Cel mai bun ulei esential – Recomandarile noastre pentru 2025
Uleiurile esentiale sunt de mare ajutor intr-o multime de cazuri, ele fiind intrebuintate atat pentru tratarea anumitor afectiuni, cat si pentru relaxare prin aromaterapie. Sunt o multime de site-uri online care comercializeaza astfel de produse, motiv pentru care poate fi destul de dificil sa alegi unul anume. Noi insa ne-am gandit sa-ti usuram selectia si am intocmit un top ce le cuprinde pe cele mai populare. Prima pozitie este ocupata de Darphin DAR0206, un recipient ce are in interior un lichid cu proptietati benefice cand vine vorba de piele iritata sau afectiuni respiratorii. El poate fi intrebuintat si ca parfum. Ingredientele pe care le contine sunt 100% naturale (extract de lavanda, salvie, santal, musetel) si nu blocheaza porii. In interior ai 15 ml de ulei, o cantitate suficienta pentru a-ti ajunge o perioada lunga de timp. Daca preferi un alt miros, ceva mai fresh, pe locul doi vei gasi Trio Verde – tea tree.
Tabel de comparatie
E vorba de un ulei esential ce poate fi aplicat pe piele, inclusiv pe ten, dar care poate fi intrebuintat si pentru inhalatii. El cicatrizeaza, calmeaza, hraneste si hidrateaza pielea, avand in compozitia sa ingrediente 100% naturale - musetel, salvie, lavanda si santal, si vine ambalat intr-un recipient de 15 ml, pentru a fi folosit mai mult timp.
Ai grija la modul in care il depozitezi, deoarece e ambalat intr-un recipient transparent, motiv pentru care poate fi afectat de razele UV.
E un produs potrivit chiar si pentru persoanele cu pielea sensibila, deoarece are in compozitia lui ingrediente 100% naturale, care nu irita tesuturile.
Poate fi intrebuintat pentru o multime de actiuni, fiind benefic pentru tratarea durerilor in gat si a migrenelor, relaxandu-te daca-l introduci in apa din cada de la baie, il folosesti pentru aromaterapie etc. E un produs de calitate superioara, fiind realizat din ingrediente naturale in proportie de 100% (arbore de ceai, limonene si linalool).
Cantitatea de 10 ml este una destul de mica pentru persoanele care doresc sa foloseasca acest ulei esential foarte frecvent.
Cumpara acest produs pentru a te relaxa in timp ce faci baie, cand folosesti produse de aromaterapie sau cand doresti sa-l intrebuintezi ca si spray sau vaporizator.
Uleiul acesta este unul de lavanda, motiv pentru care te va ajuta sa te relaxezi, sa uiti de griji si sa te simti mai putin stresat/a. El poate fi utilizat atat extern, cat si intern (daca ai aviz de la medic) si vine ambalat intr-un recipient de 10 ml de culoare maro, care il protejeaza de razele UV.
Va trebui evitat de femeile insarcinate si de cel care alapteaza, cat si de catre persoanele care au anemie sau iau tratamente cu iod si fier.
Daca iti place mirosul de lavanda si vrei sa te relaxezi in profunzime, ia in calcul achizitionarea acestui ulei esential.
Sortimente recomandate in 2025
Darphin DAR0206
Considerat de utilizatori drept unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru tratarea pielii sensibile predispuse la roseata, acest produs hraneste si hidrateaza toate tipurile de ten. Totodata calmeaza iritatiile si reda echilibrul celular la nivelul fetei, reimprospatand stralucirea naturala.
Are drept ingredient principal musetelul, insa contine si extract de lavanda (cu efect calmant si cicatrizant), salvie (imbunatateste aspectul semnelor si incetineste imbatranirea), santal (amelioreaza petele si semnele) si Bisabolol (un alcool natural care se gaseste in uleiul de musetel), care formeaza un miros bogat, calmant si vindecator pentru ten.
Folosirea recomandata la nivelul fetei este de cinci picaturi, aplicate pe ten si gat prin masaj circular dinspre centru spre extremitati. Avand in vedere ingredientele mai sus mentionate, poti aplica o picatura pe fiecare incheietura pentru a obtine un parfum natural, persistent, sau iti poti revigora pielea cu un masaj. Producatorul sustine ca este 100% natural, noncomedogenic (nu blocheaza porii), iar formula nu are parabeni. Vine imbuteliat in sticla transparenta de 15 ml.
Santo Raphael SAN54653
Produsul adus acum in discutie e un ulei esential de lavanda, care poate fi folosit pentru uz extern (inhalatii, aromaterapie, baie etc.), dar si extern, daca exista avizul unui medic specialist. El te va relaxa intr-un mod profund, eliminand frustarea, incordarea, panica si depresia.
Articolul acesta este ambalat intr-o sticla maro, pentru a nu fi afectat de razele soarelui. In interior vei regasi o cantitate de doar 10 ml. Nu e foarte mult, dar nici putin, avand in vedere faptul ca se folosesc doar cateva picaturi – 10 in 1 litru de apa pentru inhalatii, 10-20 in cada de baie, 4 in 10 ml de ulei de sunatoare pentru picaturi de nas.
Produsul acesta nu este recomandat pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza, in cazul in care suferi de anemie sau iei un tratament ce contine iod sau fier. La aplicare, vei simti o senzatie de racoare in zona respectiva, care se va elimina in cateva minute.
Ancient Wisdom EO-65
Cand ai nevoie de un produs natural pentru tonifiere sau cicatrizare rapida, poti incerca un ulei esential de tamaie. Are o traditie de cel putin 3500 de ani, Boswellia Carterii (tamaia) fiind utilizata de egipteni in formularea mastilor de fata anti-imbatranire si a machiajului faimos al ochilor, cu pudra kohl.
In aromoterapie, aceasta esenta are rol de calmare, stimuland meditatia si pacea interioara, ajutand in insomnie. O solutie din cinci picaturi si 10 ml de ulei vegetal se poate folosi pentru masaj la nivelul pieptului in vederea ameliorarii puseului de tuse, bronsita, sau astm, fiind cunoscuta drept un antiseptic bun pentru plamani. Masajul abdomenului alina durerile menstruale. Inhalarea trateaza problemele de la nivelul plamanilor (bronsita, guturai, astm) si durerile din timpul nasterii, iar inghitirea unui amestec de o picatura cu o lingurita de miere ajuta digestia.
Cand e folosit la nivelul fetei, amestecul revitalizeaza tenul si mentine elasticitatea pielii, intarziind aparitia ridurilor. Se recomanda celor cu piele uscata si terna, pentru ca stimuleaza celulele epiteliale. Se comercializeaza in sticlute maro de 10 ml, fiind necesara depozitarea in spatii ferite de lumina directa a razelor solare.
Herbavit Cimbrisor MER330
Acesta ar putea fi considerat un ulei esential, ieftin si bun; trateaza sau amelioreaza o varietate de probleme, iar aceasta varianta de cimbrisor (Thymi aetheroleum) pur 100%, conform informatiilor date de producator, face acest lucru, avand utilitate la nivelul sistemelor: respirator, limfatic, digestiv si urinar. Il poti folosi in baie, adaugand intre 5 si 10 picaturi in apa, pentru a atenua efectele oboselii cronice si a te relaxa in cada.
Aromatizarea ambientala se face amestecand 5 picaturi cu apa intr-un difuzor electric sau cu incalzire, mirosul eliberat fiind unul proaspat, ierbos, cu tonuri picante, care stimuleaza energia, crescand tonusul emotional si combatand melancolia. Masajul se face cu 4-6 picaturi amestecate cu ulei vegetal, aplicandu-se la nivelul pieptului pentru a ameliora infectiile respiratorii (faringita, laringita, bronsita). Masarea zonei abdominale contribuie la stimularea digestiei si a poftei de mancare, si la imbunatatirea conditiei fizice dupa o infectie urinara sau cistita cronica.
Cimbrisorul are proprietati antibacteriene, antiseptice si tonice. Astfel, cand este folosit la nivelul fetei, va curata si igieniza pielea, incurajand circulatia si revitalizarea tenului. Se recomanda insa evitarea folosirii de catre persoanele cu piele sensibila, caci poate produce reactii alergice. Vine ambalat intr-o sticla de culoare inchisa, de 10 ml.
Cum alegi un ulei esential bun
Ghidul cumparatorului
Fiind imbogatite cu extracte naturale, uleiurile esentiale ofera o alternativa potrivita a parfumurilor si produselor de ingrijire preparate cu chimicale. Se folosesc de sute de ani in toate colturile lumii, fiind cunoscute pentru proprietatile lor benefice. Multumita avantajelor si variatelor aplicatii, aceste mici elixire naturale sunt cel mai bun secret al oricarei femei.
In principiu, aceste produse sunt compuse din elemente aromatice volatile, de origine naturala, gasite in frunzele, scoarta si seva plantelor. Acesti excipienti dau parfumul unic al fiecarei flori si, in timp, au devenit ingrediente de baza pentru multe produse de ingrijire si cosmetica. Respectivele componente au capacitatea de a trece din stare lichida in cea gazoasa, eliberand un parfum puternic in timpul acestei reactii chimice, fiind adesea utilizate in aromaterapie.
Fiecare formula are un miros specific si intrebuintari bine delimitate insa, avand in vedere varietatea de articole de acest fel din comert, alegerea celui potrivit poate sa fie dificila. Pentru a iti da o mana de ajutor, iti oferin un ghid ce pune in discutie aspecte referitoare la uleiuri esentiale, la preturi bune, care sa te ajute sa alegi sortimentul convenabil:
Tipuri: In comert vei gasi uleiuri potrivite pentru masaj, aromaterapie, ingrijirea pielii, de uz intern, sau care se folosesc pentru curatenie ori crafting.
Produsele folosite pentru masaj au o calitate superioara, nu sunt distilate cu solventi si se pot aplica pe suprafata intregului corp – in consecinta, sunt mai costisitoare. Au efecte diferite, in functie de extractul natural din componenta, insa, in general, masarea mainilor, picioarelor si spatelui incurajeaza circulatia sanatoasa si ameliorarea durerilor articulare si musculare.
Meficina Ayurvedica arata ca frictiunea cu ulei esential de menta pe piept, de exemplu, ajuta la ameliorarea dificultatilor sistemului respirator, iar aplicarea acestuia prin frecare circulara pe zona abdominala si a ficatului ar incuraja sistemul digestiv sa functioneze corect. In mod similar, masarea in zona tamplelor sau a gatului detensioneaza.
Mentionam ca nu toate produsele din comert sunt sigure pentru piele (se recomanda folosirea unui amestec format maxim trei picaturi de ulei esential in uleiul de masaj sau intr-o lingurita de apa), acest aspect fiind mentionat de obicei pe eticheta.
Cele pentru aromaterapie pot contine chimicale si solventi in cantitati mici, iar inhalarea are drept efect imbunatatirea conditiei si dispozitiei generale, ameliorarea depresiei si anxietatii si a simptomelor racelii. Inhalarea duce parfumul foarte repede catre creier, plamani si sistemul limbic, activand partile care controleaza memoria, presiunea sangelui sau echilibrul hormonal.
O alternativa din sfera aromaterapiei, care implica atat inhalare cat si absorbtie a uleiului la nivelul pielii, este picurarea catorva stropi in apa de baie sau pregatirea unui amestec de o picatura intr-un vas cu apa fierbinte, asupra caruia te apleci pentru cateva minute cu ochii inchisi, punand un prosop deasupra capului.
Formulele pentru ingrijirea pielii au ingrediente cu proprietati antimicrobiene, cicatrizante sau hidratante. Cel mai bun ulei esential care se aplica la nivelul fetei are, in mod ideal, toate proprietatile de mai sus, si vei gasi creme, demachiante sau solutii de ingrijire care contin astfel de ingrediente. Insa poti aplica si local amestecuri de apa si uleiuri, precum cel de musetel, care trateaza eczema, sau de rozmarin, ce amelioreaza acneea.
Extractul de trandafir se foloseste drept demachiant pentru toate tipurile de piele, iar cel de arbore de ceai se gaseste in formulele de sampoane anti-matreata sau in cremele anti-acnee. Poti folosi aceste produse si ca parfum, aplicand o picatura pe incheieturile mainii sau la gat.
Se recomanda ca, inainte de a aplica amestecul pe pielea fetei, sa se activeze circulatia sangelui prin masare usoara, pentru absorbtie mai rapida. Totodata, e bine sa testezi intai pe o mica portiune a pielii (la incheietura mainii sau interiorul cotului) pentru a fi sigura ca nu ai reactii adverse.
Cele de uz intern fie se gasesc sub forma de suplimente, fie se utilizeaza in amestecuri pentru gargara (o picatura de tea tree intr-un pahar cu apa se foloseste pentru a clati gura spre a alina durerile sau disconfortul in gat), avand puritate ridicata. E important ca solutiile cu ulei esential si apa sa nu fie inghitite, daca acest lucru nu este specificat pe eticheta. Totodata, se recomanda obtinerea parerii unui medic sau farmacist inainte de ingerare, caci o dozare incorecta poate duce la efecte adverse. Articolele de uz intern pot ajuta in tratarea unor probleme medicale precum reflux gastric, dureri de stomac (de ex. ulei esential de cimbru), si imbunatatesc flora intestinata, ajutand digestia.
Variantele pentru curatenie si crafting nu e nevoie sa aiba o puritate mare, cele pentru aromaterapie fiind de ajuns pentru solutii de igienizare sau improspatare a camerei. Pentru a face lumanari sau sapunuri de casa poti folosi uleiuri de calitate medie.
Formule: Aici avem de-a face cu gradul de puritate al produsului, care determina tipul acestuia. Asadar, vei gasi variante terapeutice, naturale, parfumate, sau de calitate inferioara.
Cele terapeutice (grad A) sunt sigure pentru ingerare, deci si pentru masaj sau aromaterapie, avand continut pur natural si nemodificat chimic. Sunt cele mai costisitoare si au parfum natural intens, deci nu merita sa le diluezi pentru formule de curatare sau sapunuri.
Produsele naturale (grad B) sunt certificate si au ingrediente 100% naturale, organice, insa pot contine si chimicale care le prelungesc viata. Aceste uleiuri esentiale, la un pret bun, sunt sigure pentru aromaterapie, insa nu trebuie ingerate.
Variantele parfumate (grad C de siguranta) sunt foarte concentrate si nemodificate, dar contin solveti si elemente chimice. Le poti folosi pentru aromaterapie, improspatarea camerei sau proiecte DIY (do-it-yourself).
Apa florala are calitatea cea mai scazuta (grad D), fiind rezultatul unui proces sintetic de obtinere a uleiurilor (nu sunt naturale). Sunt solubile in apa si se folosesc in general pentru produse de infrumusetare de larg consum.
Functii: Avand in vedere varietatea de plante si extractele rezultate in urma procesarii acestora, vom avea formule cu proprietati antiseptice, antiinflamatoare, afrodisiace, decongestionante, de calmare, detoxifiere, pentru tratarea insomniei sau buna functionare a organismului.
Pentru alegerea produsului dorit, e necesar sa stii care este ingredientul natural folosit. De exemplu, un ulei esential de lamaie stimuleaza sistemul nervos si detoxifica organismul, cu precadere ficatul, in timp ce unul de iasomie are efect afrodisiac. Iar cel de eucalipt purifica aerul de mirosuri neplacute si ajuta cu simptomele de raceala si gripa.
Metoda de aplicare: poate diferi in functie de puritatea produsului. Cele mai comune mijloace de folosire sunt prin inhalatie (spray, aburi, difuzor, evaporare uscata pe servetel sau vata), picurare pe piele sau in apa de baie, frectie, comprese ori ingerare.
Inhalarea produce un efect rapid, permitand compusilor sa ajunga in sistemul circulator si la nivelul creierului intr-un timp record. Ai metode variate de dispersie, de la inhalarea vaporilor de ulei amestecat cu apa fierbine, la folosirea difuzoarelor electrice sau cu sursa de incalzire, prin inmuierea unei bile de vata sau servetel si lasarea la uscat in vecinatatea ta, si pana la crearea unui amestec da apa cu ulei pe care il pulverizezi in camera oricand ai nevoie o atmosfera festiva (recomandam mirosul de cuisoare, portocala sau scortisoara pentru sarbatorile de iarna, si parfumurile florale discrete pentru prospetime pe timpul verii).
Cand il folosesti la nivel local, uleiul esential ar trebui diluat in apa sau cu alt agent (ulei vegetal). O picatura e de ajuns pentru o lingurita de apa, astfel obtii o solutie de 1%(o lingurita are circa 100 mililitri), potrivita pentru masaj.
Daca adaugi 2 sau trei picaturi la o lingurita de agent, poti folosi amestecul drept element de curatare a fetei sau inmoi o tesatura in acesta si aplici pe zonele cu probleme (metoda potrivita pentru esenta de ghimbir, care reduce inflamatia la articulatii).
Alternativ, poti pune cateva picaturi si in apa de baie, asigurand astfel absorbtia prin piele si prin inhalare in acelasi timp. Exista in comert si variante care pot fi diluate in apa pentru gargara (nu le inghiti) sau in forma de supliment, cum am mentionat anterior.
Imbutelierea: iti ofera indicii privitoare la calitatea formulei. Se face de obicei in sticle maro de dimensiuni mici, avand o valabilitate medie de cinci ani. Aceste flacoane ajuta la protejarea uleiului de razele ultraviolete si la pastrarea aromei. Daca vezi un produs ce se vinde in sticle transparente sau de plastic, asta poate insemna ca respectivul continut nu este pur. Si picuratoarele din cauciuc denota o substanta cu solventi si chimicale.
Totodata, poti oferi atentie deosebita etichetei, care ar trebui sa contina numele botanic si comun al ingredientului principal (oregano, folosit pentru proprietatile dezinfectante si antibacteriene, are numele “Origanum vulgare”), precum si nivelul de puritate. Originea extractiei este, de asemenea, specificata; evita termenii “ulei parfumat” (perfumed oil), “parfum de ulei”(fragrance oil) si “ulei identic naturale”, daca vrei un produs bun pentru masaj, pentru ca au continut mare de solventi si elemente chimice.
Dupa citirea celor de mai sus, consideram ca poti face o alegere informata. Daca ai nevoie de informatii aditionale, poti oricand cauta pareri despre cele mai bune uleiuri esentiale online, acolo unde vei descoperi si produse la preturi variate, pentru toate buzunarele. Ti-am pregatit si cateva exemple, pentru a te ajuta:
Lasa un comentariu
0 Comentariu