Cum folosim corect o vopsea de par care decoloreaza si vopseste in acelasi timp

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.25

 

Blondul ramane una din cele mai dorite si indragite nuante, spre care se indreapta orice doritoare a unei schimbari, la un moment dat in viata, cand nu dispune in mod natural de o astfel de pigmentatie. Una din inventiile spre care se duc multe persoane este vopseaua cu putere de decolorare, care intentioneaza si sa depuna pigment, pentru a nu te lasa cu acel galben pui urat de toata lumea. Cum o poti folosi mai eficient, insa?

 

Schimbarile de look nu reprezinta o noua inventie, insa metodele prin care poti obtine modificarea nuantei pletelor se schimba frecvent, venind in ajutorul incepatoarelor intr-ale vopsitului acasa, si nu numai, pentru a scurta timpul petrecut in baie sau la salon. Totusi, variantele cu putere de decolorare, care sustin ca ar si depune pigmentatie, sunt disponibile in magazine, fiind incercate, mai ales, de catre utilizatorii casnici, si mai putin de profesionisti. De ce se intampla asta? Afla din randurile urmatoare.

 

Formulatia

In general, decolorantul cu putere de nuantare blonda va indeplini, in principal, rolul de a scoate pigmentul existent din fibrele capilare, putand deschide tonul cu pana la opt niveluri, in special cand pornesti de la nuante virgine rezultatul fiind mai usor de adaptat si apreciat.

Totusi, pentru suvitele inchise (saten ori brunet, virgin sau vopsit) actul decolorarii sau al deschiderii, in general, cu depozitare de pigment, este mult mai dificil de realizat fara a strica fibrele, asa ca e indicat un proces mai indelungat, care necesita folosirea in mai multe stadii a unui produs mai delicat, cu putere de deschidere de pana la 3 sau 4 tonuri, fara a te trezi cu rosu ori foliculi arsi, casanti si deshidratati.

Majoritatea vopselelor de decolorare din comert, la cutie, propun decolorarea cu un rezultat usor de stilizat, care detine si o crema coloranta pigmentata, care va da un ton mai rece sau mai cald rezultatului, spre a te alege cu un blond argintiu, nisipiu, platinat ori perlat, de pilda. Totusi, cand esti la prima vopsire de acest gen, ai in vedere ca pigmentarea va fi mai dificil de obtinut, deoarece decolorantul va avea intaietate si e foarte posibil sa nu aiba forta necesara deschiderii complete a foliculilor, pentru ca pigmentul sa prinda.

In consecinta, sunt sanse mari sa te alegi cu un blond cald, “pui”, chiar si cand lucrezi cu un decolorant de pana la 6 tonuri cu pigmentatie rece. Totusi, la a doua decolorare cu acelasi produs, sansele sa ai o culoare precum cea de pe cutie sunt mult mai mari, deoarece firul este deja pregatit sa primeasca noi pigmenti, fiind mai apropiat de alb, “panza” perfecta pentru orice culoare deschisa.

Intr-o solutie decoloranta, ingredientul principal responsabil cu indepartarea pigmentului este peroxidul de hidrogen, care actioneaza treptat. De aceea, in timpul procesului, vei vedea cum pletele tale se indreapta spre un roscat sau galben, inainte de a ajunge la platinat.

Daca intrerupi actiunea formulei inainte ca timpul recomandat sa treaca, te poti alege cu un rezultat mult mai cald si chiar intermediar, daca putem spune asa, pentru care vei avea nevoie de multiple procese similare spre a ajunge la blond. Totusi, nu este indicat nici sa lasi vopseaua prea mult in cap, deoarece poate arde scalpul sau degrada in exces firele de par, lasandu-le slabite, subtiri si casante.

Alternativ, poti incerca procesul clasic, care implica decolorare si vopsire in aceeasi zi, folosind produse profesionale calitative, care ingrijesc suvitele mai bine decat multe formulatii la cutie.

 

Analiza istoricului pletelor

Pentru a nu dauna si mai mult foliculilor, mai intai ar trebui sa iti amintesti de cate ori si in ce nuante ti-ai mai vopsit parul, pentru a sti ce pigmenti pot ramane in urma dupa decolorare si cum vor influenta acestia rezultatul final. De exemplu, un brunet decolorat de mai multe ori, care doreste blond grizonat sau cenusiu, se poate alege cu reflexii verzui, avand in vedere existenta pigmentilor albastrui sau rosiatici ramasi din vopseaua anterioara.

De asemeni, va trebui sa iti cunosti bine textura firelor de par. Suvitele care sunt mereu lipsite de volum sau cel putin care se “pleostesc” daca porti ceva pe cap (beanie, casca moto chopper, bentita, bereta etc.) sunt categorisite in zona parului fin si usor de decolorat. Daca dimpotriva, ai plete cu fire mai groase si cu volum greu de stapanit, acestea se vor comporta la fel si in cazul decolorarii, necesitand o concentratie mai buna de oxidant.

Decolorarea parului 

Este procesul principal, spre care te indrepti cand doresti plete blonde sau mai deschise decat starea cromatica in care se afla parul tau. Vei folosi un produs cu putere de deschidere suficienta celei de la care pornesti, avand grija ca, daca ai plete satene sau brunete, sa nu te astepti la un rezultat platinat de la prima incercare.

Mai degraba ajusteaza-ti asteptarile si tinde spre un blond nisipiu sau chiar capsuna la prima decolorare, chiar si cand folosesti cel mai puternic produs (desi nu e recomandat sa faci asta, ci sa treci gradual, prin multiple decolorari mai delicate, pentru a nu-ti “praji” firele). Inarmeaza-te cu rabdare cand pornesti intr-o astfel de calatorie.

Primul pas in decolorarea parului acasa este amestecarea flaconului de peroxid de hidrogen cu crema coloranta si/sau pudra decoloranta, dupa care aplici in mod normal pe intreaga lungime si pe radacini, ori pe varfuri, daca ai in gand un ombre, spre exemplu. Astepti atat cat scrie in instructiuni, pentru ca fluidul sa isi faca efectul, acoperind in prealabil cu o folie, o punga ori un prosop, pentru a avea caldura necesara actionarii rapide.

La final, vei spala bine si vei fi gata sa aplici un toner care sa dea pigmentare aditionala sau poti incerca un sampon colorant ori pentru indepartarea tonurilor galbui si portocalii din suvite.

 

Conditii de decolorare a parului vopsit

Cand vine vorba despre decolorarea parului vopsit, ai nevoie de mai multa rabdare si determinare, asa cum anuntam mai sus, deoarece deja ai depus pigmenti in cuticule, iar acestia pot iesi mai repede sau mai greu. In functie de tipul de par si de tonul la care vrei sa ajungi, vei folosi un produs cu un continut mai ridicat sau mai slab de oxidant.

Pentru fire fine si moi, ori unde vrei doar o deschidere de un ton (pentru nuante rosii pe saten, de exemplu), poti scapa si prin folosirea unei vopsele profesionale in nuanta dorita, cu un oxidant de pana la 3%, asa cum se face si la salon. In acest mod, iti vei proteja pleata de degradare excesiva, si vei avea o usoara deschidere a tonului care sa ajute la depunerea pigmentului rosu intens.

In cazul in care ai in vedere o deschidere de pana la doua tonuri, vei avea nevoie, alaturi de crema coloranta, de un oxidant cu 6% concentratie, usor mai puternic (se afla, de obicei, si in cremele de colorare din comert, la cutie), dar care nu va usca in exces foliculii, mai ales daca ii ingrijesti mai apoi cu masti.

Pentru plete normale, virgine sau mai puternice, in general, ori cand vrei o deschidere de pana la trei nuante, ai la dispozitie oxidantul 9% pe care il amesteci cu vopsea de par profesionala, in timp ce pletele groase si aspre, mai dese de fel, rezista cu brio si la concentratii de 12% oxidant in formula de decolorare si pigmentare dintr-un foc, putandu-se obtine o deschidere cu pana la patru – sase tonuri, in mod realist, mai ales cand este vorba despre plete deja vopsite.

 

Lasa un comentariu

6 Comentarii

Anda

February 1, 2022 at 10:49 pm

Am citit undeva ca pentru a scuti radacina parului crescut de o decolorare precedata de o vopsire, poti adauga o cantitate de pudra decoloranta in vopseaua deja preparata cu oxidantul. Este o idee buna? Ii va da vopselei putere de decolorare mai mare sau mai degraba sunt sanse sa iasa un “galben pui”?

Raspunde
                                   
Team Bleu

February 2, 2022 at 12:43 pm

Buna, Anda,

Nu este ok deoarece, daca ai si pudra in acel amestec, tot il vei redistribui apoi pe restul parului si faci mai rau.

Incearca sa amesteci pudra decoloranta si oxidantul cu olaplex 3 cand decolorezi radacina si cu niste ulei de cocos sau balsam/masca de par hair food de la Garnier.

Teoretic o vopsea aleasa cum trebuie, alaturi de oxidantul potrivit, nu necesita decolorare prealabila. Singura care necesita asta este henna naturala, daca nuanta este rosu sau mai deschisa.

Evita decolorarile repetate acasa. Mult succes!

Raspunde
                                   
Mariana

November 29, 2021 at 11:35 am

Mulțumesc pentru informațiile utile.Tundem și vopsim sau invers?

Raspunde
                                   
Team Bleu

November 30, 2021 at 8:54 am

Buna,Mariana,

Multumesc si eu pentru feedback!

Intotdeauna intai vopsirea si abia apoi tunsul.

Se pot schimba multe la coafura dupa vopsire, deci mai bine tunsul ramane la sfarsit.

Numai bine!

Raspunde
                                   
Dimitru Monica

August 9, 2021 at 5:29 am

Care este diferenta intre pudra si vopsea de declorare ?

Raspunde
                                   
Team Bleu

August 25, 2021 at 7:49 am

Buna, Monica,

Pudra in combinatie cu oxidant doar decoloreaza parul si il lasa intr-o nuanta de galben.

Vopseaua in combinatie cu oxidant decoloreaza parul si il coloreaza totodata in nuanta vopselei, daca este una mai deschisa decat cea a parului natural.

Numai bine!

Raspunde