Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.19

 

Uleiul de cocos reprezinta una dintre cele mai importante surse de grasimi saturate din natura (peste 90%) din compozitia sa. In sprijinul cititorilor nostri care doresc sa afle cat mai multe informatii despre ingredientele uleiului de cocos le oferim date cu privire la beneficiile si riscurile la care se pot supune prin consumul, intr-o forma sau alta, al acestora.

 

Recomandarile si restrictiile pe care le presupune contactul cu uleiul de cocos, fie din perspectiva culinara, medicala sau cosmetica tin de natura si proprietatile substantelor pe care le contine. Grasimile saturate sau acizii grasi, vitaminele si sterolii au utilizari diferite, pe care le detaliem in continuare. 

 

Acid caprilic (octanoic)

Desi pana in prezent nu s-au facut foarte multe teste de laborator care sa confirme fara echivoc anumite proprietati curative ale acestui acid gras, cel putin in sanatatea umana, exista indicii si supozitii ale acestora.

Actiunile antibacteriana, antivirala si antifungica au fost documentate, desi nu pe deplin, prin experimente desfasurate pe animale. Se pare ca ar avea efect in cazul infectiilor determinate de candida sau impotriva pecinginii. In ceea ce priveste afectiunile bacteriene, nu poate fi stabilit inca exact in ce masura acidul caprilic poate fi un remediu eficient.

Unele studii pe sobolani indica efectul de scadere a nivelului colesterolului din sange, fara a conditiona insa si reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, poate constitui un adjuvant in terapia bolii Crohn, o maladie ce determina inflamatia intestinala.

Atentie insa la efectele secundare. Excesul de acid caprilic poate cauza greata, diaree sau indigestie sau poate diminua efectele medicatiei asociatiei hipertensiunii arteriale sau ale antiinflamatoarelor.

 

Acid decanoic (capric)

Are rol de agent antibacterian, de agent antiinflamator, de metabolit uman, de component uleios volatil, de metabolit al plantelor si de metabolit al algelor. Testele de laborator au aratat ca acidul decanoic pare a fi non-iritant si non-alergic pentru piele; este doar usor toxic si poate avea activitate antitumorala.

 

 

In industria cosmetica, este utilizat ca agent de curatare, emulgator, agent de parfumare, agent activ de suprafata. In industria alimentara, este folosit pentru aroma sa acrisoara, grasa pentru note cremoase si pentru gustul gras, ceros, caracteristic produselor lactate in lapte si ciocolata cu lapte.

Astfel, este folosit pentru fabricarea esterilor pentru parfumuri si ca intermediar pentru aditivi alimentari de calitate.

 

Acid miristic (tetradecanoic)

Este un acid gras destul de controversat. Aduce cateva beneficii clare in afectiunile microbiene. Astfel, apare ca adjuvant in terapia cu antibiotice, permitand o absorbtie mai buna a acestora la nivelul intestinelor, dar si determinand stimularea imunologica impotriva agentilor patogeni.

Este folosit in industria cosmeticelor si a parfumului ca emulsifiant si ca aditiv.

Aceste avantaje au insa si un revers. Acidul miristic este dovedit in egala masura daunator pentru organism, influentand cresterea nivelului colesterolului “rau” din sange.

 

Acid lauric (dodecanoic)

Uleiul de cocos este principala sursa de acid lauric, dupa laptele matern. Este un ingredient care se regaseste pe etichetele multor produse intalnite pe rafturile magazinelor cosmetice. Proprietatile antifungice, antivirale si antibacteriene ale acestui acid gras il recomanda in primul rand in ingrijirea tenului. Cercetatorii studiaza posibilitatea includerii sale in compozitia unui vaccin antiacneic, care sa combine avantajele originii naturale ale ingredientului cu cele legate de pretul mic de productie. 

Lupta eficient impotriva iritatiilor si infectiilor dermice. Daca tenul uscat iti face probleme, mai ales in timpul sezonului rece, trebuie sa stii ca acidul lauric are rol de hidratare a pielii, ferindu-te de neplacerile cauzate de inrosirea excesiva sau de “cojirea” pielii de pe fata sau de pe maini. Datorita rolului degresant este folosit in fabricarea sampoanelor si a produselor anticelulitice.

De asemenea, actioneaza eficient impotriva virusurilor care provoaca afectiunile respiratorii curente (raceala si gripa), rujeola si hepatita C. Cercetatorii studiaza efectele pe care le are acidul lauric impotriva virusului HIV. se recomanda servirea unei lingurite de ulei de cocos in cafea dimineata pentru a stimula eficient imunitatea.

 

Acid palmitic

Acidul palmitic este utilizat pentru a produce sapunuri, produse cosmetice si agenti de eliberare a mucegaiului industrial. Sarurile de aluminiu ale acidului palmitic si ale acidului naftenic au fost combinate in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a produce napalm. 

Acidul palmitic este de asemenea utilizat în determinarea durității apei și este un surfactant pentru Levovist, o substanta intravenoasa de contrast cu ultrasunete.

 

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca, desi in combinatie cu alti acizi grasi mononesaturati, precum acidul oleic sau acidul linoleic, efectele asupra sanatatii nu sunt atat de clar vizibile, consumul excesiv de acid palmitic creste riscul de a suferi de boli cardiovasculare sau cancer prin cresterea nivelului colesterolului LDL si a capacitatii celulelor tumorale de a produce metastaze in prezenta grasimilor.

 

Acid oleic

Se utilizeaza in industria farmaceutica, pe post de emulgator si stabilizator in medicamentele cu aerosoli, si in industria cosmetica, la fabricarea sapunurilor, datorita proprietatii sale de a indeparta murdaria si depunerile.

Grasimile monosaturate, dintre care face parte si acidul oleic, sunt parte integranta a unei diete sanatoase, precum dieta mediteraneana, vestita pentru incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare fata de alte regimuri, bazate pe grasimi saturate. Asadar, este recomandata utilizarea in bucatarie a produselor cu un continut mai mare de acid oleic pentru toate meniurile ce includ prajeli, salate, deserturi preparate cu grasime etc.

 

Vitamina E

Este utilizata in primul rand in fabricarea produselor dermato-cosmetice si antiimbatranire, date fiind proprietatile sale regenerative si antioxidante. Un rol extrem de important pe care il joaca este acela de metabolizare a acizilor grasi, care asigura peste 90% din continutul uleiului de cocos.

De asemenea, asigura buna functionare a sistemului imunitar, protejand impotriva actiunii virale si bacteriene, si a aparatului reproducator, purtand supranumele de “proteina fertilitatii”.

 

Vitamina K

Principalele beneficii ale acestei vitamine se leaga de functionarea in parametri optimi a sistemului circulator, prin proprietatile antihemoragice si de coagulare pe care le detine. De asemenea, absorbtia calciului de care este responsabila garantarea sanatatii sistemului osos si a unei cresteri si dezvoltari armonioase la copii.

 

Steroli

Asemanatori cu structura colesterolului uman, acesti compusi au un rol determinant in reducerea nivelului LDL din sange, contribuind astfel la diminuarea riscului bolilor cardiovasculare si al obezitatii, la expunerea mai mica la dezvoltarea unor tipuri de cancer sau la incetinirea evolutiei acestora, precum si la intarirea sistemului imunitar.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of