Top 11 Modele De Cusaturi Decorative

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.23

 

Sa inveti sa cosi la mana poate fi distractiv, daca iti place lucrul manual si daca doresti sa lucrezi cu culori sau sa iti exprimi stilul si simtul artistic intr-un mod diferit. Poate parea intimidant la inceput, dar nu vei avea nevoie decat de cele mai simple si cunoscute cusaturi pentru a produce ceva frumos. Iata cateva din cele mai interesante si des folosite tehnici. 

 

Printre noile hobby-uri care au renascut, parca, din propria cenusa, se afla cusutul la gherhgef sau la mana, care e relaxant, ajuta la coordonare si la un management mai bun al timpului, dar si care te poate ajuta sa te exprimi si sa produci imagini frumoase sau pur si simplu sa petreci timp alaturi de o prietena ori chiar intrun grup sau sa te linistesti singura, daca preferi asta. Si, cum poate fi dificil sa incepi lucrul, iata cateva cusaturi simple si cunoscute, pe care oricine ar trebui sa le stie, de care te poti folosi in vederea “desenarii” cu acul pe material textil. 

 

Cusatura intoarsa sau retur

Este usor de invatat si o vei deprinde de la primele incercari. Este, probabil cea pe care o vei folosi cel mai mult, fiind frumoasa si utila pentru liniere, si pentru umplere. Bagi acul si il scoti peste sase ochiuri, dupa care dai ata inapoi spre dreapta si introduci acul din nou la trei ochiuri in urma locului prin care ai iesit, repetand figura. Rezultatul este o linie dreapta simpla, pe care o poti manipula cum doresti. 

Cusatura cursiva

E o tehnica de brodat simpla care produce liniute scurte, adaugand detalii sau permitand trasarea simpla a formei peste care vei tece cu o alta cusatura. Reprezinta, totodata, baza pentru brodatul japonez sashiko. Se adapteaza necesitatilor si poti ajusta lungimea si spatiile lasate libere, poti trece pe langa ele cu un alt design sau le poti intari. 

 

Tivul cusut

Indoi in jur de 1 – 2 cm din marginea materialului o data, pe linia firului de tesatura, dupa care repeti procedura pentru ca marginea sa se afle in interior. Apoi, treci trei fire pe deasupra marginii, unde tivul se rasuceste, si pe urma cosi prin cele trei straturi folosind ochiuri mici. Treci cu acul peste doua ochiuri, dupa care revii la impunsatura din spate si repeti, astfel acoperind tesatura cu ata. 

 

Cusatura franceza

Se foloseste pentru a “lega” doua materiale cu tendinta de destramare. Se vor pune capetele impreuna, in asa fel incat sa se atinga cu spatele, marginile ramanand aliniate foarte bine. Se ruleaza pentru ca marginile sa fie pe interior, dupa care mai rulezi o data, in asa fel incat firele sa nu fie vazute din afara. Pe margine vei mai adauga o cusatura pentru ca prima sa nu fie vizibila, avand grija sa presezi bine marginile pentru ca rezultatul sa fie lipsit de fire razlete. 

 

Nodul francez

Pentru multe persoane pasionate de cusut la mana, este o provocare foarte mare fiind dificil de realizat. Si, desi nu va fi la fel de simplu de invatat precum alte modele, efectul sau va merita. Se foloseste mai ales la texturare si detaliere, obtinandu-se un efect frumos. 

Treci acul prin material si infasori ata in jurul textilei pentru a forma un nod mic sau de doua ori pentru unul mare, trecand din nou cu acul aproape in aceeasi gaura din care a iesit, tragandu-l incet pentru a finisa nodul. 

Cusatura dreapta

E simpla si implica doar trecerea acului cu ata printr-un numar de ochiuri. Se poate folosi pentru tot felul de efecte precum pentru a forma stele, texturi sau a umple goluri. Necesita, totusi, antrenament, pentru a vedea care este distanta optima pentru acoperirea ochiurilor. 

 

Punctul lantisor

Arata frumos si nici nu este dificil de realizat. Vei scoate firul intr-un punct si vei infige mai apoi acul in aceeasi gaura, lasand ata in forma de bucla sau lat, dupa care iesi din nou si repeti. 

O alta tehnica ce are acelasi rezultat este scoaterea atei in punct, dupa care infigi acul la doua ochiuri distanta, pe lateral, lasand ata in bucla, si repeti. 

 

Punctul butuc

Cand vine vorba despre cusutul la gherghef una din tehnicile simple si utile este punctul butuc, un precursor al celui cruciulita, care va ajuta la o coasere mai rapida. Acul se infige in diagonala peste 3 sau 4 ochiuri, repetandu-se procesul pe distanta dorita, dupa care se intoarce in directia opusa, cu linii oblice scurte. In cazul in care faci greseli, poti descoase mai usor ata. 

O alta varianta este coaserea liniilor scurte mai intai, dupa care se trece cu acul pe dedesubtul a cate patru sau cinci cusaturi o data. 

 

Cusatura in lant

Daca doresti un design mai deosebit, dar si complicat, aceasta tehnica iti va placea, caci are un efect vizual frumos. Formeaza o linie sau un cerc de bucle inlantuite. Aduci acul prin material la punctul initial si il introduci din nou in acelasi ochi, aducand varful prin tesatura la o scurta distanta in fata. Ata se afla sub varf, dar e mai larga, formand un lat, iar acul este trecut pe deasupra, lasand o bucla scurta, dupa care se repeta. 

 

Punctul de Saliste/ciocanele

Are un aspect de panglica lata si va fi atat de des incat la final nu se vede tesatura pe care se desfasoara cusatura. Decizi care este latimea sa si apoi pornesti la drum. Vei lua cate trei sau patru fire cu acul in partea superioara si cea inferioara a panglicii, suprapunand cu firul de alaturi pentru a forma culoarea. Este mai dificil de realizat fara ajutor vizual. 

Cusatura satinata

Este o modalitate clasica de ornare a tesaturilor, care se foloseste, in general, la umplerea unor forme precum frunzele. De regula, e o serie de cusaturi drepte pozitionate una langa cealalta, pentru ca materialul sa nu se mai vada la final si pentru ca textura sa fie fina, moale si ridicata. 

Un secret al realizarii corecte si fine a acestei cusaturi este intelegerea si exersarea distantei dintre fire si lungimea ochiului. Cu suficient antrenament, vei reusi sa produci o forma frumoasa, moale si delicata la atingere. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu