Carti de psihologie – Opinii si Recenzii in 2024
Psihologia este unul din domeniile care a trecut de mult din partea cercetarilor, in atentia cititorilor fara studii in domeniu. Daca esti novice sau pur si simplu vrei sa iti extinzi palmaresul cartilor citite, iti facem cateva propuneri. Trei, Irina Holdevici, Barbara Craciun, Psihoterapia tulburarilor emotionale este un volum cu ajutorul caruia poti intelege cauza tulburarilor emotionale, dar in acelasi timp gasesti si modalitati de a le tine in frau, astfel incat sa iti imbunatatesti relatiile cu cei din jur. Cartea poate fi folosita atat pentru autodezvoltare, cat si ca material auxiliar in timpul orelor de curs, pentru a le prezenta elevilor noi modalitati de abordare. Cea de a doua varianta propusa este: Business Tech, Robert Cialdini, Psihologia Persuasiunii.
Tabel comparativ
Cea mai buna!
Este o carte ce poate fi folosita pentru a te autodezvolta, dar si ca material auxiliar de catre cei care profeseaza, deoarece in randurile cartii vei gasi modalitati de a combate tulburarile emotionale, imbunatatind astfel relatiile interumane. Informatia este structurata, astfel incat sa fie usor de parcurs si este relatata din doua perspective, de aceea iti vei putea forma mai usor o parere despre cele intamplate.
Deoarece contine o multime de termeni specifici, poate fi dificil de parcurs de catre cei care nu au studii in domeniu.
Cartea se adreseaza celor care vor o lectura complexa, cu ajutorul caruia sa se poata autodezvolta si pot afla diverse modalitati prin care pot tine in frau tulburarile emotionale.
A 2-A OPTIUNE!
In paginile cartii, vei gasi informatii ce pot fi de ajutor pentru a opri impulsul de supunere, dar si pentru a imbunatati modul de interactiune cu persoanele din jurul tau. Opera are o multime de parti practice, pe care le poti pune in aplicare, dar si notiuni teoretice ce te pot ajuta sa intelegi, de ce instinctiv tinzi sa fii de acord cu persoanele din jurul tau.
Avand in vedere ca este bazata pe o multime de studii in domeniu, poate fi dificil de parcurs din cauza referintelor frecvente.
In urma lecturii vei invata sa spui \\\\\\\"nu\\\\\\\", dar in acelasi timp iti vei dezvolta puterea de convingere, astfel incat sa ii atragi pe toti cei din jurul tau.
A 3-a Optiune!
Volumul este conceput de o multime de specialisti in domeniu si te ajuta sa pui in aplicare metoda educationala Montessori, iar lecturarea este usoara, deoarece este scrisa in termeni uzuali. Aceasta implica o multime de activitati practice, pe care le poti face cu copilul, pentru ca acesta sa se poata dezvolta armonios si sa capete incredere in fortele proprii.
Din cauza faptului ca detaliaza doar tehnica Montessori si cuprinde parti practice ale acesteia, s-ar putea sa nu fie pe gustul tuturor parintilor.
Citind cartea, vei putea afla o modalitate noua de parenting, cu ajutorul careia il vei putea ajuta pe cel mic sa aiba incredere in sine si sa se dezvolte corect.
Cum alegi o carte de psihologie buna
Ghidul cumparatorului
Psihologia este unul dintre domeniile care a trecut de mult din interesul strict al cercetatorilor si clinicienilor, in atentia publicului larg. Aceasta popularizare a stiintei care se ocupa cu studierea proceselor psihice ce au loc in fiecare dintre noi este un proces laudabil: ajuta la aprofundarea cunostintelor despre propria persoana si cei din jur, dezvoltare personala, stimuleaza empatia si conexiunea interpersonala.
Fie ca esti un novice in acest domeniu, student sau chiar psiholog practicant, literatura constituie in continuare modalitatea de referinta pentru a acumula cunostinte. Totusi, neinitiatii se vor lovi in scurt timp de o problema: exista atat de multe pareri despre cele mai bune carti psihologice si atat de multe strategii de marketing lansate in jurul conceptului de “dezvoltare personala”, incat este greu sa selectezi ceva valoros. Ghidul de fata te va ajuta sa identifici mai usor ce carti iti vor fi de folos.
Tipul: Mai intai va trebui sa te orientezi in ceea ce priveste categoria de carti care te intereseaza. Celor care nu au mai interactionat cu aceasta disciplina si nu cunosc jargonul de specialitate sau conceptele de baza, le recomandam sa inceapa cu lucrari mai simple, adresate publicului larg. Acestea pot face parte din categoria “self-help”, dar nu este obligatoriu: este util ca descrierea cartii sa specifice daca se adreseaza oricui, include si concepte teoretice de baza sau este mai mult o carte motivationala, care utilizeaza psihologia aplicata, fara a dezvalui neaparat notiuni tehnice fundamentale.
Daca deja esti familiarizat cu aceasta stiinta sau vrei sa faci primii pasi in teorie, iti recomandam carti de specialitate. In acest domeniu, va fi mai greu sa identifici unde se gasesc carti psihologice la preturi bune, de aceea merita sa te documentezi inainte si sa investesti intr-o lucrare care iti va fi cu adevarat utila.
Acestea rareori vor avea titluri foarte atragatoare (care sa includa promisiuni de schimbare sau imbunatatire a vietii), iar descrierea va releva conceptele explicate si tradeaza o structura si terminologie apropiate de cele stiintifice. In cadrul literaturii de specialitate, poti intalni carti de: notiuni teoretice de baza, apartinand diferitelor curente, psihologia aplicata in diferite domenii (educational, organizational, de leadership), diagnostic si psihoterapie.
Curentele: Pentru a intelege si a utiliza mai usor notiunile de psihologie, este util sa te familiarizezi cu principalele scoli de gandire care au influentat acest domeniu. Cartile care includ fundamentele acestei stiinte vor avea, deseori, scurte descrieri si exemplificari ale acestor curente. Mai departe, daca iti stii interesul pentru unul dintre ele, poti apela la lucrari detaliate.
Cel mai frecvent, lucrarile de dezvoltare personala au la baza notiuni cognitiviste (care considera ca actiunile si emotiile noastre sunt deseori rezultatul gandurilor, uneori insesizabile, pe care le avem) sau umaniste (care pun pe prim plan nevoia individului de imbunatatire a abilitatilor si creativitate).
In plus, exista alte cateva miscari cel putin la fel de importante: behaviorismul (care considera comportamentul fie un reflex, fie rezultatul stimulilor pozitivi sau negativi din trecut), psihanaliza (celebra datorita lui Freud si relevarii proceselor subconstiente), terapia sistemica (ce vede individul ca facand parte dintr-un sistem, grup).
Toate acestea au contribuit imens la cunoasterea mintii umane si continua sa influenteze aceasta stiinta, iar multe lucrari populare utilizeaza o combinatie de concepte din mai multe scoli de gandire.
Abordarea: Pe cand cartile de specialitate vor incerca sa prezinte informatiile intr-un mod cat mai obiectiv si echilibrat, in domeniul lucrarilor destinate publicului larg, vei intalni foarte multe opinii si “trucuri” de persuasiune. Acest lucru poate fi pozitiv, cand vine vorba despre o carte motivationala (de exemplu, pentru a te lasa de fumat sau a-ti organiza mai bine timpul), dar este indezirabil atunci cand te intereseaza informatiile din domeniu cunoscute ca fiind adevarate, dar si utile in practica clinica.
Asadar, te incurajam sa iti folosesti intotdeauna gandirea critica, sa fii sceptic cand vine vorba despre solutii minune sau promisiuni extravagante, care pot sa te lase dezamagit. Chibzuieste bine lucrurile inainte de a lua decizii majore, cuprins de elanul unei carti psihologice despre viata. In general, vei fi pe teren mai sigur daca alegi lucrari cu baze teoretice clare si care citeaza pe parcurs literatura de specialitate si studii ori experimente repetate, chiar daca se adreseaza publicului general.
Subiectul: Psihologia este o stiinta complexa, asadar este clar ca exista foarte multe subiecte de tratat. In cadrul celei populare, temele mai frecvent abordate si mai utile pentru cititori sunt: relatia ganduri-emotii-comportament si aplicatiile sale, modalitati de organizare si planificare, interferenta gandirii subconstiente in activitatea zilnica, relationarea cu alte persoane, temperament si personalitate, tehnici de relaxare si de a face fata stresului.
Toti parintii vor beneficia de notiuni de baza legate de dezvoltarea psihologica a micutului, pentru a intelege o lume de mult uitata de adulti. In plus, diferite scoli de parenting pot oferi modele de crestere si educatie a copilului, avand la baza aceste notiuni developmentale, la care se adauga influenta unei anumite scoli de gandire.
Autorul: Fiind un domeniu atat de variat, desigur ca vei descoperi o multitudine de lucrari. Buna parte din credibilitatea unei lucrari se datoreaza autorului, a scolii de psihologie care l-a influentat mai mult, cat si a ipotezelor si solutiilor personale.
Din acest motiv, iti recomandam sa cauti informatii despre autori, mai ales pana cand iti formezi o baza solida si te orientezi in domeniu. Lucruri precum formarea profesionala premergatoare, ocupatia actuala, cariera academica sau de cercetare te pot orienta in ceea ce priveste validitatea lucrarii, rigurozitatea si experienta teoretica si practica ce stau la baza sa.
Nu este niciun secret ca mediul online este locul unde gasesc carti psihologice, la un pret bun, majoritatea persoanelor. Diversitatea este cu mult mai mare decat in librarii, avand acces atat la literatura de specialitate, inclusiv pe nise de interes, cat si la lucrari adresate publicului general. In plus, in acest fel iti va fi cu mult mai usor sa citesti descrieri, recenzii si informatii despre autor.
Iata si recomandarile noastre, care acopera o baza larga de interese si niveluri de pregatire. Chiar daca esti un profesionist, merita sa arunci un ochi si pe lucrarile de popularizare, pentru a descoperi concepte noi si a-ti forma o baza de recomandari accesibile pentru clienti.
Editii recomandate in 2024
Trei, Irina Holdevici, Barbara Craciun, Psihoterapia tulburarilor emotionale
O carte ce poate fi de ajutor atat celor ce profeseaza in domeniu, ca material didactic, cat si celor ce vor sa se descopere pe sine. In urma lecturii, cititorul va putea sa isi inteleaga propriile tulburari emotionale si sa descopere noi modalitati de combaterea a acestora.
Volumul este scris de un psihotrapeut ce activeaza si ca profesor, in cadrul unei universitati. Informatia prezentata este bine structurata, pentru a putea fi parcursa usor, chiar si de catre cei ce nu au studii in domeniu. Avand in vedere ca este o carte scrisa de doua autoare, vei vedea informatia din mai multe perspective, astfel incat sa iti poti crea o imagine de ansamblu.
Lectura nu este compusa din studii clinice, ci iti prezinta noi metode de psihotrapie recunoscute pe plan mondial, ce le poti aplica pe propria persoana. Chiar daca este benefica din punct de vedere emotional, cartea include si termeni specifici, de aceea poate fi dificila, pentru unii cititori.
Business Tech, Robert Cialdini, Psihologia Persuasiunii
Poate fi una dintre cele mai bune carti, pentru cei care vor sa se cunoasca pe sine, sa imbunatateasca relatiile inter-umane si sa se dezvolte prin intermediul cartilor psihologice. Opera este scrisa de catre o persoana care activeaza in domeniul psihologiei si are o multime de cursuri de persuasiune, de aceea te va invata o multime de lucruri cu privire la acest aspect.
In urma lecturii, vei putea sa te folosesti de propriile arme, pentru a-i convinge pe cei din jur sa ti se alature la o actiune. Pe de alta parte, poti invata cum sa refuzi anumite lucruri, dar si cum sa rezisti instinctului de a te supune.
Pe langa explicarea teoretica a metodelor, in paginile cartii, vei mai putea gasi si exemple practice, pe care le poti aplica in viata de zi cu zi pentru a te dezvolta. Limbajul de scriere poate parea complicat, pentru cei care nu au studii in domeniu, insa partea practica este usor de inteles.
Cum sa cresti un Copil Extraordinar prin Metoda Montessori
Exista o multitudine de carti psihologice recomandate proaspetilor parinti, dar cateva metode de parenting au devenit foarte populare in ultimii ani. Data fiind existenta scolilor si a programelor dedicate, ni se pare util sa parcurgi fundamentele metodei Montessori.
Lucrarea de fata se adreseaza parintilor, iar autorul este unul dintre cei mai reputati in aceasta directie de educatie si psihologie a dezvoltarii. Principiul de baza Montessori este alegerea creativa: adultul nu ii impune copilului modul in care sa se joace si mai tarziu, sa invete si nu forteaza perspectiva sa. Din contra, accentul este pus pe activitatea initiata de cel mic, invatarea practica, prin explorare si colaborarea, prin joaca in grup.
Este posibil ca nu toti parintii sa rezoneze cu stilul de educatie propus, cel putin cand vine vorba despre scolarizarea formala. Cu toate acestea, ca si stil de parenting, vei gasi cel putin cateva principii utile si sustinute de argumente, avand ca tel formarea unui adult independent.
Avantaje:
Evidentiaza principiile de baza ale popularei metode educationale Montessori.
Redactata de catre unii dintre specialistii mondiali din acest domeniu.
Ofera baza teoretica, dar si sfaturi practice.
Usor de parcurs si aplicat in viata cotidiana.
Dezavantaje:
Tehnica Montessori poate sa nu fie apreciata de catre toti parintii.
Inteligenta emotionala
Una dintre cartile de referinta in psihologia moderna o reprezinta lucrarea de fata a lui Daniel Goleman, lansata pentru prima oara in 1995 si reeditata zece ani mai tarziu. Autorul este totodata psiholog si jurnalist in domeniul stiintetlor, scriind de peste un deceniu la celebrul New York Times.
Ca si scoli de gandire, cartea este influentata preponderent de cea cognitiv-comportamentala si umanista, dar aduce la lumina emotiile ca un factor crucial nu numai in comportament, dar si in personalitate, planificare, succes profesional. Ca si argumente, autorul utilizeaza nu doar notiunile teoretice cunoscute anterior, ci si numeroase studii de neurologie si psihologie clinica, dovezi din domeniul antropologiei.
Numerosi autori o considera la randul lor cea mai buna carte psihologica legata de emotii, fiind la baza unui domeniu intreg, cel al inteligentei emotionale. Practic, aceasta carte a deschis calea pentru o intreaga literatura dedicata constientizarii, intelegerii si gestionarii emotiilor, pentru a face alegeri inspirate pentru viata proprie si a ne imbunatati relatiile cu ceilalti. Fiind o lucrare atat de revelatoare, dar riguros alcatuita, o putem recomanda atat novicilor, cat si specialistilor in domeniu. Avand de-a face si cu dezvoltarea inteligentei emotionale, va fi utila si oricarui parinte.
Avantaje:
Trateaza subiectul inteligentei emotionale, fiind cartea de referinta in domeniu.
Ofera o ipoteza coerenta, sustinuta de dovezi din numeroase domenii.
Include nu doar explicatii teoretice, ci si exemple si recomandari practice, oferind solutii reale.
Este utila atat publicului larg, cat si specialistilor la inceput de drum.
Dezavantaje:
Continand numeroase citari si trimiteri la studii, necesita atentie si rabdare pentru a fi parcursa de cei din afara domeniului.
Schimband gandirea iti schimbi viata
Una dintre cele mai bune carti psihologice de autodezvoltare este cea de fata, semnata Brian Tracy, speaker motivational, venind din lumea afacerilor imobiliare, marketingului si managementului. A semnat peste 70 de carti, traduse in numeroase limbi. Asadar, constituie recomandarea noastra pentru cei care isi doresc o carte practica, menita sa iti imbunatateasca randamentul si sentimentul de implinire vizavi de viata profesionala, dar si pe plan personal, emotional si familial.
Abordarea este in principal influentata de cea cognitiv-comportamentala, plasand gandurile pe care uneori nu le sesizam ca determinante ale comportamentului si asadar, ale cursului vietii noastre. La aceasta se adauga viziunea sistemica, de integrare a persoanei in grupul social, profesional, ca o piesa dintr-un intreg. Desigur, autorul ofera propria sa viziune, simplu formulata sub forma a 12 percepte, explicate ulterior pe larg.
Atat stilul, cat si limbajul sunt perfecte pentru cineva care nu a mai avut contact cu aceasta disciplina, fiind recomandabila la orice varsta si incluzand numeroase sfaturi si exercitii practice.
Avantaje:
O carte de dezvoltare personala foarte apreciata in toata lumea.
Foloseste tehnici din terapiile validate stiintific, la care se adauga amprenta proprie.
Limbajul este clar, iar stilul, concis si usor de inteles.
Include si exercitii practice.
Dezavantaje:
Autorul vine din lumea afacerilor si are o cariera bazata pe speakingul motivational, fara a avea o educatie riguroasa in ceea ce priveste psihologia.
Introducere in psihologie
Aceasta carte se va dovedi a fi foarte utila pentru cei care vor sa puna bazele solide ale unei educatii in stiinta psihologiei. O recomandam studentilor la psihologie si domenii conexe, dar si celor care si-au facut din asta un hobby.
Autorul a fost seful catedrei de Psihologie din Bucuresti in anii ’70 si autor al mai multor lucrari de specialitate. In 2002, Universitatea de Vest Timisoara i-a acordat titlul de doctor honoris causa. Aceasta editie a cartii a fost actualizata in anul 2000, pentru a restructura si reformula o parte din continut. Ca si tematica, include concepte de baza ale psihologiei, precum: definitie, locul acesteia ca stiinta si profesie, metoda si metodologie de cercetare, modele de abordare ale psihicului uman.
Dat fiind ca face parte din literatura de specialitate, utilizeaza jargonul inerent, dar termenii sunt explicati in detaliu, fiind creata in principal pentru viitorii psihologi.
Avantaje:
O carte psihologica ieftina si buna, ce traseaza bazele acestei stiinte.
Ofera informatii despre profesia de psiholog si asteptarile pe care le pot avea alte persoane de la acesta.
Riguros redactata, folosind numeroase citari validate stiintific.
Include notiuni despre principalele scoli de gandire in acest domeniu.
Dezavantaje:
Organizarea tematicii este uneori anevoioasa, ceea ce o face dificil de parcurs.
Descopera-ti amintirile ascunse si adevaratul Eu
Ideea ca suntem influentati de experientele pe care le-am avut in copilarie nu este inovatoare, dar modul in care o livreaza, exemplele si solutiile practice din cartea de fata sunt responsabile de popularitatea lucrarii.
Autorul este psiholog si psihoterapeut format in terapia sistemica si de familie, lucrand multi ani in sistemul de sanatate publica din Marea Britanie. A renuntat la postul respectiv pentru a-si fonda propria fundatie, centrata pe livrarea cursurilor de dezvoltare personala bazata pe “procesul Essence”. Acesta ar avea ca si scop identificarea modului in care persoanele au reactionat in trecut, chiar si in copilaria timpurie si care inca influenteaza comportamentul si gandirea adultului.
Fiind o carte de self-help, desigur ca ofera numeroase tehnici si exercitii atat de identificare si auto-analiza, cat si de modificare a tiparelor subconstiente nocive. Desi dificila ca si material emotional, lectura este lejera in ceea ce priveste stilul si terminologia. In plus, este o carte psihologica la un pret bun, care surprinde un concept frecvent citat in domeniu.
Avantaje:
Scrisa de un autor cu vasta experienta in terapia sistemica si de familie.
Explica legatura dintre experientele din trecut si comportamentele indezirabile din prezent.
Stil si limbaj accesibile, indiferent de nivelul de pregatire.
Ofera sfaturi si exercitii practice pentru schimbare.
Dezavantaje:
Fiind o carte de self-help tipica, bazata mai mult pe experienta autorului, i se poate reprosa lipsa de rigurozitate stiintifica si de dovezi suficiente.
Edituri populare
Cartile de psihologie au tot mai mare cautare in randul cititorilor care nu sunt de specialitate, pentru ca te ajuta sa te cunosti mai bine, sa intelegi diferite comportamente si sa mentii relatii bune cu cei din jurul tau. De aceea, este bine sa aplezi la carti scoase de edituri consacrate, care fac o triere in randul autorilor, pentru a oferi materiale de calitate. In continuare, iti recomandam cateva edituri cunoscute la noi, in care poti sa ai incredere.
Este o editura bine cunoscuta in Romania, infiintata in 1998, ce publica carti din domeniul literaturii romane si straine. A publicat, initial, carti din spectrul motivational ce erau necesare in acea perioada de tranzitie, dupa care si-a diversificat aria de interes.
Ofera colectii interesante pe diverse domenii, cum ar fi: business, literatura motivationala, educatie financiara si sociala, literatura universala contemporana, terapie familiala si de cuplu, psihologie, sanatate si nutritie etc.
Pe langa cartile tiparite, editura mai ofera si e-book-uri, precum si alte accesorii care insotesc o carte buna: sortimente de ceaiuri si cafele, cutii si cesti etc. In domeniul psihologiei, editura ofera o gama foarte larga de titluri, peste 80, in general traduceri dupa personalitati marcante. Vei gasi volume pentru copii, dar si pentru adulti.
Poti incerca cateva titluri, cum ar fi: “Cum sa-ti schimbi adolescentul pana vineri. De la obraznic si capricios la respectuos si responsabil in 5 zile” autor Dr. Kevin Leman, editia a II-a; “Inteligenta emotionala” de Daniel Goleman, editia a IV-a; “Ce sa faci cand esti speriat & ingrijorat. Un ghid pentru copii” de Dr. James J. Crist.
Editura Litera a fost fondata initial in Chisinau, in 1989, si a devenit cu timpul una dintre cele mai cunoscute din Romania, avand peste 4300 de titluri publicate si peste 400 de e-book-uri.
Domeniile atinse sunt foarte variate, oferind carti de calitate: enciclopedii, atlase, dictionare, carti pentru copii, istorie, limbi straine, cultura generala, sanatate si frumusete, dezvoltare personala, fictiune etc.
Ofera de asemenea manuale scolare si auxiliare, dar si colectii pentru adulti si pentru copii de toate varstele. Oferta in domeniul psihologiei este foarte variata, fiind puse la dispozitie carti de specialitate, dar care se adreseaza si publicului publicul larg, adulti si copii.
Daca esti interesat de domeniu, ai putea sa te opresti la cateva titluri mai populare, si anume: “Psihologie. Idei fundamentale”, o carte pe intelesul tuturor, utila atat pentru studentii ce studiaza psihologia, dar mai ales celor care vor sa descopere lucruri noi, care sa le straneasca curiozitatea; O alta atractie pentru interesati este “Desenele copilului tau. Interpretari psihologice” de Evi Crotti, dedicata pentru parintii care vor sa intre in universul copilului lor, vor sa-l inteleaga si sa ii cunoasca caracterul si temperamentul.
Editura Trei a aparut la mijlocul anilor 90, din dorinta unor tineri de a oferi materiale de calitate in domeniile mai putin cunoscute in Romania, si anume psihanaliza. Cu timpul, editura s-a dezvoltat, ajungand in 2007 grup editorial ce mai cuprinde inca doua edituri, Pandora M si Lifestyle.
Cartile sunt foarte variate, astfel poti gasi carti de specialitate, beletristica, fictiune, carti pentru copii etc. Fiind tot timpul in pas cu moda, editura ofera si carti pe suport electronic.
In domeniul psihologiei publica colectii intregi, din arii precum: psihologie-psihoterapie – lucrari de inalt nivel teoretic, atat de autori straini, cat si romani; psihologie practica – cunostinte de psihologie utilizate in viata de zi cu zi; psihologie pentru toti – isi propune sa inlature miturile si sa ofere o imagine cat mai aproape de adevar.
Ai de unde sa alegi carti de psihologie pentru fiecare nivel de pregatire, spre exemplu: “Omul si simbolurile sale” de C. G. Jung si colaboratorii, scrisa in ultimul an de viata; “Dincolo de pedepse si rasfat. Ajuta-ti copilul sa devina stapan pe sine” de Dr. Shefali Tsabary; “Sufletul omului. Intre geniul binelui si al raului” de Erich Fromm.
Lasa un comentariu
0 Comentariu