Argumente pro si contra utilizarii sapunului cu sulf

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.25

 

Sulful este un ingredient folosit de mii de ani in diferite circumstante, de la tratarea infectiilor fungice si pana la ameliorarea aspectului problemelor de ordin epitelial, de la scabie si pana la curatare. Desi, in timp, au fost descoperite numeroase alte formulatii, sapunul sulfuric ramane o varianta accesibila ca pret, cu multiple intrebuintari si in zilele noastre. 

 

Unul din cele mai comune uzuri ale sulfului este sapunul care este formulat in asa fel incat sa nu cauzeze efecte negative, ci sa ajute, in principal. Sunt astfel de produse farmaceutice sau cosmetice lipsite de dezavantaje, totusi? 

Este evident ca un astfel de sapun va fi produs din compusi de sulf, care dau scopul medicinal sau de prevenire. In primul caz, continutul de substanta activa va fi de peste 10%, in timp ce, pentru tratarea bolilor de piele, va fi folosita o formulatie cu un continut scazut, in general de 3%. Care sunt aspectele pozitive si negative ale sapunului facut in casa sau achizitionat, ce contine sulf? Afla din aceste randuri. 

 

Avantaje

 

Tratament anti-acnee

Unul din avantajele sapunului cu sulf este ca va duce la uscarea si decojirea pielii, care e un efect benefic atunci cand te confrunti cu acneea. Cand exista cosuri pe ten sau corp, tegumentul va fi mai gras si mai umed decat in mod normal si, pentru ca sulful are rol de uscare, va ajuta la retragerea inflamatiei. 

Totodata, va contribui la scaderea umflaturior si la mentinerea porilor uscati, pentru a evita inmultirea punctelor negre si albe sau a cosurilor. Se va folosi, cu precadere, de persoanele cu pielea grasa si care se confrunta adesea cu cosuri pe fata ori corp. 

Tratarea dermatitei seboreice

Pentru ca aceasta afectiune este cauzata de ciuperci care cresc pe piele, ce vor produce iritatii, mancarimi, roseata si durere, precum si aparitia unui ten mai gras si a “solzisorilor de piele moarta”, si este necesar tratament. Pentru ca sulful este toxic, va putea sa ucida aceste ciuperci, contribuind la indepartarea lor. Dermatita seboreica poate avea loc pe cap, fata, piept sau membre. 

 

Tratament impotriva rozaceei

Aceasta afectiune care poate surveni pe fata, urechi, gat si scalp duce la aparitia petelor rosiatice, fiind o boala cronica de piele. Cu cat roseata este mai vizibila, cu atat inseamna ca nu a fost tratata, ceea ce duce la disconfort sporit. Sapunul de sulf are rolul de a reduce aspectul inflamat si de a indeparta bubitele de rozacee care iti apar. 

 

Impotriva scabiei

E una din solutiile eficiente impotriva scabiei, care sunt mici acarieni ce se ingroapa sub piele si cauzeaza aparitia zonelor rosiatice si a mancarimilor. Datorita toxicitatii, sapunul cu sulf este capabil sa distruga acarienii si devine o optiune eficienta in indepartarea scabiei in timp util. Totusi, tratamentul va fi unul indelungat, de cel putin sase saptamani. 

 

Pentru imbunatatirea aspectului parului si al unghiilor

Sapunul de acest tip poate fi folosit si pentru a da forta parului si unghiilor prin spalare. 

In cazul pletelor, un astfel de produs va avea rolul de a stimula productia de elastina si colagen, care duce la fortifierea pletelor, la redarea luciului lor. Totodata, este adesea recomandat un sapun cu sulf (aici gasesti si niste formule comparate de noi) pentru ameliorarea matretii cauzate de o ciuperca, si inlatura grasimile si serbumul de la nivelul scalpului gras. Se recomanda folosirea de doua ori pe saptamana pentru un astfel de efect, fiind necesare pauze periodice, pentru ca firul sa nu se usuce prea tare. 

In ce priveste unghiile, va ajuta la fortificarea exterioara si la indepartarea efectelor si a semnelor exfolierii. Totusi, nu e recomandata folosirea in acest scop mai mult de o data pe saptamana, deoarece pielea poate fi uscata in exces. 

Dezavantaje

 

Usuca pielea excesiv

Pentru ca are rolul de a indeparta mizeria si grasimile de pe piele, si de a curata, sapunul va avea un efect evident de uscare a acesteia. Asta inseamna ca il vei folosi mai rar, daca este in scop curativ, si ca vei adauga si o crema hidratanta sau un alt produs cu acelasi rol. Totusi, intr-un articol suficient de calitativ, tegumentul nu ar trebui sa ramana excesiv de uscat. 

 

Mirosul

Unul din principalele dezavantaje ale sapunurilor cu sulf este aspectul olfactiv neplacut care, de multe ori, ramane pe piele si este simtit si la cateva ore dupa spalare. Denota un produs puternic, cu un grad ridicat de substanta activa, care nu va fi pe gustul oricarui utilizator, totusi. 

 

Reactii adverse

Cel mai des intalnite sunt iritatiile pe piele, in special in cazul celei uscate, chiar si cand este vorba despre formulatii destinate acestui tip de tegument. 

Printre efectele mai putin intalnite, dar relativ comune, se afla iritatiile de piele, uscarea in exces, roseata sau descuamarile, care se manifesta in stare nu foarte severa, in diferite grade de disconfort pentru utilizator. 

Printre cele mai rare reactii adverse se afla urticaria, arsurile, problemele de respiratie sau socul anafilactic. Totusi, merita mentionat ca aceste efecte se produc foarte rar si pot fi cauzate si de alte ingrediente din respectivul sapun, nu neaparat de catre sulf. 

 

Cand nu se foloseste

Exista si cazuri in care nu e tocmai recomandat sa te intrebuintezi de un sapun cu sulf, caci poti avea de furca, mai apoi, cu efecte negative, in special cand vine vorba despre o piele cu rani deschise, cand ai diabet zaharat sau in perioada de lactatie ori in sarcina. 

Totodata, nu e recomandat sa folosesti un astfel de produs in scop terapeutic cand ai deja o istorie cu boli cronice ori acute la nivelul rinichilor ori ficatului, deoarece acestea pot fi intoxicate usor. In mod similar, nu ar trebui sa folosesti produse cu sulf daca ai probleme cu circulatia sangvina sau cand ai leziuni care se pot infecta, pentru ca elementul acesta, odata ajuns in circuitul sangvin, poate duce la reactii negative. 

 

Pot fi ameliorate aspectele incomode ale sapunului cu sulf?

Se pare ca da. Multe formulatii actuale contin minerale de la Marea Moarta care protejeaza tesutul si amelioreaza sensibilitatile acestuia, iar extractele naturale de musetel, rozmarin, paducel ori salvie, pe care le gasesti in numeroase formule, vor ajuta la calmarea eruptiilor si a alergiilor posibile la nivel topic. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu