Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.20

 

In vederea mentinerii igienei corecte a mainilor, te vei folosi de cel putin un sapun care are si rolul de a te ajuta sa eviti raspandirea germenilor si a bacteriilor. Spalarea corecta este importanta si pentru oamenii obisnuiti, si pentru cei care lucreaza in mediul medical, pentru a se evita infectiile nosocomiale. 

 

In special cand vine vorba despre institutiile spitalicesti, igiena mainilor devine esentiala, in special pentru a se preveni infectarea nosocomiala, care poate duce la spitalizari indelungate, dizabilitati, cresterea rezistentei microorganismelor si microbilor la tratamente sau chiar deces. Pentru a ameliora, pe cat posibil, aceste aspecte si riscuri, Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat un ghid privitor la igienizarea corecta a mainilor, si, din randurile urmatoare, poti afla cateva lucruri importante pentru tine ca pacient sau persoana ce doreste sa fie pusa in tema cu modurile corecte de spalare a mainilor. 

 

Termenii pe care ar trebui sa ii cunosti

Printre produsele de care, poate, ai auzit in perioade recente, se afla cele antiseptice pe baza de alcool, care pot avea textura de gel, fluid sau spuma, ce au un continut ridicat de acool si care se pot aplica direct pe maini spre a diminua reproducerea microorganismelor. 

Agentii antiseptici sunt substante cu rol de atenuare sau inhibare a dezvoltarii microorganismelor aflate pe tesutul viu, incluzand clorhexidina, alcool, iod, derivati de clor sau triclosan, printre altele, avand scop antimicrobian. 

Sapunul medicinal cu rol antimicrobian va avea un ingredient care diminueaza cresterea germenilor. 

Detergentii sunt produsi surfactanti ai caror scop este de a curati suprafetele si tesuturile vii. 

Agentii antiseptici pot fi folositi si fara apa, daca formulatia recomanda acest lucru, implicand doar frecarea mainilor in urma aplicarii, pentru uscarea lor. 

Tehnica adecvata spalarii mainilor

Tehnica spalarii mainilor difera in functie de tipul de agent de curatare folosit, cel mai simplu si rapid fiind dezinfectantul pe baza de alcool, care nu necesita apa. Acesta va fi, pur si simplu, scurs in palme si va trebui sa se afle intr-o cantitate suficienta pentru a acoperi ambele suprafete ale mainilor, frecandu-le pana cand acestea sunt uscate. 

In cazul spalarii clasice, folosind un sapun antiseptic, de pilda, procedeul va fi mai indelungat, perioada ideala situandu-se intre 1 si 2 minute, necesitand si prezenta unei surse de apa curata. In esenta, vei uda mai intai mainile, dupa care vei folosi produsul de igienizare si vei obtine o cantitate suficienta pentru acoperirea in intregime a celor doua membre, acest lucru fiind vizibil prin producerea de clabuci. 

Il intinzi pe palme si dosul acestora, insistand prin frectii usoare pe zonele dintre degete, pe lungimea fiecarui deget in parte si pe incheieturi. Apoi, vei clati bine mainile folosind apa si te vei sterge cu un prosop de hartie uscat. Prosopul va fi folosit si pentru a opri robinetul, dupa care se arunca in cosul de gunoi sau recipientul de reciclare, dupa caz. 

Se recomanda spalarea corecta a mainilor cu apa rece sau calduta, deoarece cea mai fierbinte poate duce la aparitia unor dermatite urate. 

 

Igiena mainilor

In vederea mentinerii unei igiene corespunzatoare, se poate apela la spalarea cu antiseptice sau frecarea mainior cu antiseptic, astfel inhibandu-se, pe cat posibil, inmultirea germenilor. 

Curatarea mainilor este importanta deoarece se vor indeparta mecanic murdaria si materialele organice sau germenii, lasandu-se pielea curata. Spalarea are acelasi scop, folosind sapunuri si apa. 

In vederea reducerii descuamarilor si uscarii pielii, mainile ar trebui ingrijite cu creme sau produse hidratante, care sa contracareze efectul solutiilor de dezinfectare. 

Antisepsia igienica este numele dat tratarii pielii prin frecare sau spalare pentru a elimina germenii de pe maini, astfel incat si tu, si persoanele din jurul tau, sa fiti in siguranta. Desi este prezenta flora bacteriana fara semnificatie patogena pe suprafata tegumentara, aceasta nu ar trebui sa fie afectata prea mult de dezinfectanti si solutii de curatare sau sapun, ea avand un aport pozitiv asupra celulelor epiteliale. 

Daca, pret de ani de zile, spalarea cu apa si sapun a fost considerata o metoda de igiena personala, in ultimele doua secole acest lucru s-a schimbat, deoarece au fost recunoscute pericolele ce insotesc murdaria, precum raspandirea bolilor si a agentilor patogeni. In prezent, spalarea sau asepsia mainilor, care este procesul prin care acestea sunt sterilizate inainte de chirurgie, reprezinta masuri esentiale prevenirii imprastierii germenilor in mediul sanitar, si nu numai. 

 

Indicatii referitoare la spalarea mainilor personalului medical

Mai intai, se vor spala mainile cu un sapun si apa cand murdaria se vede ori cand exista urme de secretii sau alte lichide, ori in urma utilizarii toaletei. 

Se foloseste un dezinfectant de maini pe baza de alcool daca pe maini nu sunt semne de murdarie. 

Igiena pielii se va face inaintea si in urma contactului fizic cu pacientii, in urma indepartarii manusilor de unica folosinta, in urma atingerii fluidelor si a secretiilor corporale, a pansamentelor ori pielii, sau posterior atingerii obiectelor ce se situeaza in apropierea pacientului. Totodata, spalarea trebuie sa aiba loc inainte de a folosi orice dispozitiv invaziv care are rol in ingrijirea pacientului. 

Si cand se pregatesc alimentele sau medicamentele pentru pacient este indicata spalarea cu sapun si apa sau folosirea unui agent antiseptic care nu necesita apa. 

Daca se intrebuinteaza deja un dezinfectant pe baza de alcool, OMS spune ca nu va mai fi necesara folosirea concomitenta a unui sapun antimicrobian. 

 

Pregatirea preoperatorie

Pentru cadrele medicale, acesti pasi sunt urmati inaintea efectuarii unei interventii chirurgicale asupra pacientilor, ele fiind recomandate de catre OMS. 

Se vor spala mainile cu cel mai bun sapun simplu, daca acestea sunt vizibil murdare. 

Orice mizerie de sub unghii va fi indepartata folosind un produs de curatare, sub jet de apa. 

Bijuteriile de pe maini sunt indepartate inainte de pornirea procesului de igienizare. 

Asepsia mainilor se face cu ajutorul unui sapun antimicrobian ori a unuia pe baza de alcool, dupa care se vor pune manusile sterile. 

Cand calitatea apei nu poate fi asigurata, se va folosi un dezinfectant pe baza de alcool, inainte de punerea manusilor. 

Cu sapunul antimicrobian, mainile si antebratele vor fi frecate intre 2 si 5 minute, dupa care se asteapta uscarea lor, la final punandu-se manusile. 

Cand se folosesc manusi, acestea nu inlocuiesc atributiile igienizarii, fiind recomandata adaugarea lor cand este anticipata necesitatea, adica daca se preconizeaza contactul cu secretii sau fluide. 

Dupa ingrijirea pacientului, manusile se indeparteaza si se arunca, nefiind refolosibile. 

Cand s-a atins o suprafata contaminata si zona a fost parasita, manusile se vor indeparta sau schimba, pentru a micsora riscul infectarii pacientilor. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments