
Cand folosim termenul de “radiatie” cei mai multi dintre noi ii asociem cu un inteles negativ, daunator organismului uman, ceea ce este nu este intotdeauna corect. Efectul pe care radiatia il are asupra noastra depinde de tipul ei si modul in care actioneaza.
De exemplu, expunerea indelungata la razele ultraviolete poate cauza arsuri ale tegumentelor, cancer de piele, afectiuni ale ochilor si deficiente ale sistemului imunitar. In acelasi timp, perioade mai scurte au efect pozitiv, contribuind la metabolizarea vitaminei D si ajutand la tratarea anumitor afectiuni dermatologice.
Cand vorbim despre radiatile infrarosii, beneficiile sunt cu atat mai multe si mai usor de obtinut cu ajutorul tehnologiei.
Ce este radiatia infrarosie
Prefixul “infra” inseamna “sub” si sugereaza deja din denumire faptul ca aceste radiatii se afla sub spectrul luminii vizibile. Sunt degajate de soare si de toate corpurile vii prin vibratia moleculelor si nu pot fi vazute cu ochiul liber, dar produc caldura usor de sesizat de catre organismul uman.
Transferul de caldura se face in acest caz prin intermediul fotonilor care se desprind de corpul cu temperatura ridicata si se lovesc de suprafete si obiecte creand energie in zonele de contact si punand in miscare molecule si atomi.
Radiatiile infrarosii sunt radiatii electromagnetice non-ionizante cu lungime de unda cuprinsa intre 760nm si 1mm si reprezinta aproximativ jumatate din energia solara care atinge suprafata pielii umane.
Se clasifica in trei categorii: cu lungime de unda scurta (IRA – 760 pana la 1400nm), medie (IRB = 1400 pana la 3000nm) si lunga (IRC – 3000nm pana la 1mm). In timp ce IRA poate avea efecte negativ asupra pielii si ochilor la expunerea prelungita, radiatiile cu lungime de unda lunga pot ajuta la imbunatatirea starii de sanatate.
Dintre cele trei categorii de radiatii infrarosii, doar IRC poate fi sesizat de senzorii termici ai organismului, sub forma de caldura. In plus, corpul uman genereaza propria sa radiatie, cu lungime de unda cuprinsa intre 3 – 50micrometri.
Utilizare in medicina
Radiatiile infrarosii pot patrunde in profunzime pana la o distanta de 4cm sub piele, actionand asupra corpului la nivel celular. Studiile arata ca pana si acele niveluri de IRC care nu sunt sesizate de catre persoana expusa sunt suficiente pentru a aduce beneficii fiziologice.
In terapeutica medicala sa utilizeaza lampile cu infrarosu si saunele care permit expunerea controlata, folosind de regula panouri din ceramica, care raman reci la atingere, prevenind astfel frigerea accidentala. Tot pe lista versiunile terapeutice se numara si particulele fine de turmalina inserate in diverse materiale textile, care se incalzesc cu ajutorul radiatiilor emise de corpul uman si transmit inapoi radiatii infrarosii cu efecte benefice.
Intr-un context mai putin strict, beneficiile acestui tip de radiatie pot fi obtinute achizitionand panouri radiante, la pret bun, ca alternativa sau in completarea sistemului clasic de incalzire al locuintei.
Efecte benefice pentru organism
Desi multe dintre efectele benefice ale acestei tehnologii sunt considerate in legatura cu componenta termica a utilizarii, studiile arata ca expunerea la radiatii infrarosii sub nivelul care genereaza senzatia de caldura ajuta de asemenea la imbunatatirea circulatiei si a sanatatii sistemului circulator.
Cercetarile realizate in laborator arata faptul ca expunerea la IRC determina o imbunatatire a circulatiei capilare si are efecte benefice asupra zonelor ischemice, ajutand la alimentarea mai eficienta a tesuturilor cu oxigen si substante nutritive. De asemenea, s-a dovedit ca contribuie la limitarea dezvoltarii celulelor maligne in anumite tipuri de cancer.
Sisteme terapeutice aplicate local, sub forma de produse textile impregnate cu turmalina, au fost folosite pentru a diminua simptomele rinitei, ajutand la reducerea secretiilor, congestiei si senzatiei de mancarime. Pe lista afectiunilor impotriva carora se poate lupta cu ajutorul IRC se numara si artrita reumatoida si spondiloza anchilozanta, expunerea observata dovedind efecte semnificative in ceea ce priveste reducerea rigiditatii articulatiilor, durerii si starii de oboseala.
Specialistii au testat terapia IRC si pe pacienti care sufera de diabet, obtinand o imbunatatire semnificativa a starii generale de sanatate, fizica si emotionala dupa un tratament de trei luni, in care persoanele au facut cate trei sesiuni de 20 de minute pe saptamana. Este de acum deja bine stiut faptul ca radiatiile infrarosii ajuta la diminuarea insomniei si contribuie la obtinerea unui somn linistit si odihnitor.
Saunele cu infrarosii sunt folosite de mult timp in Korea si Japonia in tratamentul bolilor cardiovasculare cronice, in special in abordarea insuficientei cardiace cronice si a afectiunilor arteriale periferice, studiile indicand efecte benefice ale IRC asupra endoteliului vaselor de sange si impotriva stresului oxidativ.
Si sportivii pot profita de descoperirile din acest domeniu, cercetarile din ultimii ani scotand la iveala faptul ca expunerea la radiatii infrarosii cu lungime lunga de unda ajuta la diminuarea oboselii musculare si a leziunilor generate de un efort fizic prea mare asupra organismului.
Sub forma de centuri impregnante cu turmalina, IRC sunt de asemenea folosite pentru a diminua durerea si disconfortul specific ciclului menstrual dificil si pentru a imbunatati aspectul pielii afectat de celulita, prin stimularea circulatiei sanguine si a eliminarii toxinelor.
Tipuri de terapie
Desi mecanismul fiziologic, care sta la baza efectelor benefice pe care radiatiile infrarosii cu raza lunga le au asupra organismului, nu este inca inteles pe deplin, acestea au fost observate si masurate in doua tipuri de terapii.
Pe de o parte este vorba despre obiectele ceramice sau impregnate cu particule ceramice care actioneaza cu intensitate redusa, fara a incalzi pielea corpului, iar pe de alta parte se afla saunele si dispozitivele electronice care reusesc sa genereze o intensitate destul de mare pentru a modifica temperatura de la suprafata corpului. Ambele abordari se dovesc eficiente.
In ce categorie intra panourile radiante
Tratamentul cu radiatii infrarosii implica folosirea unor parametri precisi de expunere, motiv pentru care panourile radiante folosite pentru incalzirea locuintei nu pot fi considerate produse medicale sau terapeutice.
Folosirea lor ofera insa mai multe beneficii pentru sanatate decat alternativele prin convectie, contribuind, chiar daca intr-o mai mica masura decat o cura cu ajutorul unor dispozitive specializate, la mentinerea sanatatii organismului si diminuarea unor simptome circulatorii, respiratorii, imunologice sau legate de confortul fizic si psihic.
Lasa un comentariu
0 Comentariu