Cele mai bune carti de citit

Am modificat articolul ultima data pe: 10.12.24

Cele mai bune carti de citit – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Despre beneficiile si senzatia placuta de “a te pierde” intr-o carte stii si tu, altminteri nu ai fi ajuns pe pagina noastra, in cautare de noi lecturi. Daca esti in pana de idei si te intereseaza cateva recomandari, putem incepe cu Fata din tren, de Paula Hawkins, aparuta la editura Trei, un thriller psihologic care incepe cu Rachel in timp ce observa de la departare, din tren, viata cuplului perfect pe langa care trece. Cum se insinueaza aceasta in viata lui Jess, dupa ce Jason dispare (nume plasmuite de ea), dar mai ales, ce anume e real sau nu din poveste, vei afla doar citind cele 408 pagini ale cartii. Iar daca preferi aventurile fantastice si esti inca nostalgica dupa universul Harry Potter, avem o recomandare potrivita pentru tine: Arthur, J.K. Rowling, Animale fantastice si unde le poti gasi.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Editura Trei, Paula Hawkins, Fata din tren
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca esti un fan al thrillerelor psihologice, care te fac sa emiti ipoteze cu privire la ce se intampla si te tin cu sufletul la gura prin nebanuite rasturnari de situatie, nu lasa sa iti scape aceasta lectura ce o are in rol principal pe Rachel, o eroina pe a carei naratiune a intamplarilor vei afla ca nu te poti baza.

Pentru a aprecia aceasta lectura, e necesar sa iti placa suspansul, ceea ce nu e valabil pentru cititorii slabi de inima.

E o carte care se citeste usor, iar daca vrei sa petreci cateva ore uitand de realitatea de acasa, merita sa o incerci.

A 2-A OPTIUNE!

Arthur, J.K. Rowling, Animale fantastice si unde le poti gasi
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Prezinta un univers magic, pe care il vei iubi mai ales daca esti un fan al seriei Harry Potter, insa de data aceasta il urmaresti pe Newt Scamander, un explorator si magizoolog care poarta in geamantanul lui animalele fantastice pe care le-a gasit prin lume. Ce se intampla cand geamantanul se deschide din greseala, ramane sa descoperi.

S-ar putea sa nu prezinte la fel de mare interes, avand in vedere ca volumul prezinta scenariul original al filmului.

Daca ai fost deja incantata de partile televizate si vrei sa afli toate detaliile aventurilor lui Newt Scamander, lectureaza aceasta carte.

A 3-a Optiune!

RAO, Dan Brown, Inferno
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un thriller fictional, ce nu mai necesita nici o prezentare, avand in vedere popularitatea extinsa, si care probabil te va captiva, mai ales daca esti deja familiarizat cu universurile descrise de scriitorul Dan Brown. Reprezinta o lectura rapida, antrenanta, plina de suspans si presarata cu simboluri, locuri istorice si pasaje subterane asunse in care ti-ai dori sa te afli.

E posibil sa nu ii incante pe cei mai pretentiosi dintre cititori, daca luam in calcul scriitura simplista, accesibila oricui.

E o carte numai buna de luat in geanta si rasfoit in vacanta, cand te afli la plaja sau calatoresti cu trenul.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Editura Trei, Paula Hawkins, Fata din tren

 

“Fata din tren” e prima carte a autoarei Paula Hawkins, primind inca de la aparitie numeroase recenzii pozitive. O recomandam amatorilor de thrillere psihologice, care obisnuiesc sa citeasca cateva pagini pline de drama si mister, inainte de a se culca.

Povestea incepe cu Rachel, o femeie cu o casnicie ratata, ce se refugiaza in alcool, si care in fiecare dimineata ia acelasi tren spre Londra. Pe drum, trece exact pe langa fosta casa, prea greu de privit, asa ca se axeaza pe cea de la numarul alaturat, 15. Acolo locuieste “cuplul perfect”, format din doua personaje, botezate de ea: Jess si Jason. Lucrurile se complica dupa disparitia lui Jason, pe care de fapt il cheama Scott, moment prielnic ca Rachel sa patrunda in viata sotiei.

De-a lungul celor 408 pagini vei ajunge sa te intrebi constant ce anume e real si ce anume e plasmuire, caci fiecare personaj are propria versiune a faptelor. Finalul, insa, e cel care iti va da peste cap toate supozitiile, mai ales daca nu ai observat indiciile pe care autoarea ti le-a lasat printre randuri. Daca e sa ne luam dupa spusele cititorilor, te va bantui mult timp dupa ce vei fi intors ultima pagina. Pe scurt, un bun exemplu de carti de citit, ieftine si bune.

 

Avantaje:

E o carte de citit, ieftina si buna, ce te va tine cu sufletul la gura.

Atmosfera de mister si numeroasele rasturnari de situatie vor face deliciul lecturii.

Se citeste rapid, chiar daca are 408 pagini, majoritatea cumparatorilor spunand ca au terminat-o in 2 zile.

A fost ecranizata, ajutandu-te sa aprofundezi subiectul si sa nu iesi din universul lui Hawkins.

 

Dezavantaje:

Nu e o carte pentru cei slabi de inima, ce prefera o lectura mai linistita.

 

 

 

 

Arthur, J.K. Rowling, Animale fantastice si unde le poti gasi

 

Dupa succesul impresionant al seriei de carti Harry Potter, acum ai posibilitatea sa afli mai multe despre intrigile ce au loc la cel mai inalt nivel al consortiului de magicieni. J.K. Rowling revine cu una dintre cele mai bune carti de citit, de care se pot bucura nu doar copiii, ci si adultii care inca nu vor sa renunte la universul magic, plin de animale fantastice si de vrajitori.

Povestea il are in centru pe Newt Scamander, un magizoolog care calatoreste prin lumea intreaga, in incercarea de a gasi creaturi neobisnuite si putin cunoscute, ce deseori sunt neintelese pana si de magicieni. Asa ajunge la New York, cu o valiza in care a impachetat toate animalele gasite. Numai ca, aici vrajitorii traiesc ascunsi de societate, iar creaturile fantastice nu sunt bine vazute de nici o parte. Ramane sa-ti imaginezi ce se intampla cand creaturile lui Scamander scapa din valiza…

Cartea a fost ecranizata in 2016, in rolul principal jucand actori cunoscuti, precum Eddie Redmayne, Jon Voight si Colin Farrell. Asa ca, daca vrei sa verifici cat de bogata ti-a fost imaginatia in timpul lecturii, nu-ti ramane decat sa vezi si varianta hollywoodiana.

 

Avantaje:

Carte fantasy, pentru nostalgicii dupa universul din Harry Potter.

Este o editie cartonata, cu coperta foarte frumoasa.

Poate fi cadoul perfect pentru copil sau pentru o persoana draga.

Are un subiect atractiv pentru copii si adulti, deopotriva.

 

Dezavantaje:

Cartea a fost ecranizata, iar scenariul filmului e facut chiar dupa ea, astfel ca, daca l-ai vizionat deja, s-ar putea sa nu fii prea impresionat de ce citesti.

 

 

 

 

RAO, Dan Brown, Inferno

 

Cei care au fost fascinati de scenariile misterioase, referintele la literatura si la Renascentism si de simbolurile pe care Dan Brown le gaseste ascunse in opere de arta, sigur vor fi incantati si de cartea “Inferno”, usor asemanatoare cu “Codul lui DA Vinci”. O poti considera una dintre acele carti de citit pentru adolescenti si adulti de care oricine se indragosteste imediat.

Robert Langdon, personajul central al cartii si profesor de simbolistica la Harvard, se trezeste intr-un spital, fara amintirea a aceea ce i s-a intamplat in ultimele 36 de ore. Tot ce are asupra lui e un obiect misterios, ascuns in captuseala hainei, ce se dovedeste a fi o serie de coduri, ce par a avea puterea de-a distruge sau, dimpotriva, de-a salva omenirea. Din acest moment, viata lui Langdon devine o goana nebuneasca in cautare de raspunsuri, pe care doar geniul creator al codurilor, un pasionat de stiinta si de “Infernul” lui Alighieri, pare sa le aiba.

La final, s-ar putea sa ramai cu sentimentul ca tocmai ai fost martor la salvarea lumii si, eventual, cu un dor de duca catre orase precum Florenta, Venetia si Istambul.

 

Avantaje:

E o carte de fictiune pentru adulti, apartinatoare subgenului thriller.

Are un pret foarte bun, ce-ti permite sa-si intregesti colectia mistery.

E scrisa in acelasi stil captivant, cu care ne-a obisnuit Dan Brown.

Poate fi citita in 3, 4 zile, avand 578 de pagini pline de suspans.

 

Dezavantaje:

Limbajul simplist al lui Brown nu va fi pe placut cititorilor mai pretentiosi.

 

 

 

 

Litera, Jojo Moyes, Inainte sa te cunosc

 

In cazul in care te pregatesti sa pleci in concediu, si stii ca in zilele urmatoare vei lenevi la plaja, de ce sa nu fii acompaniata de o poveste frumoasa de dragoste? S-ar putea sa-ti placa cartea “Inainte sa te cunosc”, a autoarei Jojo Moyes.

Cum nici o idila nu e completa fara drama, de-a lungul celor 416 pagini, autoarea vine cu o versiune proprie la dilema pe care multi dintre noi o avem: ce ne facem cand ne indragostim de o persoana complet opusa?

El, Will Traynor, e un tanar cu minte brici, plin de viata si multe aspiratii, care insa, la doar 33 de ani, sufera un accident si ramane paralizat. Ea, Lou Clark, e o tanara mereu vesela si cu o vestimentatie strigator de colorata, dar care a ajuns sa se plafoneze intr-o existenta previzibila, lipsita de evenimente notabile, si intr-o relatie cu un tip pe care nu-l iubeste. Actiunea incepe in momentul in care Lou ajunge insotitoarea lui Will, cand tot ce face acesta e sa astepte sa moara. Daca vor reusi sa se completeze unul pe celalalt, in asa fel incat sa nu se piarda pe sine, nu-ti ramane decat sa afli citind cartea.

 

Avantaje:

Este o carte de dragoste, excelenta pentru fanii genului.

Are un format mic, incapand fara probleme in poseta, asa incat sa o citesti oriunde.

Reda o poveste complexa, ce te trece prin toate starile umane si te face sa empatizezi usor cu personajele principale.

E o carte de citit la un pret bun, pentru care nu vei cheltui multi bani.

 

Dezavantaje:

Exista cumparatori care nu au fost deplin multumiti de traducerea din limba engleza a cartii.

 

 

 

 

For You, Irina Binder, Insomnii

 

Descrisa de cele mai multe cititoare ca fiind o “carte de suflet”, “Insomnii” a Irinei Binder, autoarea binecunoscutelor volume “Fluturi”, s-ar putea sa fie cartea care iti lipseste de pe noptiera si care sa te insoteasca cateva minute in fiecare noapte, inainte de culcare.

Dupa succesul fulminant pe care l-a avut cu cele trei volum intitulate “Fluturi”, Binder, o bloggerita cunoscuta in peisajul online romanesc, scoate o noua carte ce pare sa fie o “colectie de cugetari”. Asadar, este despre iubire, dorinte, visuri, impliniri si dezamagiri si cam toate trairile cu care poate empatiza oricine. Initial, textele au aparut pe blogul cu acelasi nume, fiind mai apoi dezvoltate in volum.

Cartea are 352 de pagini si un format de 14 x 20 cm, astfel ca o vei putea pune in geanta si cara cu tine, asa incat sa-ti tina de urat chiar si atunci cand te afli in autobuz sau esti nevoita sa astepti la o coada.

 

Avantaje:

E o excelenta carte de citit pentru femei, ce are la baza reflectiile intime ale autoarei.

E scrisa in limba romana, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru o traducere defectuoasa.

E o lectura usoara, perfecta pentru relaxare.

O poti cumpara la un pret avantajos.

 

Dezavantaje:

Exista cititori care sustin ca paginile cartii se desprind foarte usor.

 

 

 

 

 

Cum alegi o carte de citit interesanta

 

Ghidul cumparatorului

Ca esti un cititor avid sau unul relaxat, interesat doar de carti de citit in vacanta, de romanticele carti de citit gen Nora Roberts sau de eroticele carti de citit Sandra Brown, un lucru e clar: o lectura buna te poate transforma. Nu doar ca te relaxeaza, insa te si educa, te ajuta sa-ti dezvolti vocabularul si creativitate, te pregateste pentru anumite etape de viata (venirea unui copil, o calatorie intr-un loc necunoscut) sau te ajuta sa le depasesti pe altele (de exemplu, cartile de citit pentru bac), iti imbogateste creativitatea si imaginatia si te indruma sa intelegi mai bine lumea in care traiesti.

Daca te-ai saturat de articole intitulate “carti de citit intr-o viata” sau vrei sa experimentezi cu un alt gen de scriitura, fata de cele cu care te-ai obisnuit, s-ar putea sa te ajute ghidul pe care l-am pregatit pentru tine. Vei gasi in el nu doar aspecte evidente, dar si unele tehnice, la care, poate, te gandesti mai rar, atunci cand vrei sa cumperi o carte, dar care o sa te ajute sigur sa alegi intelept.

 

 

Tipuri: Orice carte existenta pe rafturile librariilor se incadreaza in una dintre cele doua categorii: fictiune sau non-fictiune.

Cele de fictiune, asa cum indica si denumirea, sunt izvorate din imaginatia autorului, chiar daca multe dintre ele pot fi inspirate din evenimente petrecute in realitate. Sau, asa cum spune Boris Vian in prefata de la “Spuma zilelor”: povestea e “in intregime adevarata, din moment ce am inventat-o de la un capat la altul”. Romane contemporane sau ale literaturii clasice, carti pentru copii, cele de fantezie sunt doar cateva exemple din aceasta categorie. Poti alege o lectura usoara sau romantica sub forma unor cartii de citit de Linda Howard, poti opta pentru romantismul de epoca oferit de carti de citit Mary Jo Putney, sau pentru atmosfera plina de mister din carti de citit Jude Deveraux.

Cele de non-fictiune au la baza date si personaje reale. Aici pot intra unele biografii (de regula, cele scrise de catre sau cu acordul personajului principal), cele de reportaj social (bazate pe prezenta autorului la fata locului, realizare de interviuri, etc.), jurnale (“Jurnalul Annei Frank”), chiar si unele lecturi de tipul “cum sa” sau ghiduri turistice.

 

Genuri si subgenuri: Beletristica, de specialitate, motivationale, pentru copii, ghiduri turistice, carti pentru gatit, poezie, biografii si autobiografii, romance, horror, thrillere, actiune, satira, chiar si dictionare sau carti ilustrate – optiunile sunt atat de extinse, incat e imposibil sa nu gasesti ceva pentru nevoile si gusturile tale. Carti de citit Lisa Kleypas? Toti am trecut prin aceasta perioada!

In cazul in care studiezi un anumit subiect si doresti informatii stiintifice sau cu baza in realitate, te vei indrepta catre cartile de specialitate. De regula, pe acestea le vei gasi pe rafturile de economie, medicina-sanatate, drept, istorie, religie, psihologie, etc. Te intereseaza carti de citit in sarcina, vrei sa afli mai multe despre mintea umana sau cauti o lectura care sa iti explice mecanismele Universului? – vei scotoci acest domeniu.

Beletristica e cea care va atrage intotdeauna toate categoriile de cititori, iar aici se pot regasi mai ales iubitorii literaturii universale si clasice, cu nume mari, precum Proust, Dostoievsky, Joyce. Vrei sa iti linistesti angoasele existentialiste? – autori precum Albert Camus sau Jean-Paul Sartre te pot ajuta. De obicei, daca esti dispus sa acorzi mai multe ore unei carti si te intereseaza subiectele “grele”, precum viata, moartea, iubirea, sau vrei sa nu ramai ignorant si sa cunosti macar cateva dintre operele care au stat la capataiul atator generatii, beletristica clasica e ceea ce cauti.

O carte edificatoare nu trebuie sa aiba neaparat un subiect dificil si poti invata multe si dintr-o lectura fantasy, fie ca esti adolescent sau adult. Seria de carti “Game of thrones”, de R.R.Martin, “Vrajitorul” lui Andrzej Sapkowski sau “Stapanul Inelelor”, de J.R.R. Tolkien captiveaza si pe cel mai sobru adult. Tine cont ca, multe dintre acestea sunt serii, cu trei, patru volume sau mai multe, asa ca, daca le preferi, e cazul sa te intrebi mai intai “unde gasesc carti de citit, la un pret bun”.

Acelasi impact il au si cartile SF, ce au la baza utopii sau distopii: “Povestea slujitoarei”, de Margaret Atwood, “Dune” a lui Frank Herbert si mai ales “O mie noua sute optzeci si patru” a lui George Orwell sunt lecturi ce nu trebuie sa lipseasca din formarea niciunui licean.

Categoria cartilor de citit de dragoste are printre cei mai multi fani, in special de partea femeilor. Aici vei gasi de la povesti incalcite in norme sociale, ale unor autori consacrati, precum Thomas Hardy, Emily Bronté sau Jane Austin, pana la unele contemporane (“Fluturi”, de Irina Binder) si chiar erotice (“50 de Umbre ale lui Grey”, de E.L. James).

 

 

Varsta: E un factor de care trebuie sa tii cont, mai ales cand cumperi carti de citit pentru copii, caci nu vrei sa-i iei fiului tau un volum de aventuri, unde exista scene excesiv de violente sau sexuale.

Pentru cei mici, care au pana in 5, 6 ani, recomandate sunt basmele si cam toate povestile de inspiratie Disney, care sa aiba si ilustratii si personaje magice. In momentul in care ajunge la scoala, il vor interesa cartile fantasy, care deschid universuri noi, cu eroi si personaje negative, ce-l ajuta pe cititor sa discearna intre bine si rau si sa identifice calitatile si sentimentele umane.

Dupa 12-15 ani, poti avea incredere ca va intelege mai bine relatiile interumane, cele de putere si legile naturii, asa ca poti avea incredere in noile genuri aparute, de tip Young Adult. Acestea pot avea povesti de dragoste, insa nu foarte explicite, batalii mai putin sangeroase si un limbaj de obicei decent si creativ.

Peste 15 ani, exista destule pareri despre cele mai bune carti de citit ce sustin ca cititorul e suficient de rational pentru a discerne povestile horror, distopiile, subiectele existentialiste, evenimentele importante ce au avut loc in istorie (anumite regimuri si domnii, pogromuri, Holocaustul, etc.).

 

Limba de publicare: E normal sa preferi cartile de citit in romana, dar nimic nu te opreste sa lecturezi in limba materna a autorului, daca o cunosti. Engleza e o limba de desfacere, cunoscuta intr-o masura mai mica sau mai mare de aproape oricine, iar cartile din aceasta sectiune, in special cele moderne, de beletristica, nu au un grad mare de dificultate. In functie de nivelul tau, te va ajuta chiar si sa aprofundezi cunostintele de vocabular si gramatica, ca sa nu mai zicem ca rafturile de carti de citit in engleza pentru incepatori sunt pline.

Daca te afli la un nivel avansat, o astfel de lectura te va ajuta sa intelegi mai bine niste concepte si curente, ce deseori nu au echivalent sau sunt mai greu de tradus in limba romana. Cunoasterea altor limbi are si avantajul ca poti citi o carte proaspat aparuta in afara, care nu a fost preluata de editurile de la noi.

 

 

Alte aspecte: Formatul, titlul, editura, recenziile si testimonialele de pe coperta, cuprinsul si titlurile capitolelor, elementele vizuale si chiar coperta sunt aspecte care te pot face sa cumperi sau nu o carte. dar exista o multime de carti interesante de citit si atat de putin spatiu!

Audiobook-urile si e-book-urile nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Primele iti permit sa asculti povestea chiar cand te afli pe strada, la volan, gatesti sau te preocupi si cu alte indeletniciri. Daca detii un ebook, vei putea citi oriunde te-ai afla, caci poti lua mai multe carti cu tine, fara a-ti ingreuna bagajul (desigur, vei citi atat cat te va tine bateria). Trebuie sa ai un pic grija la compatibilitatea formatului cu un program de citit carti instalat pe ereader.

Pentru a-ti veni in ajutor, ne-am interesat si unde se gasesc carti de citit, la preturi bune, iar raspunsul e: pe Internet. Mai jos am facut o selectie cu top carti de citit la momentul prezent. Daca hotarasti sa le cumperi online, ai sansa de a le gasi mai ieftin decat in librarii. Carti de citit online gasesti in majoritatea librariilor de pe internet; multe edituri au perioade in care ofera carti de citit online gratis, sub forma de carti de citit online PDF.

Lasa un comentariu

0 Comentariu