Cele mai bune parfumuri barbatesti

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.25

 

Cel mai bun parfum barbatesc – Recomandarile noastre pentru 2025

 

Cand iti lipseste timpul necesar sa te informezi corespunzator despre cum se alege si cum se asorteaza un parfum barbatesc de calitate, riscul de a cumpara ceva inadecvat este mare. Ca sa eviti acest inconvenient si sa nu trebuiasca sa citesti pagini interminabile, iata care consideram noi ca ar fi un produs ce merita selectat: Versace Eros. Se situeaza pe primul loc in topul sugestiilor noastre datorita celor trei criterii asentiale pe care le indeplineste: este o aroma populara, iar asta reiese atat din review-uri, cat si din cifrele in vanzari; se potriveste aproape oricarui barbat, cumuland note aromatice fougere, orientale si lemnoase; nu numai ca reprezinta un parfum de firma foarte cautat de cei care doresc sa faca un cadou cu tinuta, insa aceasta formula se si comercializeaza la un pret accesibil, pentru un parfum de lux. Avand o concentratie de apa de toaleta, remanenta pe piele ii este moderata, iar proiectia permite sa fie purtat fara probleme in mai multe circumstante. Recunoastem ca, in cele din urma, sa alegi o esenta de acest tip e in principal o chestiune de gust, asa ca, daca nu-ti place prima noastra sugestie, o a doua ar fi parfumul Paco Rabanne “1 Million”.

 

 

Formule recomandate in 2025

 

 

Versace Eros

 

Apa de toaleta Eros de la Versace a fost creata avand in minte zeul omonim, ce reprezenta pasiunea in mitologia Greciei antice. Parfumul promite sa dezlantuie pasiunea, atat in barbatul care il poarta, cat si in femeia care ii este aproape. Acesta intra in categoria parfumurilor aromatice fougere si are o aroma in principal lemnoasa, imbinata cu tente orientale.

Are ca note de varf menta, marul verde si lamaia, cele de mijloc sunt de boabe tonka, flori de muscata si ambroxan. Baza acestui parfum o constituie vanilia de Madagascar, vetiverul, lichenul si lemnul de cedru.

Astfel, vei simti initial o aroma fresh, foarte deschisa, urmata de arome mai temperate, lemnoase si condimentate. Printre atat de multe parfumuri de firma pentru barbati, acesta iese in evidenta, fiind potrivit pentru anotimpurile mai racoroase, noptile de vara si pentru ocazii. In plus, este o aroma puternica, pregnanta, care rezista toata ziua, indiferent de temperatura. Vei avea nevoie de maxim 2-3 pufuri pentru a obtine efectul dorit. Mirosul poate fi chiar prea aromatic sau prea dulceag pentru unii barbati.

 

 

 

 

Paco Rabanne “1 Million”

 

Inca de cand a fost lansat pe piata in 2008, 1 Million de la Paco Rabanne s-a mentinut in topul vanzarilor de parfumuri pentru barbati din intreaga lume. In acest caz, este vorba despre prima editie originala  a parfumului. Produsul este o apa de toaleta ce are o concentratie moderata spre mica de arome esentiale, aspect care il recomanda pentru a fi purtat ca parfum de zi, desi are o remanenta buna.

Asta inseamna ca puteti pulveriza o cantitate mare de substanta la o singura utilizare, deoarece mirosul nu va fi atat de intens incat sa devina deranjant. Ca structura, 1 Million se construieste ca parfum pentru barbatii spontani, insa misteriosi in acelasi timp, deoarece are un iz dulce-picant, de mare impact asupra receptorilor olfactivi.

Nota generala este condimentata-lemnoasa si rezulta din alaturarea inspirata a aromelor. Nota de varf include esenta de mandarina, piper si cardamom, pentru a stabili o dihotomie fata de nota de mijloc, in care se amesteca aroma de scortisoara, trandafiri si floare de portocal. Nota de baza indica o impresie masculina, ce rezulta din rasina de mesteacan, patchouli si lemn de santal, alaturi de accente florale de iris. Recipientul este prevazut cu pulverizator si are un volum de 100 ml.

 

 

 

 

 

Castigatorul premiului Award Fragrance Of The Year Men`s Luxe in 2006, Armani Code reprezinta un parfum pur masculin, caracterizat ca aroma orientala cu accente condimentate. Lansat in 2004, acest produs a reusit sa se impuna prin popularitate pe piata parfumurilor din intreaga lume, fiind adoptat mai ales pentru tinute cocktail sau chiar de seara.

Remanenta este una medie, cotata la peste 8 ore pentru notele de baza, care includ boabe de tonka, piele ca materie prima si tutun. Toate cele 3 ingrediente indica un caracter asociat cu masculinitatea traditionala. Ca note de mijloc, pot fi mentionate: anasonul stelat si esenta de floare de maslin, elemente ce indica o finete deosebita de acordare cu notele de baza. Nota de varf include arome foarte puternice, ascutite ca impresie olfactiva: bergamota si lamaie.

De aici rezulta o impresie aparte de eleganta si rigiditate masculina, care fac acest parfum foarte potrivit pentru a fi asortat tinutelor office. Recipientul este dotat cu atomizor pentru pulverizare uniforma si are un volum ceva mai mare fata de cele ale altor parfumuri, 125 ml.

 

 

 

 

 

Aceasta aroma de la Calvin Klein se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor. Este un parfum citric si aromat, care rezista printre preferintele persoanelor sportive si energice inca din 1994, anul de lansare. Are drept note de varf ananasul, mandarinele, papaya, lamaia si cardamomul, cele mijlocii sunt de iasomie, violeta, nucsoara, iar baza cuprinde lemn de santal, mosc, cedru si chihlimbar.

Rezultatul este unul neobisnuit – acest parfum se potriveste cu adevarat atat barbatilor, cat si femeilor, fiind aromat, fresh, cu putine tente exotice, fara a fi prea dulce sau din contra, prea dur. Aceasta aroma se potriveste barbatului indraznet, care nu se teme sa poarte note mai calde. Da o senzatie de „curat” si sexy, energizand si relaxand in acelasi timp.

Pentru femei, este potrivit ca parfum de zi, pentru o femeie tanara, activa, care prefera stilul casual si sportiv. Fiind unisex, vi-l recomandam si ca un cadou inedit pentru un cuplu care isi sarbatoreste aniversarea. Poate fi aplicat destul de liberal, aroma nefiind foarte puternica. Singurul sau dezavantaj este ca a fost lansat acum 20 de ani, deci s-ar putea sa il fi simtit pe foarte multe persoane in acea perioada. Aroma devenita intre timp clasica poate deveni, pentru unii, „trecuta”.

 

 

 

 

 

Cum alegi un parfum bun, pentru barbati

 

Ghidul cumparatorului

 

Parfumul este accesoriul invizibil pe care ar trebui sa-l poarte orice barbat si una dintre „armele” cele mai importante pe care le are pentru a se afirma. Cel mai bun parfum barbatesc trebuie sa nu treaca neobservat, dar nici sa sufoce persoanele dintr-o incapere. Este semnatura pe care o lasi in urma, discret dar decisiv. Firma si pretul nu sunt singurele lucruri care decid daca un produs de acest fel este potrivit. In fond, vei alege un miros care sa te insoteasca pentru intreaga zi, asa ca ar fi de preferat sa iti si placa, nu doar sa fie opulent si sa atraga priviri si intrebari din partea altor reprezentanti ai sexului tare, si nu numai. Si, cum in comert vei gasi mii de variante diferite in concentratii variate, alegerea nu va fi una usoara. Iar daca doresti sa faci un cadou de acest fel, te vei uita si dupa anumite caracteristici precum siajul si persistenta, caci nu tuturor purtatorilor le vor surade aromele intense, care par sa nu se mai estompeze niciodata.

Si, pentru a-ti usura cautarile, am realizat un mic ghid care te va ajuta sa alegi dintre cele mai tari parfumuri pentru barbati:

 

 

Concentratia: Probabil ai observat ca exista apa de colonie, apa de toaleta, apa de parfum si parfum “pur”. Acestora li se adauga si eau fraiche, o compozitie specifica barbatilor despre care vom vorbi imediat. Mai intai mentionam ca diferitele formule se deosebesc prin concentratia de substante aromatice, care vor determina cat de puternic este un pafum, cat de mult va ramane mirosul pe piele, dar si cat de scump este produsul.

Apa rece sau Eau Fraiche are cea mai diluata varianta de mireasma, avand pana la 3% uleiuri esentiale amestecate in apa si alcool. Tocmai pentru ca substanta responsabila cu mirosul se afla in cantitati atat de mici, persistenta sa va fi minima, in general in jur de o ora, asa ca se va potrivi celor care doresc sa simta ca s-au dat cu o aroma discreta si proaspata, care nu alerteaza pe cei din jur.

Urmatorul tip de produs ca si grad de compusi aromatici este apa de colonie, al carei miros dureaza in general pana la 2 ore. Aceasta are in componenta pana la 5% uleiuri parfumate, restul lichidului fiind format din alcool si apa. Se foloseste mai ales de tineri, fiind denumirea specifica pentru parfumuri barbatesti, la un pret bun. Asadar, o apa de colonie bine aleasa poate fi mirosul tau „de baza”.

Apa de toaleta (“eau de toilette” in franceza) se remarca printr-un cost de achizitie echilibrat, chiar si in cazul variantelor de brand, aflandu-se printre cele mai populare concentratii de pe piata. Avand o compozitie sub forma de spray, include intre 5 si 15%  uleiuri esentiale parfumate dizolvate intr-o baza de alcool sau apa. Aceasta are o rezistenta medie pe piele, simtindu-se de obicei pana la 5 ore de la momentul aplicarii. Pe haine poate rezista si mai mult timp, caci nu intra in contact cu celule organice.

Pentru un miros mai intens, pentru care vei face o impresie misterioasa, vei alege o apa de parfum, un sortiment cu o piata in crestere la ora actuala. Contine in jur de 15 – 25% compusi aromatici, fapt pentru care va rezista pentru 6 – 8 ore. In functie de notele componente, poate fi chiar mai persistenta, potrivit multor pareri despre cele mai bune parfumuri barbatesti. Tot din acest motiv insa poate avea preturi de achizitie mai mari.

In putine cazuri iti poti dori un parfum pur (esenta), pe care sa il folosesti frugal pentru a obtine un rezultat intens si usor de observat. Reprezinta forma concentrata si cea mai scumpa a acestei categorii de produse, avand o textura mai uleioasa, cum e de asteptat, avand cel putin 20 – 30 % compusi aromatici. Si, pentru ca se folosesc doar ingrediente calitative, persistenta enorma se ridica la cel putin 24 de ore.

 

Aromele: Notele aromate pe care le poate avea un parfum pot fi impartite in 4 mari categorii: lemnoase (cedru, santal, muschi), orientale (piperate, exotice), fresh (citrice, verzi, marine) si florale – mai des folosite in parfumurile pentru femei. In prezent insa, se remarca emergenta unor subgrupuri aromatice neconventionale, precum cele condimentate, de piele sau tutun, gurmande, chypre, fougere, aldehidice, aromatice sau acvatice, pe care reprezentantii sexului tare le prefera.

Optiunile lemnoase la origini au in componenta patchouli, santal, cedru, vetiver sau alte esente de scoarta, avand un caracter masculin si pamantesc, gasindu-se cel mai des la baza formulei.

Variantele orientale folosesc cel mai adesea note de ambra, vanilie, mosc, chihlimbar, fiind mai senzuale si calde, de aceea se vor potrivit purtarii cu tinute de seara sau in sezonul rece, cand intensitatea lor bogata se prezerva mai bine.

Notele fresh includ citricele, fructele, mirosurile acvatice si pe cele verzi, realizand un melanj bogat si proaspat, care te insoteste mai ales pe timpul verii si ziua.

Florale sunt esentele dulci si delicate, care apar mai rar in formulele destinate barbatilor, insa care nu lipsesc cu desavarsire, caci crinul, iasomia si trandafirul se folosesc in mod comun in formarea notelor medii ale unui parfum.

Condimentele dau o nota picanta si calda, avand o rezistenta mare in timp, asa ca se vor gasi in notele de inima si baza. Includ scortisoara, piper, nucsoara, cuisoare. Un produs predominant condimentat se va purta in sezonul intermediar sau rece, cand intensitatea aromelor poate iesi la iveala mai usor.

Parfumurile gurmande sunt considerate de multi specialisti o categorie aparte, singulara, care evoca dorinta de a te rasfata cu un dulce decadent, notele predominante fiind de cafea, ciocolata, boabe Tonka, vanilie, caramel sau chiar torturi intregi. Avand in vedere dulceata si intensitatea lor, vor atrage doar un mic segment de piata masculina.

Versiunile chypre sau verzi imbina esente florale cu cele lemnoase, creand un echilibru natural reminiscent al salbaticiei. Arome populare includ laudanum, bergamota, patchouli si muschi de stejar, gasindu-se adesea printre notele de mijloc.

Fougere sunt amestecurile care pornesc de la arome dulci si florale ce se revarsa in note lemnoase de licheni si muschi. E un miros relativ clasic si echilibrat, ce aminteste de feriga, imbinand raceala lavandei, a cumarinului, salviei si muschilor verzi cu dulceata moscului, a santalului sau cedrului.

Cele aldehidice au o aroma proaspata si pura, reprezentand imbinarea unor particule chimice din grupul aldehidelor. Asadar, se vor folosi mai mult ziua.

Produsele aromatice includ elemente verzi, ierboase, avand insa un miros mai proaspat si evocator al naturii, amestecand rozmarin cu busuioc, lamaita, levantica sau anis.

Variantele cu un caracter acvatic prezinta o baza de ingrediente sintetice care amintesc de mare, rufe spalate sau aer proaspat de munte, fiind moderne si curate. Si acestea se preteaza portului cu tinute de zi, fiind formate din particule sintetice carora li se pot adauga si picaturi de esenta citrica.

Nu in ultimul rand, pielea si tutunul sau tamaia dau un aspect usor inecacios si uscat formulei, insa raman esente puternic barbatesti ce se gasesc la baza produsului, datorita persistentei ridicate.

 

Notele: In general, un parfum evolueaza in 3 „faze”, primele fiind notele de varf, urmate de cele medii si in final vor aparea mirosurile de baza.

Notele incipiente produc aroma initiala si mai usoara a produsului, care “lovesc” nasul imediat dupa aplicare, rezistand intre 15 minute si 2 ore. Cele mai folosite sunt miasmele citrice, usor fructate, marine sau acvatice, aldehidice, balsamice sau condimentate.

Notele de mijloc sau inima parfumului sunt mai blande si robuste, dand caracterul general al sortimentului. Se simt inca din primele 10 minute de la aplicare si pot rezista pana la 3 – 6 ore. Cele mai folosite ingrediente sunt trandafirul, iasomia si crinul, chiar daca vorbim despre parfumuri barbatesti, alte note specifice fiind cele verzi, de ierburi, lemnoase, condimentate sau fructate.

Iar notele de baza sunt cele ce intregesc experienta aromatica, fiind formate din molecule mari, care se disperseaza mai greu, avand rezistenta cea mai mare pe piele si haine. Determina asadar persistenta, care se situeaza intre 5 si 24 de ore, in functie de concentratia compusilor aromatici. Santalul, vetiverul, vanilia, moscul, tutunul, pielea sau fumul sunt cele mai comune arome in ce priveste parfumurile pentru barbati.

 

Anotimpul: Putem imparti aromele in grupuri destinate portului in timpul sezonului cald sau rece.

Vara, particulele se evapora mai repede, iar caldura intensifica si dilueaza aromele intense, asa ca vor fi recomandate mirosurile fresh, citrice, verzi, aromate sau marine, care nu ineaca prin dulceata si persistenta lor.

In sezonul intermediar se prefera notele verzi primavara, care evoca o renastere si o prospetime similara cu procesul de transformare a naturii, in timp ce toamna vor fi mai adecvate notele lemnoase care, pe masura ce temperaturile scad, sunt intensificate considerabil.

Iarna iti poti pune in evidenta tinuta cu o aroma orientala, calda si intensa, care te va insoti pentru mult timp, caci temperaturile joase lasa notele sofisticate si delicate sa isi arate maiestria.

 

Momentul zilei: Indica perioada din zi in care aroma se va simti cel mai bine. Astfel, multe parfumuri barbatesti, la preturi bune, se impart in variante de zi si noapte.

Ziua se vor purta optiunile cu un miros mai delicat si mai putin intens, aerate si proaspete. Asadar, apele de toaleta sau chiar de colonie vor fi preferate, caci nu au o rezistenta foarte mare. Si sticlutele in care se afla te notifica in privinta folosirii, acestea avand culori deschise si transparente. Note aromatice comune includ ierburi, citrice, reminiscente acvatice, balsamice sau aldehidice.

Seara se poarta parfumuri elegante si mai intense, predominand arome de condimente, mosc, lemn sau cele orientale. Mirosul mai puternic al apelor de parfum este preferat, caci rezista mai mult timp. Notam si ca ambalajul si recipientul se vor distinge printr-o culoare mai inchisa, evocatoare a elegantei si imbracamintei purtate de obicei cand esti in public seara, multe optiuni fiind chiar opace.

 

Considerente de pret: Stii deja ca nu toate parfumurile sunt la fel, pentru ca si numele producatorului are o valenta, insa despre asta vom vorbi mai tarziu. Un aspect relativ important este exclusivitatea formulei, care diferentiaza produsele in cele de designer si cele de nisa.

Un parfum de designer se gaseste in toate magazinele de specialitate sau supermarketuri, avand costuri accesibile tocmai pentru ca e produs in masa, fiind destinat unui public consumator mare. Are mirosuri clasice, care nu ies din tipare, asocierile de arome fiind asteptate. Foloseste insa ingrediente standard sau de slaba calitate, pentru a reduce costurile si a creste productia.

Optiunile de nisa sunt exclusiviste, iar asta se reflecta si in pret, caci sunt cele mai restrictive din acest punct de vedere. Utilizeaza insa ingrediente mult mai scumpe si de calitate, adresandu-se unui segment de piata restrans, format din barbati care doresc sa poarte ceva diferit, indraznet si unic. Tocmai de aceea nu vor avea acelasi farmec pentru consumatorii obisnuiti, fiind preferate de colectionari si cunoscatori.

 

Branduri: Desi nu este cel mai important criteriu, pentru multi iubitori ai mirosurilor placute se observa o inclinatie spre oferte de renume. Printre cele mai populare articole se numara sortimente de parfum Gucci, Giorgio Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Tom Ford, Dolce & Gabbana, Versace, Burberry, Christian Dior, Nautica sau Yves Saint Lorent.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa iti uram succes in gasirea mirosului-semnatura. Iti mai dam un pont spunandu-ti ca online poti descoperi variante de brand la preturi foarte bune, pe care il magazinele de specialitate fie nu le gasesti, fie au costuri de achizitie mai mari. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu