Am modificat articolul ultima data pe: 12.07.20

 

Vreme de aproape sapte decenii, controversele legate de proprietatile terapeutice ale laptisorului de matca nu au incetat, trecand din registrul traditional in laboratoarele de cercetare. Pentru cititorii nostri interesati de eficienta medicala a secretiei apicole prezentam cateva dintre cele mai importante studii si experimente care vizeaza diverse afectiuni cardiovasculare, osteoarticulare, ginecologice, dermato-cosmetice ori digestive.

 

Te simti prins intre reclamele hiperbolizante ale apicultorilor si negarea la fel de violenta a scepticilor si nu mai stii ce sa crezi?  Testele de laborator indica calitati incontestabile ale unor compusi ai laptisorului de matca, dar care nu neaparat pot fi extrapolate asupra produsului per se. Am intocmit pentru tine un rezumat al celor mai importante rezultate experimentale in domeniu, care sa te ajute sa-ti formezi o opinie echilibrata.

 

Primele tatonari in Europa

Proprietatile curative ale laptisorului de matca au facut obiectul in toata Europa, in jurul anului 1957, al unei adevarate avalanse de informatii care doreau sa transforme laptisorul de matca in mare panaceu universal. Si toate pe seama vindecarii papei Pius al XII-lea, probabil cu ajutorul acestui produs apicol, administrat de medicul sau, celebrul Galeazzi-Lisi.

Medicul și apicultorul spaniol Ernesto Suja Gonzalez este autorul unui pamflet publicat la Madrid in 1957, in care ridiculizeaza conflictul iscat intre apicultori, care isi apara interesele si trambiteaza virtutile infinite ale substantei, si medicii care incearca sa opreasca aceasta euforie.

 

 

Un alt moment important al istoricului cercetarilor asupra utilizarii medicale a laptisorului de matca l-a avut Congresul Internațional Apicol, organizat la Madrid in 1961. Nu mai putin de 15 comunicări au fost transmise Congresului despre laptisorul de matca, dintre care 14 ale unor cercetatori ne-iberici, cu exceptia celui realizat de Antonio Roma.

Valen Ernos este autorul unei lucrari informative cu privire la profiturile materiale si beneficiile medicale obtinute de pe urma produselor apicole, aparuta in ​​1971, in care sunt descrise utilizarile si virtutile mierii, polenului, cerii, propolisului, laptisorului de matca sau veninului de albine.

 

Presupuse beneficii ale laptisorului de matca

Majoritatea opiniilor se refera astazi la substanta ca element care imbunatateste conditia de sanatate generala a organismului, regleaza functiile neuro-vegetative, creste performanta fizica si intelectuala, creste agilitatea si elasticitatea mentala. Dar ce spun testele propriu-zise?

 

Efecte asupra sistemului cardiovascular

Inca din 1964, cercetatorul rus Beslekoev demonstrase ca laptisorul de matca nu numai ca influenteaza hipertensiunea arteriala, dar si numarul de globule rosii si cantitatea de hemoglobina, mentinand totodata numarul de leucocite. De asemenea, a fost raportat ca ajuta la reducerea nivelului de colesterol, ceea ce are un efect benefic asupra pacientilor cu boli coronariene cronice.

Bolile cardiovasculare sunt raspandite in societatea contemporana. Nivelul ridicat de trigliceride si grasimi este una dintre caracteristicile acestui tip de boala. La sfarsitul anilor 1980, o serie de teste clinice au fost efectuate la Spitalul St. Mary din New York pentru a determina influenta laptisorului de matca asupra nivelului de lipide din organism. Ca rezultat al studiilor, la toti pacientii a fost inregistrata o reducere semnificativa a cantitatii de grasime din sange.

Un alt studiu al lui Mischenko a aratat ca laptisorul de matca creste tensiunea arteriala in caz de hipotensiune arteriala si o reduce in caz de hipertensiune arteriala. Prin urmare, are un efect de reglare asupra sistemului cardiovascular si este foarte util in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare.

 

Laptisorul de matca si aparatul respirator

Multi dintre cei care au fost tratati pentru bronsita cu laptisor de matca au observat o rezistenta crescuta la raceli si gripa, apoi, confruntati cu probleme similare de sanatate, durata bolii a scazut, iar vindecarea a fost usoara si fara complicatii. Laptisorul de matca reduce riscul de complicații legate de bronsita.

 

 

Rolul in afectiunile digestive

In urma studiilor de specialitate, s-a demonstrat că acidul 10-hidroxi-2-decanoic, care exista in mod natural numai in laptisorul de matca pur, poate elimina bacteriile cele mai puternice asociate cu gastroenterita. Mai mult, acest acid are o actiune bactericida mai larga, ceea ce il face foarte eficient impotriva majoritatii inflamatiilor mucoaselor.

 

Studii cu privire la imunitate

Intr-un studiu publicat in revista Journal of Ethnopharmacology in 2010, mai multi cercetatori au descoperit ca acidul 10-hidroxi-2-decanoic (10-2-HDA), o componenta importanta a laptisorului de matca, a blocat calea de semnalizare a elementului proinflamator in organism.

Rezultatul studiului arata ca unul dintre principalele avantaje ale substantei este capacitatea sa de a opri semnalul corpului uman emis in mod eronat in cazul bolilor autoimune si responsabil de crearea inflamatiilor. 

 

Teste in bolile oaselor si articulatiilor

Un studiu realizat in 1960 de WA Elliott, angajat la Clinica de Reumatologie St. Alfege din Londra, a analizat evolutia unui grup de pacienti cu artrita tratati cu laptisor de matca pur si a obtinut rezultate impresionante. S-a descoperit ca bolnavii de artrita au dificultati in retinerea acidului pantotenic in organism.

Prin urmare, s-a cautat o solutie si s-a decis injectarea subiectilor cu laptisor de matca, deoarece aceasta substanta naturala este o sursa reala de acid pantotenic. Ulterior, injectiile zilnice au fost înlocuite cu tratament oral, iar aceasta schimbare a fost la fel de eficienta. Acest studiu se incheie cu observatia generala ca printr-o dieta vegetariana si un tratament zilnic cu cel mai bun laptisor de matca pur, simptomele artritei pot disparea aproape complet.

Un grup de cercetatori japonezi au descoperit ca laptisorul de matca pur poate preveni osteoporoza, facilitand absorbtia intestinala a calciului. Ei au ajuns la concluzia ca, atunci cand un pacient are osteoporoza, poate fi eficient să consume secretia apicola, precum si plante medicinale, alimente care contin calciu (de exemplu smochine) si alte remedii naturale bogate in vitamina D, fara de care calciul nu se asimileaza. 

Conform acestui studiu, laptisorul de matca imbunatateste in mod natural capacitatea organismului de a absorbi calciul, de a-l depozita in oase si de a rezolva problema uzurii lor.

 

 

Eficienta dermato-cosmetica

Studiile au aratat ca acizii prezenti in laptisorul de matca contribuie la producerea de colagen. Are prin urmare un efect de regenerare asupra pielii, parului si unghiilor, imbunatatind mult aspectul acestora.

Un articol publicat de Journal of Medicinal Food a aratat ca laptisorul de matca poate ajuta la restabilirea functiei de bariera cutanata si la cresterea nivelului de hidratare a epidermei.

 

Studii ale simptomelor menopauzei

Un studiu din 2016 a descoperit ca administrarea a 150 mg de laptisor de matca pe zi timp de 3 luni ar putea ajuta la imbunatatrea nivelului de colesterol la femeile sanatoase in postmenopauza.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments