de ulei de cocos;
- O lingurita de ulei de masline;
- O lingura de miere.
Pentru a face masca sa fie cat mai fluida iti va fi de folos, ca si in cazul fructului de avocado, un blender. Dupa ce obtii o pasta, vei incepe sa o intinzi pe par, pornind de la radacina si acoperind si varfurile, infasurandu-ti parul intr-un prosop si lasand sa isi faca efectul pentru pana la 15 minute. Vei clati foarte bine cu apa calduta si, daca simti nevoia, poti sampona o data, pentru a scoate orice resturi de ulei.
Masca de stimulare cu mustar
Ingredientul principal va produce o reactie de incalzire la nivelul scalpului, readucand sangele in capilare si incurajand producerea de noi fire, fortificandu-le pe cele existente.
Iti sunt necesare:
- 2 linguri de apa calda;
- 2 linguri de mustar tip pudra;
- 2 lingurite ulei de masline;
- 1 galbenus de ou;
- 2 lingurite zahar.
Amesteci toate ingredientele foarte bine, pana obtii o pasta, si te axezi pe aplicarea sa pe scalp, evitand restul suvitelor. O lasi pentru minimum 15 minute sa isi faca efectul, daca rezisti senzatiei calde la nivelul pielii putand prelungi durata cu pana la o ora, apoi clatesti bine cu apa calduta sau rece si samponezi bine. Pentru lungime poti folosi un balsam care sa iti dea catifelare.
Aceasta masca poate fi aplicata o data pe saptamana, conform altor utilizatoare efectul indesirii fiind observabil dupa doua luni de utilizare constanta.
In concluzie, atunci cand nu gasesti suficiente produse de ingrijire compatibile parului tau la supermarket sau nu mai identifici masca de par preferata in stoc la magazinele online, sa iti prepari singura un tratament naturist pentru scalp poate fi ideea care te scoate din impas.
Lasa un comentariu
0 Comentariu