Am modificat articolul ultima data pe: 12.07.20

 

Devenit un produs extrem de popular si de cautat, laptisorul de matca este recomandat in preventia si tratarea a nenumarate afectiuni. Oferim cititorilor nostri raspunsurile la cele mai frecvente intrebari legate de definitia, compozitia chimica, obtinerea, achizitia, consumului si proprietatile curative ale secretiei apicole.

 

Inca nu esti familiarizat cu laptisorul de matca si ce poate face pentru tine aceasta substanta miraculoasa? Vrei sa te documentezi putin inainte de a cumpara sau de a-ti crea o schema de tratament? Iti venim in ajutor si iti oferim noi toate informatiile de care ai nevoie pentru acest prim pas teoretic.

 

Ce este laptisorul de matca

Laptisorul de matca este o sustanta secretata de albine, in a doua saptamana de viata. Cu acest produs sunt hranite toate larvele in primele trei zile ale existentei lor, iar regina, numita si matca, are privilegiul de a consuma doar acest aliment pe tot parcursul vietii.

Efectele sunt de netagaduit. Chiar daca matca nu are nici un avantaj genetic fata de celelalte vietuitoare ale stupului, ea va masura dublu in raport cu albinele lucratoare si va trai 4-6 ani, in comparatie cu mai putin de 2 luni in cazul suratelor ei. Singura explicatie pentru acest fenomen se regaseste in compozitia secretiei.

 

 

Ce contine

Are un continut bogat in apa (aproximativ 70% din compozitie), intre 10-15% proteine, glucide in proportie aproximativ egala, 5% lipide, 2% alte substante (vitamine, saruri, aminoacizi). Cel mai important element este acidul 10-hidroxi 2-decenoic (10HDA), care are proprietati antivirale si antibacteriene.

Se remarca, de asemenea, o peptida de tip insulina, acetilcolina (neurotransmitator la nivel muscular, in special in cazul inimii), unele minerale (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu) si vitamine, in principal B-uri.

 

Cum se recolteaza

Apicultorii stimuleaza artificial productia de laptisor de matca, prin crearea conditiilor specifice din stup. S-a observat ca “doicile”, atunci cand simt ca regina este slabita, se grabesc sa alimenteze noile larve pentru a o putea inlocui.

Asadar, sunt recoltate larve si transferate in botci, adica alveole din ceara confectionate dupa modelul celor in care se dezvolta reginele. Matca este izolata pentru a nu distruge larvele si pentru ca doicile sa creada ca aceasta este in pericol si sa fabrice mai multa hrana pentru a creste larvele.

Dupa cateva zile, cand botcile sunt pline cu laptisor de matca, rama se detaseaza, larvele sunt indepartate, iar pretiosul produs este extras.

 

Cum se procura

Desi cel mai bine ar fi sa te aprovizionezi direct de la apicultor, poate fi dificil sa gasesti o astfel de sursa primara aproape de casa. Si nici nu este facila, cel putin in Romania, vizitarea stupinelor pentru a-ti forma propria opinie despre seriozitatea producatorului. Avand in vedere si faptul ca multe produse provin din import, utilizarea internetului ofera acces la o oferta mult mai larga.

Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor de aflat cine se afla in spatele site-urilor de vanzari online. Iar vanzatorii fara scrupule te pot lesne insela. Marea majoritate a laptisorului de matca comercializat pe internet este importat din tari asiatice, in principal din China.

Originea produselor este aproape niciodata afisata si exista multe variante de inducere in eroare a cumparatorului. Uneori, substanta minune presupune de fapt un produs importat care a fost in prealabil inghetat / dezghetat. Notificarile de pe ambalaj raman in mod deliberat evazive pentru a nu identifica in mod clar originea produsului. In ceea ce priveste sigla BIO , aceasta nu este o garantie a calitatii, deoarece mai toate loturile importate sunt etichetate astfel.

 

 

Laptisorul de matca este un produs fragil, care trebuie inghetat pentru a rezista la transport. Orice interventie termica de tipul acesta modifica insa proprietatile substantei. Pe de alta parte, unele metode folosite in procesul de fabricare si extractie pot determina schimbari importante ale calitatii. De exemplu, adaugarea de zaharuri exogene in timpul productiei ar avea efecte adverse asupra conținutului specific de acizi grasi (10-HDA).

Din pacate, aceste numeroase tratamente termice si alte transformari sunt legale. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptisorul de matca nu face parte din Codex Alimentarius. Cu alte cuvinte, inseamna ca, la nivel mondial, nu este considerat un aliment. Prin urmare, nu depinde de aceleasi reglementari si poate fi congelat, dezghetat si/sau prelucrat dupa bunul plac.

 

Cum poate fi consumat

Laptisorul de matca se foloseste in diverse moduri, atat cu uz extern, cat si intern. In primul caz, se aplica pe piele in forma lui naturala sau ca ingredient al unor creme sau altor preparate cosmetice.

Pentru ingerare, alegerea laptisorului de matca neprocesat, neinghetat, produs de albinele hranite cu miere si polen, reprezinta dezideratul calitativ. Produsul exact in forma in care a fost extras din stup oferă cele mai multe avantaje.

Se recomanda consumul in cure de minimum 7 zile lunar, timp de aproximativ un semestru, in cantitati variabile in functie de varsta, gen si, nu in ultimul rand, de efectele urmarite.

Daca nu ai de unde sa procuri, sau nu te avantajeaza gustul produsului pur, poti opta pentru laptisor de matca liofilizat, obtinut, dupa cum ii spune si numele, prin evaporare in vid dupa congelare. Aceste granule pot fi administrate sublingual, simple sau combinate cu pastura, ori sub forma de capsule, varianta agreata cel mai bine de copii.

 

Care sunt beneficiile pentru organism

Compozitia laptisorului de matca il recomanda ca benefic pentru starea generala de sanatate, dar si ca adjuvant in cadrul unor boli din cele mai diverse.

Produsul este presupus a avea efecte in principal asupra sistemului nervos si imunitar. Stimuleaza activitatea cerebrala, combate oboseala si stresul, ofera energie. De asemenea, ca mai toate produsele apicole, functioneaza ca un antibiotic natural si vitalizeaza functiile de lupta impotriva virusurilor sau bacteriilor.

Actioneaza la nivel hormonal, stimuleaza cresterea si dezvoltarea oaselor, imbunatateste functiile hepatobiliare, actioneaza eficient in afectiunile digestive, respiratorii, cardiovasculare si dermatologice, are rol antitumoral.

 

 

Ce contraindicatii are

Ca orice medicament, laptisorul de matca are limitele si contraindicatiile sale. Poate avea efecte nocive asupra consumatorilor care sunt alergici la produsele apicole. Boala Addison, diverse tipuri de cancer sau astmul solicita, de asemenea, o atentie deosebita in combinatie cu acest produs.

Pentru ca nu exista studii clare care sa dovedeasca beneficiile sau daunele pe care le poate aduce, se recomanda prudenta in utilizarea laptisorului de matca de catre femeile gravide sau care alapteaza.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments