Cele mai bune carti de dezvoltare personala

Am modificat articolul ultima data pe: 21.09.23

 

 

Produse recomandate in 2023

 

 

 

cele mai bune carti de dezvoltare personalaAugusto Cury este medic, psihiatru, psihoterapeut brazilian si autorul a mai mult de 20 de carti motivationale ce au vandut peste 15 milioane de copii in tara natala. Pe plan profesional, autorul a dezvoltat „Teoria Inteligentei Multifocale”, ce explica functionarea mintii si constructia gandurilor. Este un cercetator in calitatea vietii si dezvoltarea inteligentei, adresand natura, constructia si dinamica emotiilor si gandurilor. Cartile sale au fost publicate in mai mai mult de 40 de tari, iar „Minti sclipitoare, minti antrenate. Fii propriul tau lider” este una dintre cele mai bune 10 carti de dezvoltare personala.

Cartea de fata este impartita in doua parti. Prima ofera o explicatie si o definitie personala asupra gandurilor si naturii lor. Omenirea ca si specie este capabila sa isi controleze independent destinul si cursul vietii, atat timp cat psihicul este antrenat si protejat. Mintea este ca o piesa de teatru, iar intrebarea este unde te afli, in public sau pe scena, ca si actor principal. In partea a doua a cartii ( Fii propriul tau lider), autorul te indeamna sa urci pe scena si sa fii autorul propriei istorii.

In plus ofera o explicatie a modului de viata contemporan, unde accesul aproape nelimitat la informatie si comunicare, parca mai mult izoleaza oamenii decat sa ii apropie. Per ansamblu, cartea incerca sa te ajuta sa iti controlezi emotiile si gandurile proprii, pentru a deveni liderul vietii tale, o fiinta umana cu adevarat libera si puternica. Ti-o recomandam daca ai o fire analitica, dar iti place sa studieze problema pe larg: in aceasta carte, nu doar vei primi solutia, ci vei intelege atat de bine mecanismele care genereaza probleme, incat solutiile vor veni de la sine.
Avantaje:

Autorul este medic psihiatru si psihoterapeut, cu studii amanuntite in functionarea si dezvoltarea gandurilor.

Ca si autor, cartile si lucrarile sale au un succes modial, fiind traduse in peste 40 de tari.

Cartea este impartita in doua parti, una care incearca sa arate problema si cea de-a doua parte care ofera una dintre solutii.

 

Dezavantaje:

Pe alocuri, cartii ii lipseste un simt practic.

 

 

 

 

Steve Pavlina - Dezvoltare personala pentru oameni istetiSteve Pavlina este un autor si orator motivational, antreprenor si recunoscut la nivel mondial ca si unul dintre cei mai de succes bloggeri in subiecte de dezvoltare personala. Revelatia necesitatii unui nou stil de trai in viata autorului s-a petrecut in anul 1991, unde, in urma unei incarcerari din cauza unui furt, Steve Pavlina a inceput sa relizeze greselile si directia gresita pe care mergea. Apoi ,in perioada 1991 – 2004 a urmat un proces de dezvoltare destul de minutios, autorul trecand de la un banal infractor la unul dintre cei mai influenti si importanti software developeri. In anul 2004 a deschis un blog motivational, unde, pe baza experientei sale, a dezvoltat o serie extinsa de reeducare a reflexelor si dorintelor, bazate pe constiinta, curaj, productivitate, cariera, sanatate, business, scop si spiritualitate. Blogul si implicit site-ul sau inca atrag lunar peste 2 milioane de cititori, provocati adesea sa urmareasca noi perspective in viata, in dauna a tot ce au invatat pana atunci.

Cartea sa „Dezvoltare personala pentru oameni isteti” este una dintre cele mai bune 10 carti de dezvoltare personala si abordeaza aceeasi idee de schimbare a reflexelor prezentate si pe bloggul autorului, de dezvoltare a unui nou mod de viata si de a creste ca o fiinta umana constienta. Include, astfel, un ghid de descoperire si acceptare a adevaratului scop personal in viata. Cartea te va face sa te simti inspirat si motivat, energetic si pasionat, incurajat pentru a descoperi viata ce sta ascunsa cu adevarat inauntrul fiecaruia.

Desigur ca aceasta schimbare este bazata pe un proces lung si necesita implicare. Nicio carte motivationala nu va realiza o schimbare peste noapte, iar „Dezvoltare personala pentru oameni isteti” este la fel. Tot ce poate face este sa iti arate cu adevarat care iti sunt prioritatile in acest moment in viata si daca intr-un mod sau altul pot fi schimbate pentru a creste nivelul de acceptare, intelegere si dezvoltare a vietii.
Avantaje:

Carte motivationala de succes, apreciata la nivel modial.

Abordeaza o gama variata de teme de viata, cariera si dragoste.

Autorul a lansat cartea dupa dezvoltarea unui blog de succes, cu peste 2 milioane de cititori lunari.

La baza, cartea are si o experienta personala.

 

Dezavantaje:

Autorul nu are studii specializate in psihologie, psihiatrie sau sociologie. Cartea sa se bazeaza pe o experienta personala, ce poate sa nu rezoneze cu toti cititorii.

 

 

 

 

Robert Anthony - 50 de idei care iti schimba viataRobert Anthony este autorul de succes a peste 15 carti publicate in 22 de tari. In 30 de ani de cariera in dezvoltarea personala, si-a dedicat studiile pentru a descoperi misterul succesului si cum mintea detine de fapt cheia performantei personale pe orice domeniu. Autorul este licentiat ca si psihoterapeut, trainer de performanta personala si hipnotist, pe langa faptul de a fi un scriitor de succes. Cele peste 5000 de seminare pe subiectul dezvoltarii personale ii redau autorului o acreditare sociala importanta, iar ideile sale au fost testate cu succes.

„50 de idei care iti schimba viata” este creata sub forma unui ghid practic, 50 de principii de viata ce urmaresc obtinerea succesului. Cartea este foarte apreciata in randul cititorilor, fiind considerata una dintre cele mai bune carti de dezvoltare personala, datorita usurintei cu care o parcurgi si aplicabilitatii in viata reala. Pe scurt, conceptul ce sta la baza cartii este ca universul este in continua miscare, intr-o schimbare perpetua, unde nimic nu ramane la fel.

Acest principiu indeparteaza grija si resposabilitatea esecurilor. In lume, totul poate fi schimbat si manipulat inspre binele individului si nu exista stagnare, iar ceea ce semanam astazi, va fi cules cu siguranta in viitor. Este o carte optimista, energica, ceea ce o recomanda si drept una dintre cele mai bune carti de dezvoltare personala pentru adolescenti, ajutandu-i sa isi gaseasca mai usor drumul in viata.
Avantaje:

Autor de succes cu peste 15 carti publicate in 22 de tari, acreditat de titlul de psihoterapeut, trainer de dezvoltare personala cu experienta practica si hipnotist.

Cartea este sub forma unui ghid practic.

Conceptul general este usor de inteles.

 

Dezavantaje:

Principiul general al cartii se bazeaza pe optiune si alegere personala, cititorul este indemnat sa isi faca propriile alegeri, iar pentru cei ce nu gasesc resursele interioare initiale, poate sa nu ii motiveze suficient.

 

 

 

 

 

Dave Lakhani - Puterea unei oreDave Lakhani este un antreprenor din SUA, ce si-a inceput cariera in business si management intr-un mod foarte aparte. Autorul a fost crescut intr-o secta pana la varsta de 16 ani, cand a parasit-o din proprie voita. Independent, a urmarit studierea persuasivitatii si manipularii, influenta si caracteristicile unei decizii, psihologia credintei si emotiei, totul pentru a intelege cu adevarat implicatiile emotionale si psihologice ale sectelor si organizatiilor in general. Trecerea spre marketing si business a fost destul usoara, date fiind studiile in domeniul organizatoric. Dave Lakhani a fost descris ca un geniu al marketingului, un strateg bun in accelerarea succesului unei afaceri de catre colegii din media.

Cartea „Puterea unei ore” te indeamna sa fii stapan pe viata si afacerea ta, intr-un ghid practic ce trebuie aplicat doar o ora pe saptamana. Experienta autorului arata o intelegere practica a personalitatii cu tendinta de tergiversare, minimalizand pe cat posibil strategia de schimbare, la o ora pe saptamana. Cartea este impartita in puncte clare, abordand probleme majore ce le poti intalni in viata de zi cu zi si te indeamna sa alegi elementele cu adevarat importante demne atentia ta.

La finalul lecturii, autorul iti garanteaza o modificare in bine a personalitatii, eficientizand subiectul relatiilor personale pentru binele tau si al afacerii, negocierea cu clientii si conducerea angajatilor pentru o imagine a succesului. In concluzie, aceasta carte poate sa iti ofere raspunsul la intrebarea „care este cea mai buna carte de dezvoltare personala in afaceri?”.
Avantaje:

Autor de succes, cu studii in domeniul managementului, marketing-ului si psihologiei umane.

Autor renumit la nivel mondial, cu experienta mare in domeniul afacerilor.

Cartea incurajeaza un program eficient si minim de dezvoltare, de doar o ora pe saptamana.

Per ansamblu, cartea incurajeaza o dezvoltare bazata pe practica si actiune.

 

Dezavantaje:

Cartea abordeaza in principal un subiect de management si conducere si poate sa nu rezoneze cu unii cititori ce cauta o dezvoltare pe alte domenii.

 

 

 

 

 

John Maxwell - Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii personale.John C. Maxweel este un pastor din Statele Unite, un autor si orator motivational ce a lansat peste 60 de carti de dezvoltare personala, axate in mod special pe management personal si conducere. „ Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii personale” face parte dintr-o serie de trei carti ( „Cele 21 de legi supreme ale ligerului” si „Cele 17 legi ale muncii in echipa”) ce abordeaza managementul vietii personale si dezvoltarea personalitatii, trecerea de la supus la lider.

Avantajul cartilor lui John C. Maxwell consta in ideea ca talentul nu este de ajuns. Ideea de a intelege conceptul pe care se bazeaza dezvoltarea personala nu iti va schimba cu adevarat viata. Autorul incurajeaza deseori prin lucrarile sale la munca, practica si acvititati fizice, reale, ce iti vor reda un curs ascendent in dezvoltarea personala.

„ Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii personale” face parte dintr-o serie de carti noi de dezvoltare personala, o lucrare apreciata la nivel mondial, ce iti va da un impuls sigur si ferm sa te ridici si sa contribui singur la un viitor mai bun pentru tine.
Avantaje:

Autorul a lansat peste 60 de carti de dezvoltare personala.

Fiind pastor, autorul a avut de-a lungul timpului o vaste interactiune sociala.

Cartea se bazeaza foarte mult pe conceptul ca talentul nu este de ajuns, deci pentru o schimbare adevarata, trebuie sa actioneazi.

Conceptul general al cartii urmareste transformarea cititorului intr-un lider.

 

Dezavantaje:

Unele concepte pot fi destul de dificil de aplicat, iar modul de scriere al lucarii este destul de „american”, foarte pozitiv si pe alocuri regizat, un stil ce nu rezoneaza tot timpul cu cititorii romani sau europeni.

 

 

 

 

 

Brian Tracy - Succesul in viataBrian Tracy este un antreprenor canadian, orator, autor si antrenor personal de dezvoltare personala. Este cunoscut pe plan mondial pentru seminarele de dezvoltare individuala, “The Phoenix Seminars”, iar pe parcursul carierei a lansat peste 20 de carti ce abordeaza subiecte ce tin de schimbarea modului de viata sau succesul afacerilor.

„Succesul in viata” reda un sistem eficient de dezvoltare bazat pe aplicatii practice studiate pe parcursul a 30 de ani. Practic, cartea poate fi considerata o concluzie a experientei autorului in programele de dezvoltare personala. In carte sunt prezentate idei, concepte si metode ce au stat la baza succesului multor personalitati in domeniul afacerilor. La baza, abordeaza aceeasi idee generala de descatusare a potentialului interior si de constientizare a individului ca si principal motor al unei vieti de calitate.

Principiile prezentate sunt diferite, dar in stransa legatura unul cu celalalt, de la psihologie, filozofie, religie, management, stiinte econimice si politice, istorie si metafizica. Experienta autorului cu programele publice de dezvoltare personala este un avantaj si reda o oarecare credibilitate cartii, o baza sociala si umana necesara. Cartea ofera indrumare in toate domeniile esentiale vietii umane, chiar si cele cu care nu credeam ca avem de-a face in viata de zi cu zi.
Avantaje:

Autor de succes canadian, cu peste 20 de carti lansate pe parcursul carierei.

Initiatorul unui seminar de dezvoltare personala cu succes mondial.

Cartea abordeaza o serie extinsa de principii si subiecte ce lucreaza in stransa legatura pentru descoperirea potentialului interior.

Prezinta individul ca principal manipulator al propriei vieti.

Incorporeaza un sistem eficient de dezvoltare bazat pe aplicatii practice.

 

Dezavantaje:

Cartea a fost lansata in 2005, iar in zilele de astazi unele idei sau principii poate nu vor avea acelasi impact.

 

 

 

 

 

Gabriel Radu - Conceptul atractiei universale. Instrumente practice de aplicare.Daca ai citit pareri despre cele mai bune carti de dezvoltare personala romanesti, sigur ai auzit si de autorul Gabriel Radu si implicit, aceasta carte. „Conceptul atractiei universale. Instrumente practice de aplicare” este o carte diferita fata de cele ce abordeaza deja faimoasa lege a atractiei.

Este conceputa sub forma unui ghid practic, ce te ajuta pas cu pas sa intelegi acest concept si sa il utilizezi in viata reala, cu exemple practice. In carte sunt prezentate zece legi universale ce ofera o intelegere a conceptului general de lege a atractiei.

Avantajul general al acestui volum este directia pur practica ce o ofera, lasand deoparte conceptele si axandu-se mai mult pe aplicare. Daca esti in cautarea unor carti noi de dezvoltare personala, iar conceptul atractiei universale te fascineaza si vrei sa il aprofundezi, aceasta lectura nu trebuie ratata.
Avantaje:

Cartea este structurata sub forma unui ghid practic.

Abordeaza un subiect greu de inteles si aplicat.

Volumul este lansat foarte recent, deci la curent cu noile dorinte si probleme sociale.

 

Dezavantaje:

Conceptul legii atractiei este inca sub o forma mai mult teoretica, greu de demonstrat si aplicat.

 

 

 

 

Cum alegi o carte de dezvoltare personala

 

Ghidul cumparatorului

Dezvoltarea personala este o asociere de termeni tot mai des intalnita in ultimii ani in mass-media. Dar ce inseamna ea de fapt?

Este vorba despre activitati si experiente care au rostul de a aprofunda cunoasterea de sine, a imbunatati calitatea vietii si a contribui la definirea si indeplinirea scopurilor si aspiratiilor din viata. Cartile pot si ele interveni in acest proces si chiar mai mult decat filmele si conferintele pe aceasta tema.

Acest lucru se datoreaza naturii unei carti si actului de a citi: este unul de solitudine, in care esti doar tu cu autorul si personajele sau ideile sale. Astfel, ideile, conceptele si solutiile expuse te pot convinge si motiva, ajutandu-te sa ai o perspectiva noua asupra vietii, cu solutii concrete pentru a-ti imbunatati viata de zi cu zi.

Steve Pavlina - Dezvoltare personala pentru oameni isteti

Cartile de dezvoltare personala sunt foarte diverse, subiectele variind de la cum sa fii o mama mai buna sau sa comunici cu partenerul, pana la cum sa iti cresti veniturile. Nu va lasati, insa, atrasi de promisiuni cum ca „veti fi miliardari” sau ca veti dobandi „fericire vesnica”, caci probabil veti fi dezamagiti.

Si mai ales, nu va asteptati ca o asemenea carte sa va ofere mai mult decat inspiratie, motivatie si niste idei noi. In fond, chiar si cele mai bune carti de dezvoltare personala sunt doar niste carti si odata ce le-ai citit, tu trebuie sa fii factorul motrice ce realizeaza schimbarile pozitive in propria viata.

Pentru a te ajuta sa iti dai seama care este cea mai buna carte de dezvoltare personala pe tema care te intereseaza, dar si pentru a descoperi carti noi de dezvoltare personala de calitate, urmareste urmatorul mini-ghid, cand rasfoiesti librariile online:

 

Subiectul: asa cum am mentionat, exista carti de dezvoltare personala pe numeroase teme, unele foarte specifice – cum sa-ti cresti copilul, cum sa ai succes in afaceri, cum sa te lasi de fumat.

Majoritatea, insa, sunt destul de generale si discuta cum sa te imbunatatesti ca si fiinta umana, in general, ori cum sa iti stimulezi fericirea, relatiile sociale sau confortul financiar. Depinde de tine ce domeniu te intereseaza si crezi ca ar putea fi imbunatatit prin contributia unei astfel de carti.

 

Credibilitatea: atunci cand judeci titlul si autorul unei carti de dezvoltare personala, intreaba-te cat de credibile ti se par ideile principale expuse. Daca acestea iti par neverosimile din start, este foarte probabil ca respectiva carte sa nu fie pentru tine.

In plus, verifica reputatia autorului; in general, scriitorii buni de carti de dezvoltare personala au studii de psihologie, sociologie, economie, in functie de carte.

Alege autorii cunoscuti si apreciati in cercul lor stiintific, care pot fi si profesori, lectori, conferentiari; este cu atat mai bine cu cat acestia au publicate si volume de specialitate, care nu sunt destinate publicului-tinta. Nu este obligatoriu ca un scriitor bun de carti de dezvoltare personala sa fie un om de stiinta, dar este probabil mai sigur sa iti oferi increderea unui om acreditat in domeniul sau.

 

Modalitatea de abordare: daca te uiti pe o lista cu cele mai bune 10 carti de dezvoltare personala si citesti descrierea lor, vei vedea ca sunt destul de diferite intre ele.

Stilurile diferite de a scrie si de a trata chiar si aceleasi subiecte generale sunt mai mult sau mai putin eficiente. Poate te convinge stilul stiintific, cu afirmatii bazate pe dovezi sau poate esti mai ancorat in viata si argumentele de ordin spiritual.

 

Calitatea scrisului: ca lectura sa fie de ajutor si convingatoare, sa poti stabili o relatie cu autorul, scriitura trebuie sa fie macar rezonabil de buna. Calitatea scrisului – claritatea, frazarea, vocabularul influenteaza impactul pe care il vor avea ideile expuse asupra ta.

 

Judeca critic: chiar daca ai cumparat o astfel de carte si nu esti de acord cu ideil expuse, nu te descuraja si nu te convinge sa fii de acord, doar pentru ca ai facut o investitie. Avem multe de invatat din ideile cu care nu suntem de acord si in plus, s-ar putea sa gasesti si cateva concepte interesante, abordate dintr-o perspectiva noua.

Pentru a gasi cele mai bune carti de dezvoltare personala poti utiliza internetul. Aici, poi gasi pareri despre cele mai bune carti de dezvoltare personala, poti compara descrieri si preturi.

Majoritatea magazinelor online au permanent oferte si promotii greu de refuzat, iar transportul gratuit si posibilitatea de „refund” fac achizitia mult mai usoara.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu