Produse recomandate in 2025
Scriitor in comunism – Stefan Agopian
Volumul de memorii al lui Stefan Agopian relateaza exact ceea ce lasa sa ghicim din titlu – cum trebuia sa procedeze si ce dificultati erau pentru un scriitor tanar care dorea sa publice in comunism. Pentru multi este cea mai buna carte romaneasca ce trateaza acest subiect.
Autorul povesteste cu umor si savoare parcursul sau in lumea literara, perioada lunga in care a fost somer si s-a ascuns de militie, dar si contactele cu varii personalitati ale lumii literare din acea perioada. Marin Preda, Nichita Stanescu, Eugen Negrici si Radu Tudoran sunt unii dintre scriitorii „prezenti” in acest volum.
Iti recomandam fara rezerve aceasta lectura placuta, presarata cu umor si un limbaj savuros, pentru un weekend relaxant. Sigur, cartea are si calitatea de a face acea perioada „de neuitat” si greselile de atunci imposibil (speram!) de repetat. Din acest motiv, o recomandam oricarui pasionat de literatura, indiferent de varsta.
Avantaje:
Volum de memorii al scriitorului Stefan Agopian, care reface drumul pe care trebuia sa-l urmeze un tanar scriitor pentru a publica in comunism.
Relateaza si contactele cu diverse personalitati literare ale vremii, inclusiv Marin Preda si Nichita Stanescu.
Volum cu mult umor, un limbaj bogat si colorat, lucruri care fac lectura cu adevarat una savuroasa.
Talentul narativ al lui Stefan Agopian plaseaza acest volum printre cele mai frumoase carti romanesti, usor de parcurs chiar si de impatimitii de fictiune.
Dezavantaje:
Daca memoriile nu prea sunt pe gustul tau din punct de vedere stilistic, s-ar putea sa nu te captiveze aceasta carte.
Dragul meu turnator – Gabriel Liiceanu
O carte non-fictiune, cu un iz istoric si o oarecare agresivitate fata de ceea ce a stat la baza comunismului social, Securitatea si „lucratorii” sai. Dupa peste 30 de ani, autorul Gabriel Liiceanu are acces la dosarul propriu intocmit de Securitate, afland astfel numele celui mai zelos si eficient dintre participantii la ceea ce a devenit mai apoi „romanul vietii” autorului. Astfel, involuntar, se creeaza o ironie rautacioasa, unde fostul turnator este astazi actionar principal la editura autorului. Cu un subiect mereu actual pentru romani si o nota foarte personala, este cu siguranta una dintre cele mai bune carti romanesti de anul acesta.
Dragul meu turnator este mai mult o lucrare despre turnatorie, decat despre turnator, redata printr-o serie de scrisori trimise de catre Gabriel Liiceanu, la care nu a primit niciodata vreun raspuns. Incercarea autorului de a ajunge la ceea ce il intereseaza, cazul si dosarul lui particular, duce spre o discutie morala ce priveste prezenta raului in lume, dar mai particular, metastazarea comunismului in societatea romaneasca. Absenta unui raspuns creeaza astfel imaginea turnatorului ce este turnat, acuzat si incriminat. Autorul se va regasi in fata posibilitatii de razbunare tarzie, conturata sub forma unui studiu de caz. Pe aceasta baza, se construieste spre finalul cartii o discutie despre conceptul general de prezenta a Diavolului in istoria omenirii. O directie necesara, din simpla nevoie de a intelege inceputurile si filozofia unei ”ticalosii istorice”.
O carte palpitanta, ravasitoare, ce pe alocuri devine moralizatoare si acuzatoare, un studiu de caz ascuns sub imaginea generala si demagogica a unui sistem politic ce a viciat societatea romaneasca. O recomandam tuturor varstelor: celor care au trait in comunism si au simtit pe pielea lor frica de a spune sau a face ceva gresit – ca si explicatie si inca o condamnare a ceea ce a fost. Dar si tinerilor, care poate nu inteleg cum a fost si de ce este esential ca ei sa nu lase istoria sa se repete.
Avantaje:
Carte structurata sub forma unor scrisori adresate de Gabriel Liiceanu principalului lui turnator din perioada comunista.
Urmareste cauzele si modul de operare al Securitatii in privinta intelectualilor din anii `70.
Cauta explicatii – fie ele si generale sau teoretice, pentru propriul sau dosar la securitate, dar si pentru cancerul care a fost in Romania comunismul si mai mult, pentru raul din lume.
Dezavantaje:
Autorul tinteste sa aduca in vizor „miracolul raului care insoteste natura umana” – asa incat aceasta carte poate fi destul de descurajatoare.
In iad toate becurile sunt arse – Dan Lungu
Dan Lungu este unul dintre autorii foarte prolifici si apreciati ale ultimului deceniu. Stilul sau usor ironic, fin si lejer de a scrie idei „mari” fac din orice lectura a sa o placere. „In iad toate becurile sunt arse” se numara printre cele mai bune carti romanesti din acest an, din categoria belestrica.
Eroul acestui roman este Victor, un personaj cuprins de dezamagirea prezentului si nostalgia trecutului. Pentru el, prezentul este searbad si liniar, munca nesatisfacatoare, iar sotia sa vesela pare a-i semana din ce in ce mai mult. Astfel incat Victor se refugiaza in amintirile unei tinereti spumoase, amintiri care ii coloreaza existenta. Acestea sunt picant relatate de autor, cu mult simt al umorului si dragoste pentru expresii argotice. In aceasta stare se afla eroul cand intalneste un barbat care vorbeste o limba ciudata, si pe traducatoarea lui. Impreuna vor porni intr-o aventura, dar doar daca inertia si nemultumirea pot fi depasite.
Romanul alterneaza constant intre cele doua lumi – prezentul sordid in care isi duce existenta personajul dupa `89 si trecutul idilic. Desi bine scrisa, amuzanta si inteligenta, cartii ii lipseste acea motivatie interioara credibila a personajului, care „te prinde” si iti da senzatia unei lumi reale, plauzibile.
Avantaje:
Roman al talentatului scriitor contemporan Dan Lungu, care schiteaza un personaj nemultumit de prezent si captiv intr-un trecut foarte colorat.
Carte scrisa cu mult umor, expresii argotice si in general, o dragoste pentru limbaj specifica autorului.
Alternanta trecut-prezent, de la un capitol la urmatorul.
Dezavantaje:
Capitolele ce trateaza trecutul si cele legate de prezent alterneaza cu precizie, ceea ce poate deveni monoton.
Capitolele ce trateaza trecutul sunt scrise cu italic, care devine obositor pentru ochi dupa cateva ore.
Despre frumusetea uitata a vietii – Andrei Plesu
Unul dintre cei mai apreciati si cunoscuti scriitori romani, Andrei Plesu, un critic, filozof si eseist, ne ofera o lucrare ce te indeamna sa iti traiesti viata in deplina ei frumusete, fara sa cauti tot timpul sensul ei. Este o lucrare usor moralizatoare, pozitiva si personala, ce te indeamna sa renunti la procesul lent si latent de asteptare, la reevaluarea acestei complicate ecuatii numita fericirea.
Conceptul general al cartii insista in a creea o legatura intre cele doua extreme ale personalitatii, o conexiune intre realism si visare, un calm si o stare meditativa asupra a ceea ce ne defineste ca oameni.
Recomandam aceasta lucrare celor ce isi doresc, poate, o noua perspectiva, o reinterpretare pozitiva a fiecarui rasarit si o terapie pozitiva bazata pe schimbarea prioritatilor si a orizontului.
Avantaje:
Lucrare de eseuri a celebrului scriitor si academician Andrei Plesu.
Scriere persoanala, sentimentala, ce poate fi parcursa de catre orice persoana cu un apetit pentru lectura – nu este exclusivista sau „pompoasa”.
Lectura pozitiva, optimista, ce vine in vremurile grele post-criza financiara.
Dezavantaje:
Tonul destul de moralizator si personal poate fi iritant, mai ales pentru cei cu viziuni bine definite in filozofie, sociologie si alte stiinte umaniste.
Anii romantici – Gabriela Adamesteanu
Volumul aparut in 2014 este o colectie de eseuri/ memorii, ce trateaza cei 25 de ani din Romania post-comunista, prin prisma Gabrielei Adamasteanu. Este o istorie politica si jurnalistica a acestei perioade, care nu scapa insa notei foarte personale a autoarei. Scriitoarea indeamna la aflarea de raspunsuri – cine a pornit revolutia, cine a „tras in noi dupa 22”, si ca o parte din probleme Romaniei de acum se datoreaza acestor mistere. Poate „ar fi fost mai bine” daca zdruncinam atunci linistea, in favoarea adevarului.
Cartea este structurata in doua parti – „America, America” si „Intamplarea care devine destin”. Este centrata pe marturii si idei privind anii exuberanti din punct de vedere cultural, social si politic, despre iluziile si visele ce au urmat revolutiei din 1989. Per total, cartea este un amestec de analize pertinente, reci, ale faptelor intamplate in aceasta perioada si istorioare personale, marturii ale urmelor lasate de evenimentele ultimelor doua decenii.
Recomandam aceasta carte tuturor celor care se intreaba „ce s-a intamplat”, de ce revolutia nu a adus schimbarile pe care le asteptam cu totii, de ce ne confruntam cu aceleasi probleme socio-politice in ultimii 20 de ani. Sigur, cartea nu va oferi raspunsuri de netagaduit, dar poate oferi perspective noi, inteligente, ce imbina placut obiectivul cu sentimentalul.
Avantaje:
Volum de impresii/ idei/ memorii despre perioada post-comunista.
Imbina reusit istoriile personale, inclusiv genealogia si trecutul autoarei, cu opiniile pertinente legate de perioada de dupa ‘89.
Analiza pertinenta venita din partea jurnalistei si prozatoarei Gabriela Adamesteanu.
Una dintre cele mai citite carti romanesti din 2014, fiind bestseller la diverse targuri de carti.
Dezavantaje:
Stilul este mai potrivit celor obisnuit cu beletristica si in special cu memoriile; cei care cauta o carte strict istorica, obiectiva, despre aceasta perioada, vor fi dezamagiti.
Autoarea este, din pacate, putin cunoscuta printre generatia post-decembrista, asa incat cartea capata mai mult sens pentru cei trecuti de prima tinerete.
Ce ne spunem cand nu ne vorbim – Chris Simion
Desi publicata in 2011, romanul „Ce ne spunem cand nu ne vorbim” de Chris Simion ramane una dintre cele mai frumoase carti romanesti de anul acesta, dovada stand prezenta constanta a cartii pe listele de bestelleruri. E o carte romaneasca, ieftina si buna, pe care merita sa o parcurgi.
Romanul urmareste povestea unei femei care capata un diagnostic teribil – cel de cancer incurabil si il foloseste pentru a fugi din calea realitatii. Dupa o perioada de izolare si inchidere in sine, eroina constata ca rezultatele au fost de fapt gresite si este perfect sanatoasa. Urmeaza revenirea la viata, in ciuda dificultatii de a accepta ca tot ce a crezut in acesti ani, despre viata, moarte, Dumnezeu si scopul omului, a fost gresit.
Per total, romanul este unul pozitiv, cu numeroase idei, concepte si „povete” care trebuie sa iti aminteasca mereu ca viata merita traita din plin. Trateaza teme mari, precum iubirea, moartea, raiul si iadul, cu emotie, sinceritate si mult optimism. Iti recomandam aceasta carte daca ti-a placut „Mananca, roaga-te, iubeste” sau vreunul din romanele lui Paulo Coelho, daca ai nevoie sa scapi de cinismul contemporan.
Avantaje:
Roman bestseller al autoarei Chris Simion, ce trateaza teme complexe si diverse, pornind de la o poveste de „revenire la viata” in urma unui diagnostic terminal.
Carte plina de optimism, sfaturi si „povete” pentru o viata mai fericita.
Usor de parcurs de catre oricine, indiferent de varsta sau experienta literara.
Dezavantaje:
Stilul „sfatos”, moralizator, foarte sentimental, poate sa nu fie pe placul multor cititori.
Asemanator cu Paulo Coelho, din acest roman vor fi oferite mult timp citate, fara a veni de fapt cu idei cu adevarat noi.
Eikon, Dancu Vasile Sebastian, Triburile, 2015
Cartea “Triburile: o patologie a politicii romanesti de la Revolutie la Generatia Facebook” este un roman politic scris de un sociolog foarte cunoscut la noi in tara – Vasile Dancu, fost ministru al administratiei si dezvoltarii regionale.
Cartea a aparut in anul 2015, la editura Scoala Ardeleana si vorbeste despre influenta retelelor de socializare in jocurile democratice, incercand sa acapareze toate aspectele legate de viata politica din Romania. Ea trateaza inclusiv subiecte legate de ceea ce fac sotiile de senatori, deputati etc., care, spune el “ocupa excesiv spatiul public”.
Acest volum are 321 de pagini si nu este simplu de citit, deoarece limbajul este unul destul de dificil pentru persoanele care obisnuiesc sa lectureze romane de dragoste, de exemplu. In ceea ce priveste pretul, aceasta carte costa in jur de 30 de lei, iar transportul pana in 15 lei. Daca esti pasionat de un astfel de domeniu, e o investitie care-si merita banii, fiind o carte romaneasca, la un pret bun.
Avantaje:
In aceasta carte autorul incearca sa vorbeasca despre tot ceea ce inseamna scena politica din tara noastra.
Va fi o lectura placuta pentru cititorii interesati de domeniu.
Cartea are 321 pagini, ceea ce inseamna ca vei avea la dispozitie un volum mare de informatii.
Autorul este un personaj actual al scenei politice romanesti.
Dezavantaje:
Limbajul nu este unul foarte simplu, cartea fiind scrisa de un sociolog si tratand un subiect destul de greu.
Cum aleg cea mai buna carte romaneasca
Ghidul cumparatorului
Achizitionarea unei carti poate deveni un adevarat ritual, fie ca vorbim de un autor cunoscut, recomandat sau unul nou, la prima vedere. In ultima perioada au fost lansate foarte multe carti romanesti, bine primite si foarte apreciate, atat de public, cat si de criticii de specialitate. Fie ca vorbim de carti istorice, biografii, filozofie, non-fictiune sau fictiune, ultimele titluri au impresionat, iar unele dintre ele au devenit repede bestselleruri si chiar au fost lansate noi editii, completate.
Sa achizitionezi carti romanesti, la preturi bune, poate fi cateodata dificil, in special atunci cand timpul devine tot mai limitat. Fiecare are stilul sau – poate tu intri repede, alegi un titlu, un autor recomandat sau cunoscut si in cateva minute esti deja la casa. Sau petreci cateva ore, pierdut printre miile de carti oferite de librariile reale sau virtuale, unde cauti, descoperi, te informezi si in final alegi o carte.
Dar toate cautarile au ceva in comun – fiecare dintre noi, cand alegem carti de lecturat in voie, speram cumva sa gasim „acea” carte. Acea carte este lectura care nu doar te informeaza, ci te schimba ca si persoana, contribuie la evolutia ta. O carte buna poate lasa in urma un om mai bun.
Noi iti oferim un mic ghid, un tipar de urmarire in aceasta vanatoare de comori, atunci cand vrei sa te bazezi doar pe curiozitate si instinct. Ia in considerare cateva amanunte cand incepi sa iti hranesti interesul in cautarea uneia dintre cele mai bune carti romanesti.
Stilul: conteaza foarte mult ce te pasioneaza si ce vrei sa descoperi atunci cand cumperi carti romanesti, ieftine si bune. Incadreaza-ti preferintele intr-o definitie generala, fie ea beletristica, politica, sociologie, istorie, sci fi, self-help, carti politiste romanesti etc. Astfel iti vei usura cautarile considerabil; totusi, nu evita sa descoperi noi povesti. Alege de pilda un bestseller dintr-un stil ce nu te reprezinta neaparat, experimenteaza si mareste-ti orizonturile.
Fii deschis si optimist, pentru ca o carte citita iti mentine buna dispozitie, iti stimuleaza imaginatia si te mentine curios pentru mai mult. In plus, ia in considerare si marimea sau formatul unei carti, sa exista o legatura intre timpul liber alocat cititului si marimea volumului ales. Nefinalizarea unei carti provoaca deseori frustrare si creeaza o senzatie de abandon.
Daca stii ca ai timp putin, fragmentat, mai bine orienteaza-te spre un volum de scrisori, nuvele, schite, decat spre un tratat sau un roman de sute de pagini.
Titlul: este, evident, prima informatie ce o primesti despre continutul cartii. Inca de la primele cuvinte, fie si cele prezente pe prima coperta, o carte trebuie sa starneasca o curiozitate, o atractie, un fel de ghicitoare a ceea ce e inauntru.
Deseori, autorii experimentati si buni sunt foarte atenti in alegerea unui titlu care, de la sine, sa spuna o poveste. Bazeaza-ti decizia de achizitionare si pe ceea ce iti place sa citesti, desigur.
O carte prezentata ca fiind istorica, cu un titlu fantazist arata destul de evident diferenta intre ceea ce ar trebuie sa te faca sa o citesti si ce primesti cu adevarat din continutul acelei carti.
Autorul: fie ca ai mai citit in trecut alte opere ale aceluiasi autor, sau primesti o recomandare, un autor cunoscut sau recunoscut pentru talentul sau este mai tot timpul o alegere buna. Problema intervine atunci cand ai in fata un autor necunoscut tie si nu stii sigur daca vrei sau nu sa descoperi un nou univers. Aici pot veni in ajutor celelalte detalii prezente pe coperta cartii.
Recomandarile: prezente de obicei pe coperta a parta, acestea ofera din start cateva informatii despre succesul autorului si al volumului de fata, pentru a-ti face cu usurinta primele pareri despre cele mai bune carti romanesti.
De obicei, este prezentata si un citat cheie al operei, deci o informatie esentiala asupra stilului. Chiar si atunci cand achizitionezi online o carte, in cadrul descrierii ai parte de aceleasi avantaje, chiar mai mult, unele librarii online ofera si optiunea de previzualizare, sau un capitol gratuit pentru lectura.
Formatul: in ultima perioada, bibliotecile si magazinele online ofera, pe langa formatul clasic si optiunea digitala, in care poti luat cu tine cartea pe iphone, ebook reader sau laptop.
Fii cu ochii pe descrierea generala a cartii, unde este specificata si compatibilitatea formatului digital; deoseori este utilizat PDF-ul (Adobe Reader), dar EPUB este formatul cel mai comun pentru cartile digitale.
Achizitionarea unei noi carti nu a fost niciodata mai usoara. Fie ca accesezi un laptop, PC sau un smartphone, cu ajutorul internetului si a magazinelor online poti achizitiona rapid si sigur orice titlu dorest. Gasesti toate informatiile in descrierea cartilor, iar deseori ai parte de reduceri, oferte si posibilitatea unui transport gratuit si sigur. Acest top cu carti romanesti, pe care ti l-am prezentat, iti poate fi de ajutor daca nu stii exact ce sa alegi.
Lasa un comentariu
0 Comentariu