8 idei pentru a avea parul puternic si des

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.25

 

Iti adori podoaba capilara si doresti sa o mentii in buna forma, mai ales dupa ce ai obtinut si culoarea sau coafura mult dorita. Pentru a iti indesi suvitele si a le pastra puternice, trebuie sa ai grija de ele si sa urmezi variate tratamente care nu e neaparat necesar sa fie scumpe. Poti urma niste trucuri simple, precum cele de mai jos, pentru a te bucura de un par sanatos, frumos si stralucitor.

 

Cand ai plete fine, care par rare, iti vei dori sa le pui in valoare si sa obtii volum si indesire, motiv pentru care folosesti variate sampoane si masti de par menite a te ajuta si a-ti indesi fibrele, evitandu-se, astfel, si ruperea si degradarea lor. Dar iti poate fi greu sa gasesti ceva care chiar functioneaza pentru ca, uneori, de vina pot fi genetica si stilul de viata. 

Cu ajutorul catorva trucuri, precum cele din randurile urmatoare, iti poti ajuta fibrele capilare sa prinda mai multa forta, sa fie mai stralucitoare si voluminoase, mai usor de pieptanat si gata de distractie. 

Spala-te cu apa rece

Nu este doar o vorba din batrani, apa fiind cea care face adesea minuni. Foloseste apa rece pentru ultima clatire a parului, deoarece aceasta va inchide axul folicular, spre deosebire de cea calda, care il deschide si ar permite murdariei si uleiurilor sa se acumuleze mai repede pe suprafata. Firele vor deveni mai stralucitoare si mai flexibile. 

Si asta nu este tot, caci apa rece “socheaza” suprafata scalpului, incurajand fluxul de sange, asa ca radacinile vor fi hranite si stimulate, fibrele fiind intarite de la radacina, pentru a nu se rupe sau cadea la fel de repede. 

 

Folosirea uleiurilor naturale

Desi unele din noi se bucura de o podoaba capilara deasa si lucioasa, intotdeauna se poate mai bine, pletele bucurandu-se oricand de hranire si ingrijire. Un ingredient utilizat foarte des de iubitoarele resurselor naturale sunt uleiurile, cu precadere cele de ricin, masline, cocos sau migdale, care actioneza in adancul axului fibros, hranindu-l si ajutandu-l cu minerale si acizi grasi meniti a intari firul. 

Totodata, acestea au si proprietati antibacteriene si anti-iritante, contribuind la regenerarea parului, la imbunatatirea conditiei sale la atingere, si la calmarea si igienizarea tesutului capilar, dand viata si posibilitatea firelor de a creste mai repede si mai dese, prin asocierea lor cu alte ingrediente pentru a produce o reactie de usoara incalzire la nivelul scalpului. 

 

Folosirea samponului adecvat tipului de par

Este evident ca fiecare tip de pleata are nevoie de anumiti nutrienti mai mult decat de altii, si, din fericire, nisa de piata specifica a luat act de acest lucru, producand formulatii speciale pentru fiecare structura fibroasa. 

In general, persoanele cu par subtire ar trebui sa se indrepte spre formule care promoveaza redarea volumului, care restituie stralucirea si mimeaza o grosime mai mare. Pentru firele aspre sunt recomandate sampoanele care imblanzesc fibrele rebele si care hidrateaza. 

Gasesti online numeroase formulatii pe eticheta carora este specificat tipul de par carora li se adreseaza, asa ca nu ar trebui sa devina un proces prea greu de identificare. 

In general, sulfatii nu sunt tocmai cei mai buni prieteni ai firelor tale, daca nu ai suvite ce se ingrasa repede, deoarece acest ingredient iti lasa scalpul si pletele foarte uscate. In cazurile extreme, in care se gasesc in cantitati foarte mari si ai plete subtiri si casante, scalpul iti poate fi iritat. 

Multe persoane au incercat si sampon de cal, ca solutie alternativa, insa in acest caz, daca ai parul gras, sa te astepti ca inclusiv dupa spalare sa simti ca scalpul tau e poate chiar mai ingrasat decat inainte.

Gelul de aloe vera – un prieten de nadejde

Se foloseste in cele mai bune masti pentru par facute in casa, dupa cum spun unele pasionate ale coafurilor voluminoase ce cauta mereu noi si noi ingrediente naturale. Pentru ca este bogat in elemente similare keratinei, va ajuta la mentinerea stralucirii si la intarirea suvitelor, hranindu-le. 

Se poate amesteca in proportie egala cu ulei de cocos, aplicand de la radacini pana la varfuri, lasand sa actioneze pentru pana la o ora, dupa care se clateste, acest amestec fiind util in hidratarea si regenerarea pletelor, eliminand celulele moarte de pe suprafata scalpului pentru a permite radacinii sa creasca mai repede. 

 

Uscarea corecta a parului

Pentru a evita supunerea suvitelor la caldura excesiva, incearca sa te usuci in mod natural, micsorand pe cat posibil necesitatea folosirii aparatului de uscat, placii de intins si uscat sau periei rotative. Asteapta, cel putin, pana cand parul e abia umed, neuitand sa aplici intai un produs pentru protectie termica si folosind cea mai scazuta temperatura. 

 

Nu te spala prea des

Si atunci cand iti igienizezi coama prea des ii poti dauna, lucru ce opreste cresterea si aparitia noilor fire. Uleiurile naturale, intr-un grad normal, vor ajuta la darea stralucirii parului, din dreptul scalpului putandu-le intinde prin periere frecventa. 

Incearca sa te speli o data la doua-trei zile, in functie de cat de des ti se ingrasa la radacina.

 

Ai grija de scalp

Aceasta parte a corpului este importanta deoarece aici se afla radacinile si aici se aduna sebumul, bacteriile si fungii. Cand nu te samponezi suficient de bine, sau folosesti un produs prea dur, poti da de probleme de piele care incetinesc sau opresc cu totul cresterea parului. 

Cand scalpul e compromis, nu se mai poate apara si pot aparea alte probleme, precum dezechilibrul pH-ului sau degradarea firelor. Se recomanda evitarea produselor cu agenti de ingrosare in cantitati mari, deoarece poti lasa reziduuri si un aspect tern. 

In schimb, maseaza-ti scalpul pentru a reactiva circulatia sangvina si incearca sa nu iti speli parul mai des de trei ori pe saptamana, pentru a-i pastra sanatatea. Nici samponul uscat nu este tocmai potrivit pentru uz zilnic, deoarece va produce un strat prafos la nivelul pielii, imbacsind foliculii pilosi si prevenind cresterea lor. 

 

Perierea parului

Se recomanda pieptanarea zilnica, deoarece in acest mod intinzi uleiurile naturale pe lungimea foliculilor, astfel protejandu-i si dandu-le stralucire naturala. Pe deasupra, scalpul este usor exfoliat iar fibrele moarte sunt indepartate, inlaturand greutatea excesiva. 

E important sa alegi peria corecta, cu un strat ceramic sau cu peri naturali, nefiind tocmai generoase cu sanatatea parului cele din plastic, care pot produce stricaciuni la nivel celular si care electrizeaza. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu