Am modificat articolul ultima data pe: 30.10.20

 

Printre aspectele esentiale sanatatii fizice si psihice personale se afla mentinerea unei greutati ideale sau cat mai aproape de cea standard, astfel ca un calculator de greutate poate fi de folos, mai ales atunci cand te confrunti cu fluctuatii pe cantar sau cand ai nevoie de niscaiva schimbari de stil pentru a-ti imbunatati calitatea vietii. 

 

Cand simti ca hainele din dulap nu iti mai vin asa cum ar trebui, cand incepe sa nu iti mai placa ce vezi in oglinda, primul lucru pe care il poti face este sa te cantaresti si sa iti masori inaltimea, dupa care sa le introduci intr-un calculator de greutate care sa iti ofere indicele de masa corporala si alte informatii utile, printre care si numarul ideal de kilograme pe care ar trebui sa il ai. Astfel, poti sa faci modificari in dieta si gradul de activitate fizica intreprins pentru a slabi sau a pune cateva kilograme in plus. 

Greutatea ideala in functie de inaltime

Este foarte posibil sa te fi intrebat deja daca inaltimea si greutatea au vreo legatura si daca exista o valoare ideala de greutate in functie de inaltime care sa te ajute sa afli daca te incadrezi in limitele normale sau daca ar fi cazul sa faci niste modificari in ce priveste stilul de viata. 

Online gasesti tabel cu greutate, inaltime si varsta, astfel incat sa iti fie usor sa iti descoperi valoarea potrivita tie, insa este util sa stii si ca un calculator de masa corporala este influentat de diferiti factori, asa ca masa corporala nu va fi exact la fel pentru toata lumea. 

Ce este “greutatea ideala”

Aceasta notiune a inceput sa fie vehiculata in anii 1940, mai exact in 1943, fiind conceptia unei companii de asigurari care incerca, in acest mod, sa identifice printr-un calcul de greutate si alti factori care sunt grupurile de persoane cu cele mai mici riscuri asociate mortalitatii. In timp, greutatea ideala in tabel s-a dezvoltat astfel incat sa cuprinda o varietate tot mai mare de persoane, existand multiple formule si standarde pentru greutate si inaltime la copii si adulti. 

Greutatea in functie de inaltime indica numarul de kilograme ideal in functie de numarul de centimetri. In general, persoanele mai inalte vor avea mai multe kilograme decat cele mai scunde. 

Informatiile referitoare la greutate si inaltime pot fi influentate de varsta, sex, distributia grasimii in organism, raportul dintre masa musculara si grasime sau structura osoasa si forma corpului. Chiar si rasa ori etnia pot duce la anumite tipare in ce priveste greutatea ideala la copii si adulti, deopotriva. 

In timp ce unii factori pot fi influentati de dieta sau miscare, altii nu vor putea fi controlati activ pentru a mentine greutatea normala.  

Greutatea ideala in functie de varsta

Este esential sa stii ca nu doar inaltimea influenteaza care este valoarea ideala a mesei corporale, caci si varsta are un important cuvant de spus. Statistic vorbind, exista fluctuatie de greutate specifica varstei deoarece oamenii vor creste in greutate pe masura ce inainteaza in varsta, pierzand masa musculara pe parcurs (daca nu efectueaza exercitii fizice regulate, de intensitati variate). 

Nu poti lua in considerare numai o greutate in functie de varsta, caci inaltimea are o importanta mai mare, deoarece o persoana mai inalta va cantari mai mult, de regula, asa cum vei vedea pe orice calculator de greutate ideala. In plus, si sexul are importanta pentru ca barbatii sunt mai grei decat femeile cu care impartasesc aceeasi inaltime, pentru ca masa lor musculara este mai mare. 

Intr-un tabel cu greutate, inaltime si varsta la barbati vei gasi ca, la 170 cm, un barbat va avea, in mod ideal, intre 60 si 73.9 kg, in timp ce o femeie care masoara 165 cm ar trebui sa aiba intre 51 si 62.6 kg. 

In ce priveste valorile de inaltime si greutate la copii, lucrurile stau putin diferit deoarece acestia sunt in continua dezvoltare iar fluctuatiile de pe cantar sau ruleta vor fi evidentiate. Totusi, te poti folosi de un tabel cu greutate pentru copii spre a te tine la curent cu dezvoltarea celui mic, afland ca, de exemplu, la 30 de luni, greutatea ideala se afla intre 12 si 14.5 kg. 

La 8 ani, de pilda, potrivit unui calculator de greutate copii, cel mic poate cantari intre 20 kg si 33 kg, valoarea depinzand si de inaltimea sa, care poate varia intre 110 si 140 cm, in general, dar si de sex, fetitele avand inaltime si greutate mai mici decat baietii, de multe ori. Nutritia, gradul de activitate joaca, si ele, un rol evident atunci cand vine vorba despre greutate normala la copii. 

Daca te intrebi cate kg trebuie sa aiba un copil de 11 ani raspunsul variaza, caci pentru fetite media este de 39 de kg, in timp ce baietii vor avea greutatea medie de 37.6 kg, fetitele incepand sa se dezvolte usor mai repede la prepubertate. Asadar, ai in vedere ca o greutate ideala pentru copii este influentata de un numar ridicat de factori. 

In ce priveste sanatatea, valorile colesterolului in functie de varsta se modifica si ele, pentru adulti colesterolul total fiind sub 200 miligrame pe decilitru, in timp ce pentru copii o valoare adecvata e sub 170 miligrame pe decilitru. Uleiul de cocos poate creste nivelul colesterolului bun (HDL), astfel incat sa protejeze impotriva bolilor cardiovasculare si sa stimuleze sistemul imunitar, fiind potrivit de adaugat in nutritie la orice varsta, atata timp cat nu exista alergii sau restrictii referitoare la continutul de grasimi ingerat, bineinteles. 

Cate kilograme trebuie sa ai pentru a te simti bine

Acest aspect depinde de varsta, activitate si alimentatie, indicele de masa corporala fiind o unealta des folosita pentru a determina riscurile de sanatate, alaturi de circumferinta taliei si factorii de risc medical. Pentru greutatea ideala formula perfecta nu exista, gasindu-se diferite moduri de calcul. 

Totusi, te poti folosi de unele formule, precum Lorenz, care face un calcul de greutate ideala folosind sexul, inaltimea si greutatea. 

Pentru femei este 50+[0,75*(h-150)]+[(v-20)/4]*0.9. 

Pentru barbati, formula e h-100-((h-150)/4))] + ((v-20)/4)). 

H inseamna inaltimea in cm si v este varsta in ani. 

Un alt calculator de greutate des folosit este cel ce provine de la Societatea Metropolitana de Asigurari New York. 

Important este sa te afli in segmentul de IMC normal raportat la inaltimea si varsta ta, care iti ofera suficient spatiu de miscare in ce priveste numarul de pe cantar. Totodata, ai in vedere ce si cum mananci si cata activitate fizica ai, pentru a tine la distanta eventuale afectiuni de sanatate.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments