Cel mai bun sapun

Am modificat articolul ultima data pe: 02.11.24

 

Sapunuri – Opinii si recenzii in 2024

 

Produsele de ingrijire evolueaza in mod continuu, dar prezenta sapunului ramane constata. Folosirea lui face parte din viata cotidiana, de aceea acordam tot mai multa atentie selectarii unui produs potrivit. Un sapun de calitate iti lasa pielea curata si hidratata si previne sau trateaza leziunile pielii. In randurile care urmeaza am descris cateva dintre articolele pe care ai putea sa le incerci cu rezultate bune. Prima noastra optiune ar fi TRIO VERDE TRV185, atat pentru ingredientele naturale, cat si pentru efectele benefice multiple. Calitati deosebite prezinta si FAVISAN BU014, care ni se pare o varianta buna daca primul produs nu e disponibil. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

TRIO VERDE TRV185
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un sapun 100% natural, care hidrateaza, hraneste si catifeleaza pielea. Se adreseaza tuturor tipurilor de ten, poate fi folosit atat pentru fata, cat si pentru corp si are efecte antiimbatranire si de protectie fata de actiunea razelor UV.

Este mai scump in raport cu alte produse din aceeasi gama, dar acest aspect poate fi depasit prin beneficiile oferite.

Daca nu te deranjeaza sa platesti mai mult pentru un sapun, si iti doresti un produs din ingrediente naturale care sa aiba grija de tine si de ceilalti membri ai familei tale, atunci aceasta este cea mai potrivita alegere pentru tine.

A 2-A OPTIUNE!

FAVISAN BU014
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi utilizat zilnic si pentru toate partile corpului, deci nu ai nevoie sa achizitionezi mai multe sapunuri in acelasi timp. Pe langa beneficiile cosmetice, care constau in catifelare, hidratare si hranire, adauga influenta fasta asupra sistemului nervos, calmand, combatand oboseala, stresul si anxietatea.  

Avand atatea componente, riscul de dezvoltare a unei usoare reactii alergice este exponential mai crescut.

Daca te indoiai ca exista produse cosmetice care sa-ti ofere in acelasi timp curatare eficienta, ingrijirea pielii si relaxarea mintii si a trupului, iata ca acest sapun promite sa le indeplineasca pe toate, si de aceea merita incercat.

A 3-a Optiune!

ORTOS ORT7368
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca ai probleme cu excesul de sebum si cu matreata, se pare ca ti-ai gasit un aliat de nadejde. Nu mai trebuie sa te feresti de sacouri inchise la culoare si de umerii stanjenitor de ninsi tot timpul, nici nu mai trebuie sa investesti averi in fondurile de ten sau pudrele care sa-ti mascheze tenul acneic ori aspectul uleios al fetei.

Folosit in exces sau in cazul in care tenul sau scalpul tau este uscat, poate provoca uscarea pielii.

Pentru ca acneea, chipul lucitor si matreata sa devina istorie, poti recurge la solutia acestui sapun cu sulf, care sa-ti rezolve problemele cat ai bate din palme, cu bani putini si eficienta mare.

 

 

Pareri despre cele mai bune sapunuri

Daca vrei sa te informezi rapid, consultand pareri despre cele mai bune sapunuri, provenind de la producatori, distribuitori si consumatori, esti la locul potrivit. Parcurge lista noastra de produse pentru a te lamuri in legatura cu diverse tipuri de sapun si cu accesorii potrivite pentru ele.

 

 

Sapun de casa

 

TRIO VERDE TRV185

 

Pentru cei care sunt in cautarea sapunului ideal, proprietatile pe care le detine acest sapun natural cu laptisor de matca si miere TRIO VERDE s-ar putea sa se apropie de tinta. La fabricarea lui nu s-au folosut conservanti, coloranti artificiali sau parfumuri de sinteza. Intreg continutul se bazeaza pe ingrediente naturale.

Compozitia include un continut ridicat de proteine care sunt esentiale in regenerarea tesuturilor. Sapunul se foloseste de proprietatile curative ale laptisorului de matca, a carui eficienta impotriva ranilor si in obtinerea unui ten mai sanatos au fost demonstrate. Este potrivit pentru toate tipurile de ten si ajuta pielea sa-si regleze nivelul de colagen pentru a incetini imbatranirea si a-i reda elasticitatea. 

E folositor in refacerea pielii dupa ce a fost expusa razelor ultraviolete. Continutul are la baza un cocktail din ulei de masline, cocos, avocado, palmier, ricin, unt de shea. Pe langa miere de salcam si laptisor de matca, sapunul mai contine uleiuri esentiale de portocale si de scortisoara.

 

 

 

 

Sapun natural

 

FAVISAN BU014

 

Acest sapun natural se remarca prin bogatia de ingrediente cu actiune pozitiva asupra organismului si prin parfumul deosebit. Este tot un sapun BIO, fara arome, parfumuri sau conservanti artificiali. Baza de uleiuri este asigurata de uleiul de cocos, de palmier si de seminte de sofranel.

Recomandarea producatorului este folosirea acestui sapun pentru ingrijirea zilnica. Printre efectele asteptate se numara nu doar cele vizibile la nivelul pielii, ci si imbunatatirea tonusului psihic. Este util in starile de anxietate si in insomnii, induce o senzatie de calm si creste puterea de concentrare.

Dintre cele 36 de plantele prezente in compozitia acestui sapun sunt evidentiate feniculul si lavanda, aceasta din urma fiind in mare parte responsabila pentru restabilirea unei stari de bine. Uleiul esential de lavanda este obtinut din agricultura ecologica. Alte plante incluse in reteta sunt ienuparul, cimbrisorul, macesul, catina alba, musetelul, dafinul. Pentru curatarea, hidratarea si hranirea pielii, in sapun se regasesc glicerina, mierea, argila si vitamina B5.

 

 

 

 

Sapun cu sulf

 

ORTOS ORT7368

 

Acest sapun la un pret bun face parte din gama sapunurilor cu sulf destinate ingrijirii pielii si parului, care are in vedere mai ales prevenirea si tratarea excesului de sebum.

Combate descuamarile scalpului cauzate de seboree, matreata si alergii, intareste firul de par, iar pielea capului ramane curata. Este eficient pentru toate tipurile de par. Se foloseste foarte usor: spala cu apa calda si sapun, maseaza usor, lasa acest sapun cu sulf sa actioneze 2-3 minute asupra parului, dupa care limpezeste-te si usuca-ti pletele. Se poate utiliza ori de cate ori este nevoie.

Unii utilizatori s-au plans de un fenomen de uscare excesiva a scalpului si a tenului, din cauza proprietatilor sulfului, recomandat in principal in cazul tenurilor grase si predispuse la matreata si seboree. De asemenea, poate nu este indicat sa-ti fixezi o intalnire amoroasa imediat dupa ce te-ai spalat cu sapun cu sulf. Mirosul pe care il vor emana, cel putin rapid dupa baie, parul si pielea ta nu va fi dintre cele mai imbietoare.

 

 

 

 

Sapun lichid

 

Dove Original 8859445

 

Avantajele pe care le poate un sapun lichid sunt incontestabile. Un dozator de sapun lichid este un recipient igienic pastreaza continutul departe de microorganismele care se pot depune pe suprafata unui produs solid. De asemenea, nu ai nevoie de savoniere pe care sa trebuiasca sa le cureti odata la cateva zile de resturile de sapun topit.

Capacitatea recipientului de 250 ml garanteaza o utilizare mai indelungata a acestui sapun la pret bun, chiar daca familia ta este ceva mai numeroasa. Ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de a achizitiona, dupa terminarea produsului original, a unei rezerve, disponibila in ambalaje de 500 ml, solutie economica, igienica si prietenoasa cu mediul.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionate avantajele unui sapun Dove. Fara sa fie nevoie de mai mult decat de o apasare, poti obtine o spuma abundenta atunci cand te speli pe maini, urmand ca dupa clatire sa iti simti pielea moale si catifelata. Patrimea de crema hidratanta din compozitie isi face treaba si lasa in urma un parfum placut si discret.

 

 

 

 

Sapun antibacterian

 

Dettol Sensitive 5201347158651

 

In momentul in care actionezi un dispenser sapun Dettol, iar raspunsul pare sa indice ca nu mai are mare lucru in el, nu trebuie sa alergi cu sufletul la gura sa cumperi un alt recipient, urmand ca pe cel vechi sa-l arunci pe data.

Gandeste-te la varianta cumpararii unei rezerve, care indeplineste mai multe conditii: contine acelasi produs ca un sapun antibacterian nou, este mai ieftina si contine o cantitate tripla. Astfel, poti sta linistit mult timp, intrucat va dura de trei ori mai mult pana va fi nevoie de o noua aprovizionare.

Proprietatile acestui sapun antibacterian te fac sa nu eziti in cumpararea unei cantitati mai mari de substanta. Dezinfecteaza, curata in profunzime, dar nu face rabat nici de la ingrijirea pielii. Se adreseaza inclusiv persoanelor cu piele sensibila si poate fi folosit atat pentru maini, cat si pentru corp.

 

 

 

 

Sapun de casa cu lavanda

 

Trio Verde TV034

 

Pentru a te bucura de o piele sanatoasa, tanara si stralucitoare ai nevoie de sapunuri ieftine si bune, de produse de curatare si de ingrijire pe masura. Iar cand poti beneficia de avantajele celor 3 combinate intr-unul singur, ti se lumineaza, la figurat, de data aceasta, tenul.

Acest sapun de casa cu lavanda iti poate oferi, prin ingredientul sau principal vegetal parfumat, astringent si calmant, o senzatie de prospetime. Fata si corpul tau, indiferent de tipul pielii, se vor relaxa si vor incerca o stare de bunadispozitie. Laptele de capra are proprietati antioxidante si hidratante, iar prin aceea ca are Ph-ul comparabil cu cel uman face ca eventualele reactii alergice sa fie prea putin probabile.

Alte ingrediente naturale care au un rol important in ingrijirea pielii tale sunt untul de shea si uleiurile esentiale de cocos, palmier, masline, ricin si caise, care ofera hidratare, exfoliere, catifelare si hranire. Calupul de 125 g necesita depozitarea la adapost de umezeala, de preferat intr-o savoniera inchisa.

 

 

 

 

Sapun de Alep

 

Sultan d’Alep AMB-0088

 

Fabricat dupa reteta milenara, acest sapun de Alep poarta marca binecunoscuta Sultan d’Alep, o afacere inceputa in Siria cu generatii in urma. Produsul, a carui culoare se datoreaza expunerii la soare de pana la 12 luni, este foarte bland si va respecta chiar si pielea cea mai sensibila.

Este produs de maestrii sapunari intr-un mod artizanal si este recunoscut pentru calitatea uleiurilor sale (78% ulei de masline si 12% ulei de dafin). Sapunul de Alep poate fi folosit pentru corp si fata, este potrivit în special pentru pielea uscata si fragila, dar si in caz de eczeme sau mici probleme ale pielii, fiind un sapun cu glicerina in mod natural.

Este, de asemenea, prin consistenta sa dura si greutatea de 200 g, un sapun de lunga durata, economic, de care se pot bucura toti membrii familiei.

 

 

 

 

Nuci de sapun

 

Planet Pure PPSAMU3

 

Daca vrei o alternativa la detergentul de rufe traditional, poti sa iei in calcul si sa incerci spalarea cu nuci de sapun. Nu numai ca sunt economice si durabile, principala lor caracteristica este faptul ca sunt 100% naturale. De asemenea, neavand risc de alergii, pot fi folosite pentru a spala hainele si celor mici si celor mari, chiar si pe ale celor cu boli de piele precum psoriazisul, care ii fac sensibili.

In alta ordine de idei, nucile de sapun de la Planet Pure pot fi intrebuintate in mai multe moduri si cu mai multe destinatii: ca atare, in masina de spalat ca detergent; fierte, pentru curatarea unor suprafete din gospodarie sau ca baza pentru diferite produse cosmetice; rasnite, ca sampon sau ca produs de curatare.

Produsul este disponibil in pungi de 350, 500 sau 1000 g. Varianta cea mai mare ar trebui sa ajunga, conform specificatiilor producatorului, cam 1 an de zile, pentru o familie din 4 persoane, la un ritm de spalare mediu de 3 masini de spalat cu o capacitate de 5 kg pe saptamana. Ca regula de utilizare ca detergent, 4-5 pana la 7-8 nuci de sapun (in functie de grdul de duritate a apei) se introduc, odata cu saculetul din dotare, in cuva masinii de spalat, urmand sa fie refolosite pana isi pierd culoarea si consistenta.

 

 

 

 

Dozator sapun lichid

 

ECG BD 34

 

Acasa sau la birou, din variate motive preferi sa eviti sa atingi recipientul pentru sapun lichid pentru a te spala pe maini. Poate esti prea murdar, si risti sa transferi de pe maini pe capac tot soiul de mizerie, sau poate nu te simti foarte confortabil la gandul ca prea multa lume isi atinge palmele de sticla respectiva. Senzorul incorporat in produsul prezentat de noi te scapa de aceste angoase.

De asemenea, folosirea unui dispenser sapun manual poate insemna risipa de substanta, in anumite circumstante. Asadar, un dispozitiv care sa te alimenteze cu exact atata sapun cat sa te speli eficient nu poate fi decat de dorit. Cel recomandat are 3 trepte pe care poate fi reglat, si iti va elibera atata sapun cat va si programat sa o faca (1.5, 3 sau 4.5 ml).

Are o capacitate destul de generoasa, de 350 ml, ceea ce inseamna ca nu va trebui umplut prea des. Acest dozator sapun cu senzor are nevoie de 4 baterii AAA, pe care este bine sa le procuri din timp. Indicatia starii de functionare sau de repaos este data de ledurile rosu si verde incorporate.

 

 

 

 

Flori din sapun

 

Alexander’s Gifts and Deco wsfb-168

 

Florile de sapun sunt un completare perfecta pentru o baie romantica sau relaxanta. Poti insa utiliza chiar si petalele individual ca sapun pentru maini. Aproape arata ca niste flori reale. Buchetul este aranjat artistic si este prezentat intr-o punga de cadouri deosebita, in forma de cos prins cu o panglica. Rosul aprins al florilor da o nota de eleganta in plus aranjamentului.

Trebuie doar sa desprinzi din buchet si sa arunci unul sau doi trandafiri din sapun in cada fierbinte. Relaxeaza-te si urmareste cum florile se dizolva chiar inaintea ochilor ta. Vei aprecia apa colorata si parfumul care se va difuza. Iti vor lasa pielea moale, matasoasa si mirosind extraordinar de proaspat.

Ambalate frumos, aceste flori de sapun sunt un cadou perfect pentru Craciun, pentru Valentine’s Day sau chiar ca dar pe care sa ti-l faci tie. Vei iubi acest buchet, la fel si cei care se vor bucura de el. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pentru ca fara sa fii informat corespunzator este greu sa faci o alegere, am pus la un loc toate datele de care ai putea avea nevoie si le-am sistematizat. In felul acesta poti alege un sapun ieftin si bun intr-un timp scurt, deoarece vei sti exact ce cauti. Sapunurile pot fi cu usurinta impartite in diverse categorii, fiecare cu proprietatile sale. Ceea ce am facut si noi, in functie de cateva criterii esentiale: dupa forma in care pot fi gasite, dupa procedeele prin care trec si dupa continut.

Forma de prezentare: Majoritatea sapunurilor aflate pe piata sunt in forma solida, dar creste numarul consumatorilor care prefera sa foloseasca sapun lichid. Avantajul evident al formei solide este ca ai parte de  un produs care dureaza mai mult. In plus, este preferat de cei care promoveaza sapunurile de casa.

Sub forma lichida este mai usor de folosit, de aceea multi au inceput sa inlocuiasca batoanele clasice cu recipiente. De multe ori din aceasta categorie poti alege un sapun cu Ph neutru, fiind mai putin agresiv cu pielea decat cele solide conventionale. Pot avea un adaos de produse hidratante care lasa pe piele o pelicula fina protectoare. 

Sapunul semisolid are o consistenta vascoasa si este ideal pentru folosirea la dus. Arata ca o spuma groasa, dar este greu de produs in casa. Tot semisolide sunt si cele mai bune sapunuri de ras. Acestea sunt de fapt sapunuri produse la rece, cu o consistenta diferita. Sapunul semisolid este, de asemenea, foarte greu de produs in casa.

 

Sapun conventional sau de casa: Sapunurile pe care le gasesti la supermarket au de obicei ingrediente care le cresc eficienta de curatare, dar sunt in egala masura agresive cu pielea. Ele contin in mod obisnuit lauril, sulfat de sodiu si o lista de ingrediente cum ar fi parfumurile cu continut de esteri, cetone, aldehide, amine si altele, dietanolamida de cocos (un extract cu potential cangerigen) sau parabenii.

Privit inainte ca un produs potrivit mai degraba gospodariilor taranesti, sapunul de casa a revenit pe piata ca un articol ce semnaleaza buna ingrijire si preocuparea pentru sanatate si intoarcerea la elementele naturale. Ele se deosebesc mai ales prin absenta SLS/SLES (Sodium Lauryl Sulfate si Sodium Laureth Sulfate), a parabenilor, colorantilor daunatori, conservantilor sau parfumurilor de sinteza. 

Ca variante de lux de sapun handmade, sapunurile artizanale integreaza cele mai bune ingrediente, prietenoase cu pielea si cu efecte benefice intense. Folosesc inclusiv uleiuri pretioase, argile si plante din surse organice, lapte de capra si altele si le asociaza in combinatii unice pentru o experienta deosebita. 

Metoda de obtinere: Procesarea la cald este metoda de productie cea mai potrivita pentru un sapun care nu se topeste si este mai putin pretentios. Acesta are o consistenta mai moale decat cel produs la rece, dar pastreaza mai bine culorile si aromele fata de sapunul obtinut la rece.   

Sapunurile la rece sunt mai usor de produs, dar nu pastreaza la fel de bine aromele si coloritul plantelor. Pentru ca un sapun produs la rece sa poata fi folosit este nevoie sa stea in jur de 4-6 saptamani pentru a dobandi consistenta. In ele nu pot fi adaugate ingrediente cum ar fi mierea, laptele sau produse ce contin zahar si proteine.

Sapunul triplu rafinat este un sapun care a fost procesat pentru extragerea excesului de apa. Cu alte cuvinte a fost trecut printre role de otel sub presiune mare pana cand a fost eliminata apa din el. Sapunurile triplu rafinate sunt de obicei apanajul barbierilor, un produs care poate fi folosit pentru spumare un timp indelungat.  

 

Ingrediente: Pentru fabricarea unui sapun din plante nu se folosesc grasimi animale. Cele mai comode solutii sunt utilizarea uleiurilor de cocos, palmier sau masline. Sunt foarte bune pentru pielea sensibila, iar cei care sunt adepti ai unui stil de viata vegan il considera o alternativa excelenta la sapunurile clasice.

Sapunurile Castile si Marseille fac parte din gama sapunurilor care au ca baza uleiuri din plante, dar se diferentiaza prin continutul foarte ridicat de ulei de masline din zonele al caror nume le poarta. Sapunul Castile este recunoscut pentru spuma sa densa si fina, iar Marseille e un produs cu o reteta naturala veche de 600 de ani si are in compozitie cel putin 72% ulei de masline. 

Sapunurile cu glicerina sunt niste produse excelente mai ales pentru capacitatea lor mare de hidratare. Sursa din care provin este insa importanta, intrucat cele din comert au un continut mult mai scazut de glicerina decat cele produse de mana. 

Sapunul cu untura este un sapun de uz comun, obtinut prin folosirea grasimilor animale. Nu exceleaza in ce priveste finetea, dar il poti incadra in categoria sapunuri la preturi bune.

Daca stii acum, dupa ce ai parcurs ghidul, ce proprietati ar trebui sa aiba cel mai bun sapun, continua lectura pentru raspunsuri la intrebari frecvente si pentru o reteta de sapun de casa.

 

 

 

8 efecte nedorite ale sapunului

 

De igienizarea mainilor si a pielii, in general, se ocupa sapunul, cel mai cunoscut agent de curatare de pe piata. Dar este el 100% sigur? Stim deja ca exista numeroase formulatii, pentru diferite tipuri de tegument si variate afectiuni, colorate, cu parfumuri atractive si preturi accesibile. Cate lucruri stii, de fapt, despre ele?

 

Principalele criterii dupa care alegi, de regula, sapunul pe care il folosesti sunt parfumul, culoarea, cantitatea si pretul. In plus, daca pe eticheta scrie si ca are proprietati antibacteriene, cu siguranta se va afla printre primele tale alegeri. Cat de sigure sunt, totusi, aceste produse cosmetice si de ingrijire, cat de des ar trebui ele folosite si ce se afla in componenta lor? 

 

Cum te speli?

Probabil ti s-a spus, inca de cand erai mic, ca, pentru a avea o piele sanatoasa, e necesar sa o mentii curata. Insa, este procesul acesta insotit de efecte negative? Se pare ca, atunci cand te speli prea des, prea agresiv sau cand folosesti sapunuri prea dure, ajungi sa iti provoci microfisuri sau sa daunezi tesutului celular, mai ales cand intrebuintezi si demachiant sau alte substante la fel de dure cu pielea. 

Iritantii din sapunurile traditionale sunt responsabili cu deshidratarea exacerbata, cu dezvoltarea unor afectiuni sau cu dezechilibrarea pH-ului. Prin folosirea unor produse de igienizare pentru fata, cu mai putine (spre deloc) ingrediente dure si iritanti, poti preveni unele afectiuni precum cele despre care vom vorbi in continuare. 

Dermatita de contact

Unele sapunuri contin ingrediente antiseptice care pot duce, in timp, sau chiar dupa prima spalare, la reactii alergenice, precum dermatita de contact. Aceasta are loc cand pielea este expusa la un anumit iritant (parfumuri, elemente antiseptice, conservanti, etc.) si duce la aparitia unor pete rosii congestionate insotite de celule care se descuameaza, piele moarta si basici cu lichid sau arsuri si umflaturi. 

Pentru a evita astfel de probleme, este necesar sa folosesti articole de curatare pentru fata si piele care nu contin ingrediente cunoscute a cauza astfel de afectiuni, precum sunt TCSA, surfactanti anionici sau parfumuri. Acestea pot irita tegumentul, dar se folosesc des deoarece pot solubiliza uleiurile si particulele de grasime, adica vor curata mai profund. 

 

Daunele aduse pH-ului

Pentru a fi sanatoasa si a functiona corect, pielea are nevoie de un pH usor acidic constant. Aceasta pelicula subtire de protectie este compusa din sebum, care e un ulei propriu pielii. Printre factorii care influenteaza productia si integritatea sa se afla dieta, poluarea si sapunurile dure. 

Pentru a mentine tegumentul sanatos, mantia acidica trebuie sa isi mentina structura. Sapunurile alcaline, cu mai multa lesie sau soda pentru saponificare, pot duce la deranjarea acestui strat. Cresterea pH-ului pielii poate irita stratul protector si ingreuna functionalitatea enzimelor si a bacteriilor benefice. Dizolvarea grasimii de la exterior poate duce la uscarea si descuamarea tesutului. 

Este posibil ca si sapunurile facute pentru pielea uscata sau sensibila sa produca iritatii, daca au un pH prea alcalin. 

 

Uscarea pielii

Celulele uscate dau o senzatie de disconfort si piele care te strange, putand deveni chiar dureroasa. Pentru ca sapunurile dure pot elimina uleiurile naturale, acestea duc la uscare si iritatii. Surfactantii pot distruge proteinele si lipidele de la nivelul tegumentar, ducand la simptomele deja mentionate. Asadar, inainte de a avea grija de piele, agentii de curatare ar trebui sa micsoreze, pe cat posibil, daunele provocate straturilor lipidic si proteinic. Abia apoi, pot include cantitati suficiente de agenti benefici umectanti, oclusivi sau hidratanti. 

 

 

Acneea inflamatorie

Desi poate parea incredibil, folosirea unui sapun pentru ten, care e mai abraziv sau puternic pentru a curati porii si a indeparta uleiurile si mizeria, poate contribui si la aparitia mai multor cosuri. Agentii de curatare precum cei duri, cu un pH mai mare, pot afecta stratul defensiv natural al pielii, ducand la aparitia acneei vulgare, printre altele. Prin folosirea unui element hidratant de ingrijire si curatare, cu un pH de 5.5, poti avea mai multa grija de tegument decat daca il cureti excesiv cu formulatii prea aspre. 

 

Sapun versus “cleansing bar”

Pentru ca unele sapunuri solide nu sunt obtinute prin procesul clasic de saponificare, ce include prezenta grasimilor, a acizilor grasi si a uleiurilor, acestea nu poarta denumirea oficiala de “sapun”, ci o imprumuta pe cea de “baton de curatare”, caci, altfel, ar avea probleme cu legea. Ele contin, in schimb, agenti sintetici de tip detergent, acizi grasi sintetici ori etilen sau oxizi de sulf, care pot dauna pielii. 

 

Absenta glicerinei

Nu putine sunt formulatiile in care glicerina – unul din ingredientele de baza in ce priveste ingrijirea pielii, deoarece va putea absorbi apa ce duce la hidratarea tesutului si la prevenirea uscarii si a sensibilizarii acesteia – nu exista. Multe noi sortimente folosesc o glicerina sintetica, ce este o acumulare de substante care produc o senzatie de hidratare ce nu rezista, din pacate. Acest lucru se intampla pentru a scadea costul de productie al articolului. 

 

Alte ingrediente la care sa ai grija

Exista numeroase substante care pot afecta, intr-un fel sau altul, pielea, majoritatea ducand la o forma sau alta de alergie, cel putin in prima instanta. De exemplu, triclocarbanul si triclosanul sunt niste agenti chimici care pot cauza eczeme, psoriazis, uscarea tegumentului, iritatii la nivelul ochilor sau dezechilibre hormonale, infertilitate ori chiar dificultati de respiratie, in cazuri extreme. 

 

 

Si parfumurile pot duce la iritatii, cu atat mai mult cand fac parte din formulatii menite a rezista un timp indelungat pe piele. Pot duce la iritatii si mancarimi la nivel ocular, al mucoaselor, pot duce la reactii alergenice cu rezultat de piele descuamata ori umflaturi si coji sau usturimi. Bineinteles, exista si versiuni parfumate in mod natural, cu uleiuri esentiale si nu cu substante chimice care nici nu mai sunt descrise in amanunt pe ambalajele produselor. 

SLS sau Sodium Lauryl Sulfate este o substanta care ajuta la formarea de bule in timpul spalarii, dar aceasta se mentine pe piele si dupa clatire, putand avea drept efect cresterea toxicitatii deoarece se poate absorbi in piele. De aceea, unii dermatologi o pun alaturi de ftalati, parabeni si alte ingrediente faimoase pentru posibilele lor efecte negative. Totusi, importante sunt si cantitatile, dar si pielea de care dispui caci, in cazul unui tesut normal, care nu reactioneaza, acestea nu vor prezenta o problema.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

De ce sunt atat de populare florile de sapun?

Florile de sapun sunt copii realizate integral din sapun ale florilor naturale. De obicei vin sub forma de aranjamente, iar cel care le primeste le poate folosi ca decoratiune. Sunt flori care nu mor si se pot transforma intr-o baie romantica cu petale ce se transforma in sapun aromat. Un cadou de flori cu uz cosmetic, un pachet doi-in-unu irezistibil.

Se mai foloseste soda caustica pentru sapunul de casa?

Reteta de sapun de casa s-a diversificat dupa ce oamenii au inceput sa inteleaga relatiile chimice din care rezulta proprietatile sale. Acum exista ambele variante ale sapunului, atat cea care foloseste soda caustica (hidroxid de sodiu sau lesie), cat si cea cu saponificatori vegetali. 

Pentru sapun se foloseste inca soda caustica, ea reprezentand un ingredient de baza, indiferent daca el este produs industrial sau in casa.

 

Unde gasesc forme din silicon pentru sapun?

Deoarece tot mai multi oameni vor sa produca sapun acasa, in multe dintre magazinele destinate producatorilor hand-made si in mediul on-line poti sa gasesti forme silicon pentru sapun. La fel de bine poti sa le confectionezi chiar tu, din diverse materiale, atata vreme cat eviti metalul. 

 

 

 

Reteta sapun de casa la rece

 

Daca esti hotarat sa incerci chiar tu sa produci sapun, noi avem la indemana o reteta de sapun de casa la rece cu care sa incepi. Mai intai, procura toate cele necesare si apoi fa-ti timp pentru prepararea propriu-zisa. Iata ce trebuie sa ai la indemana. 

Echipament si ustensile

Asigura-te ca ai disponibile cele necesare: manusi de cauciuc, ochelari de protectie, masca. Ustensilele trebuie sa fie de inox si sticla. Lingurile cu coada lunga, blenderul, termometrul si cantarul n-ar trebui sa lipseasca. 

 

Ingrediente

Foloseste grasimi si uleiuri dupa preferinta, extracte naturale, coloranti si apa. Poti utiliza la fel de bine lapte sau ceai. Daca ai parfumuri naturale le poti adauga in reteta. 

Fabricare

Pregateste baza de sapun. Cantareste soda caustica dupa formula (gramaj grasime x indice procentual al sodei), iar apoi masoara apa necesara (de 2,3 pana la 2,5 ori mai multa decat soda). Adauga apa peste soda si amesteca pana la dizolvare. Apoi lasa amestecul sa se raceasca pana cand atinge temperatura de 33-34 de grade. 

Pune grasimile/uleiurile la incalzit la bain-marie. Cand ambele substante au temperatura ceruta, toarna solutia de soda caustica peste grasimi si amesteca incontinuu pana la omogenizare. Cand lingura lasa urme in amestec, rastoarna-l in forme si lasa-l sa se odihneasca 24 de ore, dupa care il poti scoate si taia. Inainte de folosire, un sapun natural handmade trebuie sa se mai stea circa 4-6 saptamani. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu