Cum se intretine parul vopsit roscat
Te incanta ideea de a te vopsi intr-o nuanta frumoasa de roscat si vrei sa stii ce ar trebui sa faci pentru a intretine usor o astfel de culoare? Este putin mai dificil decat ai crede, dar nu te descuraja, iti spunem tot ce ai de facut, pe scurt, in acest articol.
Roscatul a fost mereu si ramane o culoare deosebita de par. Pretentioasa, extravaganta, puternica si sexy, se numara printre optiunile preferate de catre persoanele care simt nevoia sa iasa din anonimat, sa faca o schimbare evidenta de look sau sa aduca putin mai multa energie in rutina zilnica.
Daca te tenteaza o schimbare catre rosu, indiferent ca vorbim despre cupru, oranj, rosu-zmeura, morcov, castana, burgundy sau violet, este bine sa stii ca va trebui sa iti modifici destul de mult rutina de ingrijire a parului, pentru a reusi sa mentii o nuanta vibranta si frumos definita pentru o perioada mai lunga.
Gata cu spalatul zilnic
Ai parul gras si trebuie sa il speli in fiecare zi pentru ca altfel nu se asaza cum trebuie sau pur simplu te-ai obisnuit sa faci asta zilnic, pentru ca folosesti multe produse cosmetice pentru coafat? Daca vrei ca nuanta ta de roscat sa nu se transforme intr-o culoare deschisa, terna si fara personalitate, in doar cateva zile, trebuie sa renunti la acest obicei.
Nu te ingrijora, nu-ti spunem sa stai cu parul murdar. Poti folosi pentru inceput sampon uscat pentru a prelungi, putin cate putin, perioada dintre doua spalari. Tine minte: culoarea se va mentine cu atat mai bine cu cat o expui mai rar la apa calda si sampon, deci incearca sa ajungi pana la 1 – 2 spalari pe saptamana, cu rabdare si perseverenta.
La fel de important este si sa nu iti speli parul in primele 2 – 3 zile de la vopsire.
Fara apa fierbinte
Daca ai optat pentru un par vopsit roscat, va trebui sa gasesti o cale de a folosi apa calduta pentru spalat. Atunci cand firul de par este expus la temperaturi ridicate, cuticulele nu mai protejeaza la fel de bine vopseaua absorbita in par si incepi sa pierzi din pigmentul adaugat. Apa calduta previne aceasta reactie si amana momentul in care va trebui sa te revopsesti sau sa te nuantezi din nou, pentru a acoperi o culoarea prea stearsa.
Un truc util si simplu, folosit de femeile asiatice pentru a obtine un par lucios si neted dupa spalare, este clatirea cu apa rece, care ajuta la inchiderea rapida a cuticulelor dupa expunere la cald.
Foloseste formule concepute special pentru parul vopsit
O data ce ai decis sa renunti la culoarea naturala si sa te vopsesti, trebuie sa iti inlocuiesti si toate produsele de ingrijre a parului, de la sampon si pana la masca, cu variante concepute special pentru parul vopsit. Sampoanele de acest tip sunt mai blande cu fibrele capilare si nu elimina la fel de multa vopsea ca formulele standard, pentru volum, antimatreata, pentru par drept etc.
Pe langa sampon, mai ai nevoie si de un balsam sau/si o masca din aceeasi categorie care sa protejeze si sa hraneasca firul de par. Tine cont de faptul ca in majoritatea cazurilor, pentru a obtine o culoare uniforma, profunda si placuta, parul trebuie decolorat ,ceea ce inseamna o structura afectata chimic, care poate deveni foarte usor mata, terna si uscata, daca nu este ingrijita corespunzator.
Nu te rezuma doar la a le cumpara pentru a sti ca le ai in casa. Aplica masca cel putin o data pe saptamana, iar balsamul la fiecare spalare.
Anotimpul cald inseamna mai multe complicatii
Caldura si radiatiile UV afecteaza culoarea parului vopsit, indiferent de nuanta folosita. Problema este ca la persoanele care au ales roscatul, deteriorarea nuantei se vede mult mai usor si mai repede decat pe o varianta de saten, de exemplu.
O data cu sosirea verii incepe deci sa adaugi la ritualul de ingrijire si un ulei de protectie care sa ramana pe firul de par. La fel de important este sa incerci sa porti o palarie, daca te deplasezi frecvent prin soare si sa te asezi sub o umbrela cand mergi la plaja sau la terasa, in miezul zilei.
Nici cochetarea cu piscina nu este mai simpla. Clorul ataca destul de evident si de rapid vopseaua din par, deci daca vrei sa inoti, retine ca nu ai voie sa intri in bazin fara casca de protectie din cauciuc, nu din material textil. La fel de important este sa iti speli parul dupa ce iesi, daca totusi apa a patruns in interior, pentru a nu lasa prea mult timp clorului sa actioneze.
Si inotul in mare este la fel de problematic, pentru ca nici sarea nu prea iarta pigmentii care ofera parului tau rosul frumos cu care ai iesit din salon, deci nu intra nici in apa marii fara casca de protectie. Intr-adevar, roscatul inseamna ceva bataie de cap in plus si cateva sacrificii, dar daca adori aceasta culoare, se merita.
Un alt truc recomandat de specialistii in styling este modificarea nuantei de roscat pe timpul verii catre o varianta mai putin intensa, de exemplu roscat-aramiu in loc de morcov sau zmeura ori catre o versiune de par roscat cu suvite blonde, care poate ascunde mai usor variatiile de ton, determinate de expunerea la soare si apa.
Mai putin feon, fara placa sau ondulator
Intr-o realitate ideala ar trebui sa renunti complet la tot ceea ce inseamna tratament termic, deci la feon, placa, ondulator, perie electrica etc. Practic, este suficient sa incerci sa le folosesti cat mai putin si sa fii constienta ca de fiecare data cand iti expui parul la caldura, afectezi culoarea si te apropii mai mult de momentul unei noi vopsiri sau de achizitia de sampoane nuantatoare care sa repare cat de cat aspectul.
Este important sa folosesti intotdeauna un produs de protectie termica (spray sau ulei) dupa spalare, daca stii ca de aceasta data va fi nevoie sa iti coafezi parul si trebui neaparat sa utilizezi feonul si placa sau ondulatorul. In rest, in zilele pe care le petreci acasa, poti lasa pletele sa se usuce natural, aranjandu-le cu mana si o perie.
Retine ca, cu cat parul este mai sanatos, deci mai putin expus la apa fierbinte, radiatii, sampoane nepotrivite etc., cu atat se va aranja mai usor si mai frumos si nu ezita sa il ajuti din cand in cand cu tratamente potrivite.
Lasa un comentariu
0 Comentariu