Crezi ca ai nevoie de un aerograf pentru hobby-urile tale sau pentru a incepe o afacere? Poate esti, pur si simplu, curios sa afli mai multe despre acest tip de obiect util in machiaj, arta, tatuaje temporare ori chiar industria auto. Iata cateva informatii care te pot ajuta sa intelegi mai bine care e rolul acestui dispozitiv si cum se foloseste el.
Desi a fost patentat abia in 1879, aerograful exista, intr-o forma sau alta, inca din Antichitate, pe atunci fiind un os gol sau scobit prin care se sufla pigmentul natural. Modelul industrial pe care il cunoastem in prezent este creatia lui Abner Peeler, care a produs un distribuitor de vopsea pentru pictare, in scop artistic. Acesta folosea un compresor de mana care oferea aer unei tevi. Un adevarat prototip a fost produs abia patru ani mai tarziu, in 1883, de catre Liberty Walkup, care i-a dat si numele de aerograf (airbrush) – cativa ani mai tarziu era deja obiectul unor cursuri artistice la care a participat chiar si artistul impresionist Wilson Irvine.
Ce e un aerograf?
Pe scurt, este un dispozitiv ce seamana cu un pistol, care se foloseste pentru vopsit la dimensiuni mici, in bodypainting, pictura, vopsire, make-up ori chiar pentru retusuri auto. Colorarea propriu-zisa este efectuata prin trecerea unui curent de aer printr-un difuzor, care trage prin suctiune lichidul dintr-un mic rezervor si il scoate prin varful unei palnii inchise.
Gradul de culoare scos poate fi reglat prin manipularea unui tragaci care va retrage sau va impinge spre exterior un ac cu varful fin, conferind precizie si permitand artistului sa produca diferite efecte pe mediul pe care isi desfasoara activitatea.
Prin intermediul unui astfel de dispozitiv mai multe nuante pot fi amestecate intr-un mod inedit, fara a exista portiuni in care acestea se combina complet, trecerea de la un pigment la altul facandu-se in trepte.
Un artist adevarat poate produce opere ce seamana foarte mult cu realitatea la calitate fotografica, putand simula orice tip de culoare si textura. Insa este nevoie de timp, o masca, pentru a nu inhala fumuri si solventi, si de haine de schimb, cel putin. Bineinteles, o idee conceptuala nu ar trebui sa lipseasca.
Presiunea de care e capabil articolul difera de la variantele mai mici, unde este suficient 1 bar, pana la versiunile mari, pentru colorarea masinilor, unde e necesara o presiune de cel putin 6.8 bar spre a exista suficienta forta sa elimine in mod coerent vopseaua.
In special la vopsitul autoturismelor sau al motocicletelor este importanta masca, deoarece vaporii de vopsea raman in aer si sunt mult mai periculosi decat cei acrilici folositi pentru pictura, asa ca pot afecta plamanii.
Ce ii trebuie unui incepator
Pentru novici, este necesar un aerograf care nu necesita intretinere specializata, care “iarta” greselile utilizatorului. Cele mai pregnante probleme peste care pot da incepatorii sunt dificultatea la igienizare, mentinerea consistentei vopselii si lipsa unui control fin si a mobilitati mainii, deoarece abia invata cum sa foloseasca dispozitivul.
Pentru inceput, ia un model cu duza medie (pana la 0.3 mm) caci nu iti este necesar un varf precis si prea subtire, pentru ca nu vei avea rabdarea sa lucrezi cu el, desi vei dispune de cel mai precis control al locului in care ajunge linia de vopsea. Poti recurge si la un kit cu capete interschimbabile, pentru a observa diferentele si a invata cum sa misti si sa acoperi corect orice suprafata.
Pentru intermediari
Cand ai mai avut de-a face cu un aerograf, deja stii cum functioneaza acesta, dar poate iti doresti sa incerci un nou tip sau un alt brand, poti face lucrul economic si sa citesti recenzii pe Internet inainte de a face o achizitie sau poti cumpara un produs nou si sa il incerci pentru a te convinge cum functioneaza si daca iti e pe plac.
Unde se mixeaza vopseaua cu aerul
Are importanta deoarece va determina modul in care arata spray-ul cand iese. Daca se amesteca intern, vopseaua e in mijlocul suflului de aer, asigurand precizia si consistenta culorii, iar daca mixarea este externa, vopseaua iese pe o parte a duzei si va “cadea” in forma de O sau D pe foaie sau mediul utilizat (e de preferat pentru lucrari de acoperire, unde consistenta nu joaca un rol central).
Consistenta fluidului
Cand folosesti un aerograf sunt importante tipurile de vopsea pe care le introduci, precum si consistenta acestora. Daca ce ai la indemana nu e suficient de fluid, aparatul se poate bloca. Vopseaua ar trebui sa fie asemanatoare cu cerneala. Daca este prea vascoasa o poti lichefia cu apa (in cazul solventilor acrilici), turnand cate putina, pentru ca odata introdusa in amestec nu o mai poti scoate. Fiecarui proiect ii poate fi necesar un anumit tip de vopsea, asa ca fii pregatit.
Testarea
Inainte de a incepe un desen sau de a da cu aerograful pe fata testeaza fluiditatea vopselei pe o foaie de hartie. Totodata, poti exersa si cat de puternic va fi jetul si cum il vei controla. Incearca sa tii mereu varful la cel putin 15 cm de suprafata pe care o pictezi, pentru a avea un efect final uniform si pentru a putea controla bine locul in care cade pigmentul.
Atomizarea
Este gradul de finete al particulelor. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat mai fin va fi “norul” de pigment. In plus, si tipul vopselei are un rol in atomizare, asa ca va trebui sa exersezi si sa faci incercari pana gasesti solutia potrivita preferintelor tale. Pentru precizie te vor ajuta o duza subtire si o vopsea de vascozitate redusa, pe care nu mai trebuie sa o subtiezi tu.
Tehnicile de lucru
Mai intai vei schita ce doresti sa desenezi, trasand pasii principali. Poti folosi matrite, daca doresti, sau iti poti face singur astfel de forme. Daca desenezi de mana de la inceput, ai grija ca liniile sa fie subtiri, pentru a le putea acoperi cu alte culori, daca este cazul. La final, te uiti la schita si te asiguri ca este ce doresti.
Apoi, vei trece la stratificarea vopselelor, neuitand ca lucrezi cu cate o culoare pe rand. Aplica de jos in sus si ai grija la nuante, caci cele mai intunecate pot fi mai dificil de “astupat”. Pentru a nu trece peste o zona pe care nu doresti sa o colorezi pe deasupra, poti apela la mascarea sa cu banda adeziva, bucati de plastic ori hartie.
Pe masura ce ajungi spre final, schimba duza cu una mai subtire spre a da detaliile finale. Procesul acesta va diferi in functie de proiect, tipul vopselei si mediul in care se foloseste.
Lasa un comentariu
0 Comentariu