Carti recomandate in 2025
Little Brown, J.K.Rowling, Harry Potter and the Cursed Child – Parts I & II
Harry Potter and the Cursed Child (Parts I & II) a fost catalogata de catre multi cititori drept cea mai buna carte in engleza. Fiind cea de-a opta poveste din seria “Harry Potter”, de J. K. Rowling, si prima care va fi adaptata pe o scena de teatru, cu siguranta te va face sa-ti fie dor de Hogwarts, dar mai ales de acel trio senzational, format din pustii Harry, Ron si Hermione.
Harry este acum un angajat al Ministerului Magiei, sot si tata a trei copii. In timp ce acesta se lupta cu un trecut care nu-i da pace, mezinul, pe nume Albus, pare sa nu se impace cu ideea ca este fiul celebrului Harry Potter, intrucat, odata repartizat in casa Slytherin, toti il compara cu el. Acesta este momentul in care se declanseaza actiunea, iar Albus ajunge sa se imprieteneasca cu Scorpius, fiul lui Draco.
Misterioasa, surprinzatoare si captivanta, intreaga carte se bazeaza mult pe nostalgie si te ajuta sa realizezi ca absolut totul se intampla cu un motiv.
Avantaje:
Iti ofera ocazia de a afla amanunte despre viata personajelor preferate dupa 19 ani de existenta.
Este construita ca un scenariu, bazandu-se pe un dialog continuu, fiind usoara de lecturat.
“Pune multe intrebari”, marind suspansul cititorului si alimentand dorinta acestuia de a parcurge mai departe textul.
Te ajuta sa evadezi din lanturile cotidianului, fiind o carte de fantasy.
Dezavantaje:
Pretul e ridicat.
Harper Collins, J.R.R. Tolkien, The Hobbit. The Lord Of The Rings
Printre cele mai bune carti in engleza se numara negresit si “The Hobbit. The Lord Of The Rings”, transpusa pe marile ecrane de Peter Jackson, cel care a revolutionat cinematografia in materie de efecte speciale. Este un roman de aventuri, care merita citit inclusiv de cei care au trecut de varsta copilariei, datorita faptului ca te ajuta sa pasesti intr-o lume fascinanta, plina de creaturi linistite, precum hobbitii, dar si de goblini, troli, paianjeni sau dragoni.
Avandu-l ca protagonist pe Bilbo Baggins, un hobbit lipsit de mari ambitii, a carui existenta calma este perturbata de aparitia vrajitorului Gandalf si a 13 gnomi, care vor sa-l ia cu ei intr-o aventura “intr-acolo si din nou inapoi”, avand in plan sa fure comoara dragonului Smaug, cartea se foloseste de poeme, mituri si ghicitori pentru a construi incet, dar sigur un climax spectaculos.
Cu alte cuvinte, “The Hobbit” pune foarte mult accent pe detalii si livreaza o multime de scene extrem de palpitante, pentru a atrage cat mai usor cititorul in lumea sa.
Avantaje:
Este perfecta atat pentru copii, cat si pentru adulti, incadrandu-se in genul fantasy.
Autorul include de multe ori cititorul in actiune, ajutandu-l sa se simta mai aproape de personajele sale preferate.
Cantecele incluse ajuta la crearea atmosferei de basm ce invaluie povestirea.
Limbajul este colorat, accentuand farmecul cartii.
Dezavantaje:
Nu este o carte cu ilustratii, motiv pentru care unii copii ar putea-o gasi plictisitoare.
Simon & Schuster, Cassandra Clare, Lady Midnight
“Lady Midnight” este prima carte din seria “Artificii intunecate”, o continuare a seriei “Instrumente mortale”, care a primit titlul de bestseller international cu fiecare volum publicat. Inscriindu-se in categoria de fictiune fantasy, paginile cartii gazduiesc o lume magica si intunecata a vanatorilor de umbre, unde protagonistii principali sunt Emma Carstairs, o razboinica ce traieste doar pentru a se lupta cu creaturile care salasluiesc in intuneric inca din copilarie, si Julian Blackthorn, parabataiul ei, un barbat pe cat de bland si altruist cu cei dragi lui, pe atat de necrutator cu cei care reprezinta o amenintare la adresa celor dintai.
Dincolo de acest univers plin de magie si de limbajul poetic care insufleteste intreaga poveste, autoarea si-a castigat o mare parte din cititori si prin povestea de dragoste intensa, dar interzisa dintre cele doua personaje principale, capabila sa starneasca o avalansa de emotii in sufletul fiecaruia dintre noi.
Cu alte cuvinte, “Lady Midnight” este un roman despre dragoste, salvare, pierdere si regasire, scris in acelasi stil alert cu care autoarea ne-a obisnuit pana acum.
Avantaje:
Romanul imbina momente pline de tensiune si scene incarcate de suspans, magie si aventura, fiind recomandat atat adolescentilor, cat si adultilor.
Portretele sunt detaliate, iar actiunea este rapida, evitand astfel un eventual plictis din partea cititorului.
Povestea romantica dintre personajele principale iti va atrage atentia inca de la primul capitol.
Limbajul este poetic, pliindu-se perfect pe atmosfera plina de mister.
Dezavantaje:
Nu este recomandata copiilor mai mici de 11 – 12 ani.
Cornerstone, E.L.James, Grey: Fifty Shades of Grey as told by Christian
Pentru adultii care cauta o carte in engleza la un pret bun, “Fify Shades of Grey as told by Christian” ar putea reprezenta alegerea potrivita. De aceasta data, romanul este narat din perspectiva personajului masculin, Christian Grey, intrucat se stie ca trilogia “Fifty Shades”, care a avut un succes rasunator, prezinta povestea fictiva de dragoste cu tenta de BDSM dintre Anastasia Steele (Ana), o absolventa timida si nesigura, si Christian Grey, un miliardar tanar si frumos, care are o parte foarte intunecata si misterioasa, spusa din perspectiva protagonistei.
Iar daca in prima parte versiunea personajului masculin era una romantata, acest volum ne prezinta un barbat rece, foarte calculat si lipsit de majoritatea elementelor cu care Ana l-a impodobit si care au facut zeci de femei sa suspine, dandu-si ochii peste cap.
Situatia nu se schimba prea mult, in sensul ca el nu priveste dragostea altfel decat ca pe un targ pe care trebuie sa-l negocieze si sa-l incheie, noutatea constand, de fapt, in detalii minore legate de afacerile sale, masini, oameni si descrierea viselor pe care le are.
Avantaje:
E.L. James ofera o noua perspectiva asupra povestii de dragoste prin gandurile, reflectiile si visele protagonistului Christian Grey.
Este o lectura usoara, care necesita cel mult 10 ore.
Intreaga poveste este presarata cu scene de sex, gata sa alimenteze imaginatia oricarui cititor.
Pretul este accesibil.
Dezavantaje:
Fiind o carte in proportie de 90% erotica, nu este recomandata persoanelor sub varsta de 18 ani.
Litera, Disney, Peter Pan
Cauti o carte in engleza, ieftina si buna, care sa-l ajute pe cel mic sa invete limba straina cat mai repede si fara a se plictisi? Daca raspunsul este afirmativ, atunci un bun inceput il reprezinta “Peter Pan”. Este, de fapt, un volum cu povesti bilingve Disney, astfel incat copilul tau va putea retine cu usurinta cuvintele de baza ale limbii engleze, ajungand chiar sa poata formula enunturi simple.
In plus, dincolo de notiunile uzuale despre imbracaminte, alimente, animale etc., cartea se bucura de pagini frumos colorate, care vor intretine curiozitatea celui mic, purtandu-l in lumea fantastica. Textul este potrivit ca dimensiune chiar si pentru un copil de 3 ani, limbajul fiind simplu si accesibil pentru orice pusti de gradinita sau din clasele primare.
“Peter Pan” este o poveste despre copilul care nu mai vrea sa creasca, o carte ce inchide intre copertele sale un univers teluric, tesut din vis si joc, numai buna de citit celui mic inainte de culcare.
Avantaje:
Este o carte ilustrata, intretinand astfel viu interesul copilului pentru povestire.
Fiind o carte bilingva, romana-engleza, il ajuta pe cel mic sa-si imbogateasca vocabularul cu notiuni uzuale.
Textul are o dimensiune potrivita, asa ca pustiul nu va intampina probleme la lecturarea povestilor.
Pretul se muleaza perfect pe buzunarul oricarui utilizator.
Dezavantaje:
Cartea se adreseaza mai mult copiilor.
Cum alegi o carte buna, in engleza
Ghidul cumparatorului
Nu putini sunt cei care prefera sa citeasca o carte in limba nativa a autorului, avand in vedere ca traducerile nu sunt intotdeauna reusite, mai ales ca o carte inseamna, pe langa o poveste si cateva personaje simpatice, si valorile unei natiuni mai mult sau mai putin cunoscute noua. In plus, a citi, de pilda, un roman in engleza, te ajuta negresit sa-ti imbogatesti lexicul si reduce riscul diminuarii calitatii operei literare.
Drept urmare, fie ca esti incepator, fie ca esti un adevarat cunoscator a limbii straine, acest ghid te ajuta sa fii la curent cu ceea ce se intampla in lumea belestristicii si sa alegi cea mai buna carte in engleza, respectand cateva criterii principale de selectie.
Domeniul: Cand vine vorba de acest aspect, ai o serie de optiuni dintre care sa alegi, in functie de preferintele cititorului.
Spre exemplu, un pasionat de beletristica se va bucura intotdeauna de numele mari ale literaturii clasice, precum William Faulkner, James Joyce, John Steinbeck, Thomas Hardy, Harper Lee etc., mai precis de povestile care cuprind fine analize psihologice si care inlantuie multiple “teme” precum iubirea, gelozia, boala, moartea, arta s.a.m.d, redand cu o intensitate extrema trairile personajelor ce se perinda prin paginile cartii.
Insa daca domeniul clasic nu este tocmai ceea ce cauti si manifesti o deosebita aplecare pentru fictiune, Charles Dickens, Jack London, Toni Morrison si alte nume de referinta ale literaturii universale s-ar putea sa te incante. In plus, oamenii sunt interesati sa evadeze si exista studii care au aratat ca lecturarea unor astfel de opere literare reprezinta factorul determinant pentru capacitatea persoanelor de a patrunde in sufletul celor de langa ei, astfel explicandu-se si de ce astazi majoritatea cartilor care se vand sunt de fictiune.
Si ca tot veni vorba de “evadari incapsulate in timp de care te poti bucura” (Carol Fitzgerald), o experienta de lectura remarcabila cu siguranta o constituie cartile fantasy. Fie ca vorbim de George R.R.Martin cu “Urzeala tronurilor”, de J.R.R. Tolkien cu “Stapanul Inelelor”, de Lymann Frank Baum cu “Vrajitorul din Oz” sau de Lewis Carroll cu a lui “Alice in Tara Minunilor”, povestile cu magie, vraji si puteri supranaturale vor starni indubitabil imaginatia celor mici. Mai mult decat atat, incluzand lumi imaginare si creaturi magice, ele nu se vor demoda vreodata nici pentru adulti.
Cartile SF (Stiintifico-Fantastice) iti schimba, de asemenea, perceptia despre lume, ajutandu-te sa inveti sociologie, istorie si chiar economie in acelasi timp. Drept urmare, seria “Dune” a lui Frank Herbert, “O mie noua sute optzeci si patru” al lui George Orwell sau “Minunata lume noua” a lui Aldous Huxley, ultimele dintre ele fiind, in primul rand, distopii, sunt niste lecturi care n-ar trebui sa-ti scape.
Romanele de dragoste au milioane de fani in toata lumea, asa ca, daca vrei sa descoperi iubirea in toate dimensiunile ei, astfel de carti nu trebuie sa-ti scape din maini. Fie ca vorbim de “Iubita locotenentului francez” a lui John Fowles, de “La rascruce de vanturi” a lui Emily Bronté sau de romanul erotic, “50 de Umbre ale lui Grey”, semnat de E.L. James, aceste lecturi sunt numai bune pentru week-end-urile lenese, mai ales ca literatura si dragostea fac intotdeauna casa buna.
Varsta: In functie de acest parametru de selectie, cartile in engleza pot fi clasificate astfel: pentru copii, pentru adolescenti si cele dedicate adultilor.
Cartile educative, ilustrate, sunt recomandate celor cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. Mai precis, cele mai potrivite pentru acestia sunt basmele si povestile care inchid in ele un univers magic si care ii ajuta pe cei mici sa vizualizeze mai usor, cu ajutorul desenelor, lumea inchisa in paginile cartii. Cartile cele mai apreciate de catre copilasi sunt insa cele de tip Disney.
Intre 8 si 9 ani, cel mic ar trebui sa citeasca povesti, fabule si legende, intrucat astfel ii va fi usor sa-si construiasca propriul sentiment fata de defectele si calitatile omenesti. Incepand cu varsta de 11-12 ani, copilul tau intra in etapa adolescentei timpurii, asadar numeroase pareri despre cele mai bune carti in engleza propun spre lectura celor de 11-15 ani opere literare de fictiune.
In ceea ce-i priveste pe tinerii de peste 15 ani, acestia vor fi capabili sa inteleaga atat opere literare de fictiune, cat si romane fantasy sau SF, fie ca vorbim de un mix extraordinar de dark fantasy, science fiction, horror si western sau de un univers distopic.
Nu in ultimul rand, adultii (18+) pot lectura tot ceea ce le pica in mana si ii face fericiti: de la romane politiste, de actiune, horror si pana la carti de dragoste erotice (ex. “Tropicul Cancerului” de Henry Miller, “50 de Umbre ale lui Gray” de E.L. James).
Categorii de cititori: Inainte de a te intreba unde gasesc carti in engleza, la preturi bune, ceilalti pasionati de literatura, n-ar strica sa afli ce tip de cititor esti: te numeri printre cei care rasfoiesc paginile unui roman ocazional sau esti un mix al cititorului hedonist si cel interesat, adica lecturezi carti din pura placere si, de cele mai multe ori, cu creionul dupa ureche, luand notite?
In cazul in care faci parte din prima categorie, adica obisnuiesti sa citesti ce-ti pica in mana numai cand nu ai altceva mai bun de facut (de pilda, in tren, autobuz, etc.), cu siguranta cel mai bine ar fi sa te orientezi catre proza scurta, deoarece se citeste mult mai usor si ai garantia ca, odata inceputa cartea, nu o vei lasa neterminata.
Cititorii pasionati, care-si fac oricand si oriunde timp pentru lecturi, pot opta atat pentru nuvele, piese de teatru, poezii, cat si pentru romane, intrucat cu siguranta nu vor putea sa lase la o parte o carte si sa se apuce de alta fara sa o fi terminat de rasfoit pe cea dintai. Mai mult decat atat, entuziasmul si dedicatia acestora este arareori intalnita la persoanele care fac parte din prima categorie, sentimentele lor fiind mai mereu la cote maxime, fiecare plot twist reusind sa le smulga fie un hohot de ras, un oftat sau un strigat de victorie.
Acum ca stii ce trebuie sa urmaresti atunci cand vrei sa achizitionezi un roman, de pilda, iti recomandam sa alegi ca mijloc de cumparaturi Internetul, locul unde gasesc carti in engleza, la un pret bun, toti cei interesati.
Edituri populare:
Unele persoane prefera sa citeasca in engleza pentru a avea sansa de a parcurge cartea in limba nativa a autorului, iar altii abordeaza aceasta optiune pentru ca gasesc mai usor aproape orice carte ar avea nevoie, care nu a fost poate tradusa inca in romana. Indiferent de motivul tau, credem ca iti va fi de ajutor sa afli cateva informatii despre trei dintre cele mai importante edituri care le publica: Harper Collins, Oxford University Press si Little, Brwon Book Group.
Infiintata in anul 1817 de catre fratii James si John Herper, sub forma unui mic atelier de tiparituri, Harper Collins este astazi a doua cea mai mare editura de carti comerciale din lume.
Are in spate peste 200 de ani de istorie, un catalog care include mai mult de 200.000 de titluri si o lista impresionanta de autori care au la activ premii de excelenta precum Nobel, Putlitzer, Man Booker sau National Book Award.
Sediul editurii se afla la New York, insa activitatea se desfasoara prin intermediul unei retele de operatiuni cu prezenta in 18 tari. Publica in fiecare an peste 10.000 de carti in 17 limbi si a adus la lumina operele unor scriitori celebri precum Mark Twain, Dickens, H.G. Wells, Agatha Cristie, Maurice Sendak, J.R.R. Tolkien, J.F. Kennedy sau Martin Luther King.
Vei gasi asadar in oferta lor nu doar carti variate, ci si bine scrise, catalogul incluzand volume dintr-o varietate de domenii, de la carti istorice, biografii si memorii, si pana la fictiune si science-fiction, romane de dragoste, mister si titluri business sau pentru dezvoltare personala.
Aceasta editura se numara printre cele mai importante in mediul academic, contribuind la dezvoltarea educatiei si cercetarii prin diseminarea de lucrari in mai mult de 190 de tari, in peste 100 de limbi.
Departament al universitatii careia ii poarta numele, Oxford University Press a primit dreptul de a printa carti in anul 1586 si publica materiale pentru o varietate de segmente de cititori, de la prescolari la elevi de gimnaziu, studenti si profesori, marele public sau cercetatori cu experienta.
A deschis cel de-al doilea birou in anul 1896 in New York, dezvoltandu-se apoi pe plan international cu birouri in Canada, Australia, India si Africa de Sud, pentru ca in prezent sa aiba reprezentante in peste 50 de tari din lumea intreaga.
In anul 2016 sub acest brand au fost publicate peste 5.100 de lucrari academice, in 45 de limbi si mai mult de 10.000 de titluri educationale, traduse in 86 de limbi, activitate pentru care editura a primit 130 de premii. Daca vrei sa te tii la curent cu cele mai noi descoperiri stiintifice, lucrari de cercetare si tendinte educationale, este unul dintre brandurile care iti poate oferi informatii bogate si de cea mai buna calitate.
Editura are sediul in Londra si a fost infiintata in anul 1937 de catre Charles Little si James Brown si este detinuta in prezent de catre compania Hachette UK, parte a Hachette Livre, in proprietatea careia a ajuns prin achizitia de la Time Warner. Hachette Livre este in prezent a doua cea mai mare editura din Anglia din punctul de vedere al incasarilor.
Cartile distribuite de Little, Brown Book Group sunt publicate sub mai multe branduri, multe dintre ele preluate o data cu micile edituri care au fost integrate companiei de-a lungul timpului. Vei gasi astfel titluri in format printat sub marca Abacus, Orbit, Virago, Atom, Piatkus Constable Robinson (P.C.R.) si Fleet.
Catalogul de titluri include opere dintr-o varietate de domenii, de la carti de fictiune, istorie si calatorii si pana la volume stiintifice.
Printre cele mai cunoscute carti care au vazut lumina tiparului in oferta Little, Brown Book Group se numara „Harry Potter” a lui J.K. Rowling, „The Tipping Point”, de Malcom Gladwell, una dintre cele mai importante carti despre comportamentul economic, biografia Emily Dickinson scrisa de Lyndall Gordon si „Twilinght Saga” de Stephenie Meyer.
Lasa un comentariu
0 Comentariu