Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.19

 

In ajutorul cititorilor nostri interesati de consumul de ulei de cocos, am raspuns la o serie de intrebari utile cu privire la metodele de obtinere, compozitia, indicatiile si contraindicatiile de consum, conditiile de pastrare, precum si la cateva detalii legate de achizitie.

 

In ultimii ani, consumul de ulei de cocos apare in mai toate dietele sanatoase, precum si in compozitia unor multe si diverse produse cosmetice fabricate industrial sau preparate acasa in combinatie cu alte ingrediente naturale. Daca insa nu vei sti cum sa alegi cel mai potrivit ulei de cocos pentru nevoile tale, iti oferim noi cele mai importante informatii de care sa tii cont.

 

Cum se produce?

In functie de procedeul de obtinere, uleiul de cocos este rafinat sau nerafinat. In cazul celui nerafinat, fabricarea sa se face prin presarea mecanica a pulpei de nuca de cocos crude, proaspete sau uscate. Proprietatile cocosului nu sufera modificari prin acest procedeu, fiind considerat asadar si cel mai sanatos.

Uleiul obtinut astfel se numeste virgin sau extravirgin, dar intre cele doua categorii nu exista practic alta diferenta in afara celei legate de nume si eventual de pret. Apare sub forma solida, pastoasa, uniforma, are culoarea alba si o aroma subtila de cocos. 

Uleiul rafinat chimic se obtine prin distilare la temperaturi ridicate, in prezenta si cu ajutorul unor anumite substante chimice. Produsul astfel obtinut este in stare lichida, are culoarea galbuie si nu are miros.

Uleiul hidrogenat este un ulei rafinat consolidat, cu termen de valabilitate indelungat. Are o textura solida si un punct de topire mai mare decat uleiul de nuca de cocos nerafinat. Procedeul de obtinere a acestui tip consta in transformarea grasimilor nesaturate (acizi grași mononesaturati si polinesaturati) in grasimi saturate. Uleiul de cocos hidrogenat nu este recomandat pentru consum alimentar.

 

 

Utilizarea traditională a uleiului de cocos fractionat are legatura cu aromaterapia sau masajul pielii. Acest tip de ulei de nucă de cocos nu este comestibil si este utilizat exclusiv pentru uz cosmetic. Procesul de rafinare elimina unele dintre trigliceridele cu lant lung, lasandu-le pe cele cu lant mediu. Uleiul de cocos fractionat este mai stabil si poate fi pastrat mai mult timp. Este incolor, inodor, usor de absorbit in piele.  Este potrivit pentru tenul sensibil.

 

Ce contine?

Cu o valoare energetica de aproape 900 calorii la 100 g, uleiul de cocos este un produs complex. Este compus din grasimi saturate, in proportie de peste 90%, din care aproape jumatate acid lauric, cu proprietati in principal antifungice si antibacteriene. Acidul capric si caprilic au rol in stimularea imunitatii si in scaderea colesterolului “rau”; acidul miristic, palmitic si cel oleic aduc, la randul sau, beneficii sanatatii corporale.

Pe langa trigliceride, in uleiul de cocos se gasesc, in cantitate modesta, e adevarat, vitamina E si vitamina K, importante mai ales pentru ingrijirea dermato-cosmetica. Sterolii contribuie la reducerea colesterolului LDL .

 

Cum poate fi utilizat?

Uleiul de cocos isi gaseste intrebuintari de succes oriunde. In bucatarie, poate inlocui grasimile si uleiurile pentru prajit sau copt. In salate, deserturi, cafea, ceai sau lapte aduce nutrienti si antioxidanti fara sa modifice gustul mancarii sau bauturii. O lingurita servita ca atare sau pe o felie de paine inainte de masa te ajuta sa lupti impotriva kilogramelor prin faptul ca este foarte satioasa si potoleste apetitul, eliberand in acelasi timp energia necesara activitatilor zilnice.

Ca produs cosmetic, poate fi utilizat simplu ori in preparate industriale sau home-made cu tinta in ingrijirea tenului, buzelor, parului sau corpului.

In gospodarie, uleiul de cocos iti poate deveni ajutor de nadejde in multe situatii: pentru curatarea si ingrijirea mobilei, intretinerea obiectelor si incaltarilor din piele, curatarea obiectelor sanitare din baie si din bucatarie, pentru lustruirea interiorului masinii, inlaturarea ruginii de pe instrumentele metalice, precum cutite si foarfece.

 

Care sunt contraindicatiile?

In general, cel putin in cazul utilizarii externe a produsului, acesta este bine tolerat. Dar fiecare ten si fiecare piele poate reactiona in mod diferit, asa ca un eventual raspuns negativ trebuie tratat ca unul strict particular. 

Daca va fi ingerat, trebuie acordata atentie suplimentara pentru a preintampina o eventuala sensibilitate la componente. De asemenea, bolnavilor de diabet sau celor care sufera de afectiuni cardiovasculare ori de obezitate, li se recomanda prudenta si moderatie in consumul de ulei de cocos, date fiind concentratia de acizi grasi si aportul caloric ridicat.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza pot consuma ulei de cocos, dar doar in cantitati mici.

 

 

Care sunt beneficiile consumului de ulei de cocos?

Asupra tenului, uleiul de cocos actioneaza ca agent de hidratare, curatare, vindecare, protejare impotriva razelor solare, intinerire. Pentru corp, are proprietati exfoliante, antivergeturi, anticelulita. Pentru par, asigura protectie antimatreata, antisebacee, precum si functie de hidratare. Alte utilizari sunt pe post de pasta de dinti sau deodorant, ori pentru ingrijirea pielii bebelusului si protejarea impotriva eritemului de scutec.

Ca beneficii medicale, amintim pe scurt: reglarea colesterolului si a nivelului de zahar in sange, usurarea digestiei, stimularea imunitatii, a lactatiei, a metabolismului si a activitatii cerebrale. Asigura buna functionare a glandei tiroide. De asemenea, uleiul de cocos are rol antibacterian, antifungic, antiviral si analgezic.  

 

Cum se pastreaza?

Cel mai bine se pastreaza in recipiente inchise la culoare, de preferat din sticla. In general, pentru uleiul de cocos presat la rece, aflat in stare solida, temperatura optima de depozitare este in jur de 25 de grade Celsius. Daca este mai cald, se lichefiaza, dar, din fericire, schimbarea starii de agregare nu-i influenteaza in nici un fel proprietatile, putand fi consumat fara riscuri.

Pentru a-l trece din stare solida in stare lichida, uleiul de cocos se incalzeste in baie de abur, intr-un vas cu apa fierbinte.

 

Cum il aleg?

In functie de nevoi si de scopul utilizarii, cel mai bun ulei de cocos (aici lista cu formule comparate) catre care este recomandat sa te indrepti este cel extras prin presare la rece, neprocesat, virgin sau extravirgin. Te poti bucura astfel de certitudinea unui produs de calitate si de deplinatatea proprietatilor si beneficiilor sale nealterate.

 

Unde se gaseste?

Iti poti procura ulei de cocos de calitate de oriunde. Il vei gasi pe rafturile supermarketurilor, in magazinele naturiste, sau, daca nu ai timp de achizitii directe, il poti comanda din magazinele online. In oricare dintre cazuri, se recomanda citirea cu atentie a etichetei produsului.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of