Macesul, cu a lui culoare deosebita, are proprietati benefice asupra organismului, fiind imbogatit cu vitamina C, motiv pentru care se consuma si folosi atat in ceaiuri, cat si in format de infuzie, in decocturi sau siropuri, prin macinare sau zdrobire. Vrei sa afli in ce mod te ajuta sa iti pastrezi sanatatea si frumusetea? Citeste in continuare.
Folosit pentru intarirea sistemului imunitar, un ceai de macese este de bun augur, avand un rol pozitiv si in prevenirea tensiunii arteriale sau in protejarea organelor interne, printre altele. Poate fi intrebuintat, in egala masura, si in tratamente la nivel extern pentru rezultate pozitive in ce priveste aspectul pielii, de exemplu. Iata cateva informatii privitoare la acesta.
Cum prepari ceaiul de macese
Aceasta infuzie este realizata din floare de maces care provine de la arbustul cu acelasi nume, acesta mai fiind cunoscut si sub numele de trandafir salbatic (Rosa Canina). Se gaseste in majoritatea tipurilor de relief din tara noastra, existand diversitate in ce priveste speciile, avand flori albe, roz pal sau chiar rosiatice ori caramizii.
Dupa ce sunt culese acestea, se vor lasa la uscat, mai apoi putandu-se fierbe sau marunti si depozita pentru utilizare ulterioara. Mai poti gasi pliculete de ceai de macese gata facute de cumparat in magazinele de tip plafar si supermarket.
Alternativ, poti folosi si macese uscate pe care le zdrobesti sau fructe crude pe care le tai in jumatate si le lasi la macerat in apa calduta pret de cateva ore bune, dupa care consumi apa strecurata. Cand folosesti fructele, nu este tocmai indicat sa faci o fiertura, deoarece se pot pierde proprietatile lor.
Fructele se culeg intre lunile iunie si septembrie, cand sunt inca usor tari la atingere si au o culoare caramizie, fara pete verzui. Daca sunt prea coapte, vor pierde din vitamina C.
Ceaiul de macese se face cu apa fierbinte, care a atins punctul de fierbere, in care pui frunzele, florile sau macesele uscate, pe care le lasi sa se infuzeze pentru 10 minute, dupa care strecori si poti consuma.
Mai poti face si un decoct din 30 de grame de macese macinate intr-un litru de apa, lasandu-se pentru 15 minute, dupa care vei strecura bine si poti bea licoarea dimineata sau de-a lungul zilei.
Ceaiul din macese crude se face prin taierea a catorva linguri de fructe proaspete pe care le pui intr-o cana cu apa calduta si lasi sa se infuzeze in jur de sase ore, dupa care vei strecura si bea licoarea rezultata.
Mai poti face si tincturi din pulpa de maces fara samburi, peste care se adauga zahar ori miere si se lasa sa se macereze in jur de o saptamana, in siropul rezultat adaugandu-se alcool de 60 de grade si se mai lasa sa macereze alte 3 zile, strecurandu-se la final si depozitandu-se in mici sticle sau borcanase pentru a se putea folosi in timp. In acest mod, ajuta la insomnie consumat cate o lingurita seara.
Macesele uscate pot fi macinate in pulbere care se ia pe stomacul gol pentru a ajuta la simptome de gripa si raceala.
Siropul de macese e obtinut dintr-o cantitate de minimum 1 kg de macese cu jumatate de kg de zahar si un litru de apa, punandu-se la fiert 30 de minute, strecurandu-se si lasandu-se la racit.
Mai exista si ulei de macese care se foloseste la masaj anticelulitic sau pentru vergeturi.
Poti face si vin de macese care e mai degraba un cidru cu fructe, zahar, apa si suc de lamaie, necesitand fermentatie indelungata, de pana la 8 saptamani, pana incepe sa se limpezeasca. Poate fi de folos in afectiunile hepatice sau renale si are efect diuretic.
Se poate bea in cure de cateva cani pe zi, pret de minimum 2 saptamani. Care sunt beneficiile consumului de ceai de macese? Iata-le in cele ce urmeaza.
Beneficiile ceaiului de macese
In general, ceaiul si alte produse cu macese se folosesc la nivel intern, pentru variatele efecte pozitive asupra organelor interne si a posibilelor afectiuni de care sufera persoana. La nivel extern, cand se aplica pe piele drept masca sau tonic va avea un rol antiimbatranire, tratand diferite probleme.
Are efect cicatrizant, contribuind la regenerarea celulara rapida, putand actiona in vederea reducerii aspectului ridurilor si la regenerarea tesutului. Deoarece au un continut bogat de vitamina C, sucul sau ceaiul de macese vor lupta impotriva radicalilor liberi, protejand tesutul de dermatite si acnee.
Pentru ceaiul de macese proprietati atractive pentru consumator includ prevenirea ori scaderea tensiunii arteriale crescute deoarece are efect anti-inflamator si un continut ridicat de vitamina P si alti antioxidanti care contribuie la sanatatea capilarelor, normalizand in acest mod circulatia sangvina. Asadar, poate ajuta si in ce priveste infarctul sau crizele de anghina pectorala.
Cel de macese e un bun ceai pentru raceala deoarece stimuleaza sistemul imunitar alaturi de ulei de catina si protejeaza, in acest mod, de efectele schimbarilor bruste de temperatura si de slabiciuni. Intregeste si echilibreaza flora intestinala, fiind de ajutor in fortificarea organismului, mai ales in urma tratamentelor cu medicamente.
Continutul de acizi grasi esentiali (acid arahidonic, acid linolic, acid linoleic) stimuleaza metabolismul, iar antioxidantii ajuta la incetinirea regenerarii celulare prin protejarea tesuturilor.
Consumul frecvent de ceai de macese ajuta la protejarea ficatului, asigura o digestie eficienta si sanatoasa si reduce constipatia si indigestia, ajutand si la mentinerea unei greutati adecvate, la absorbtia glucozei si a amidonului.
Este foarte posibil ca persoanele ce se confrunta cu stari de anxietate sau depresive sa observe o ameliorare a acestora daca vor consuma ceai de macese datorita continutului de flavonoizi. Va relaxa organismul si va oferi o senzatie placuta, linistitoare. Cand se consuma regulat, poate ameliora starile de depresie si anxietate.
Carotenoizii si flavonoidele au si puterea de a ameliora durerile, indiferent ca sunt acute sau cronice. Produsele din macese pot calma tusea, migrenele, insomniile, asteniile sau oboseala cronica fizica.
Ceai de macese – contraindicatii
Poti consuma ceai de macese sau alte produse care contin aceste fructe in cure de cateva saptamani, insa nu se recomanda consumarea semintelor lor, deoarece acestea pot produce iritatii la partile aparatului digestiv.
Ceaiul de macese nu este indicat femeilor insarcinate deoarece poate incuraja aparitia menstruatiei si pierderea sarcinii.
Daca dozajul nu este realizat alaturi de un medic si continutul de macese creste considerabil, efectul poate fi hepatotoxic. Suferinzii de diabet sau hipertensiune arteriala, care urmeaza tratament, ar trebui sa ceara parerea medicului in privinta dozajului si sa isi monitorizeze glicemia si tensiunea arteriala.
Lasa un comentariu
0 Comentariu