Am modificat articolul ultima data pe: 12.07.20

 

Adesea se intampla sa faci o achizitie in ce priveste parfumurile, dar sa ai indoieli in privinta autenticitatii sale. In randurile urmatoare vei afla cate ceva despre cum sa depistezi cand un astfel de produs este original si cand te confrunti cu unul contrafacut, pe care, poate, ai dat prea multi bani.

 

Atunci cand cumperi un parfum, fie ca este o optiune foarte scumpa sau una mai accesibila, iti vei pune problema autenticitatii brandului. Pentru ca acest tip de articol cosmetic este usor de contrafacut, poate fi dificil sa iti dai seama daca faci o achizitie reala sau daca te pricopsesti cu o imitatie, mai ales cand te aventurezi la cumparaturi online, unde nu poti inspecta fizic produsul dorit, asa cum se intampla in magazine.

Asta nu inseamna, insa, ca din magazine si buticuri fizice nu poti lua ape de toaleta sau parfum contrafacute. Pentru a face o alegere informata, e important sa intelegi semnele unui produs real si ale unuia de tip imitatie. Iata cateva informatii cu care te poti inarma inainte de a merge la astfel de cumparaturi.

 

Datele de pe ambalaj

 

Numarul lotului

Cel mai important este numarul de serie, care va fi stantat atat pe ambalajul exterior (folie si cutie), cat si pe sticla. In cazul in care acesta lipseste de pe una din componente sau una din cifre difera, te confrunti, cel mai probabil, cu un articol contrafacut.

Acest indicator nu ar trebui sa fie lipit, ci stampilat bine cu cerneala sau imprimat. El ajuta la verificarea datei de fabricatie a parfumului prin introducerea sa pe diferite site-uri web (ex. Checkfresh.com,  Checkcosmetic.net).

 

Codul de bare

Acest detaliu indica locatia si perioada in care a fost produs parfumul. Este important deoarece pe cutie poate fi mentionata o alta tara decat cea care reiese din codul de bare. Un anumit produs poate fi realizat in mai multe parti ale lumii si destinat unor diferite piete de desfacere, lucru ce afecteaza pretul sau.

De exemplu, un parfum destinat Indiei va avea un cost de achizitie mult mai mic decat unul produs pentru piata europeana. Astfel, daca un distribuitor din Asia vinde un lot catre alti distribuitori europeni, pretul articolului respectiv va fi mai mic decat al unuia realizat intr-o tara europeana.

In ciuda acestui fapt, “decodarea” produselor (stergerea sau acoperirea numarului de lot sau a codului de bare) nu inseamna neaparat ca ai de-a face cu un fluid parfumat contrafacut. Calitatea sa ar trebui sa fie asemanatoare, indiferent de punctul de origine al fabricatiei.

 

 

Detalii referitoare la informatiile de pe ambalaj

Pe fundul cutiei sau pe spate ar trebui sa existe o zona in care se afla variate iconite si inscriptii, printre care si un cerculet cu doua sageti. In cazul unui produs original, sageata care arata spre dreapta este de culoare intunecata, iar cea orientata spre stanga, in jos, va fi mai deschisa la culoare. In mod contrar, poate fi vorba despre un articol contrafacut.

Totodata, verifica inconsistente privitoare la informatiile mentionate, precum numarul si tipul ingredientelor (mult mai mic in cazul imitatiilor) si pozitionarea lor. Pe site-urile producatorilor celebri gasesti astfel de detalii, pe care le poti compara pentru a te asigura ca ai de-a face cu un articol original. Erorile gramaticale sunt si ele un semn al versiunilor contrafacute.

 

Folia de protectie

De regula, orice parfum (aici o lista comparativa) este ambalat intr-o cutie si securizat intr-o folie de plastic. Aceasta din urma ar trebui sa fie subtire si bine lipita, “imbratisand” parca respectivul carton, fara lipituri neatractive, indoituri sau cu prea mult lipici. Cand aceasta lipseste, sansa ca produsul respectiv sa fi fost desfacut sau chiar inlocuit va creste considerabil, autenticitatea sa fiind mai dificil de atestat.

 

Aspectul ambalajului

In cazul produselor originale, partile de carton sunt calitative, pe interior existand acea constructie menita a tine sticluta in pozitie verticala si a evita zgarierea sau spargerea sa la manipulare. Cartonul este de culoare alba, nu gri sau galbuie, cum se intampla in multe cazuri cand ai de-a face cu articole inferioare din punctul de vedere calitativ.

 

Designul

De multe ori, poti diferentia un parfum autentic de unul contrafacut doar uitandu-te la sticla. Producatorii care se specializeaza pe reproducerea aromelor brandurilor binecunoscute vor face mici modificari, mai dificil de perceput la prima vedere, astfel protejandu-se de litigii. Iar fluidul poate mirosi in mod similar, sticluta fiind si ea parca trasa la indigo.

Gasesti astfel de imitatii si in magazine, si pe portalurile de comercializare a produselor cosmetice, asa ca ai grija la ce cumperi, mai ales cand preturile par sa fie mult prea mult reduse.

 

 

Sticla in sine trebuie sa fie fina la atingere, fara bule de aer sau lipituri vizibile ori texturate, insa, in cazul multor variante de imitatie, aceasta poate fi din plastic sau mai putin finisata, si de o greutate scazuta. Optiunile originale au un capac care nu permite fluidului sa se verse, care se infileteaza sau fixeaza bine. Numele brandului si al parfumului sunt vizibile si clare, fara lipsuri de litere sau culori sterse.

 

Aspectul fluidului

Este, poate, unul din cele mai importante lucruri cand vine vorba despre originalitatea parfumului, acesta trebuind sa fie transparent si fara sedimente sau diferente de culoare dintr-o parte sau alta a sticlei (acest aspect poate fi influentat si de culoarea sticlei in sine). Nu ar trebui sa existe nuante tulburi sau particule in lichid.

In ce priveste constructia formulei, aceasta contine note de top, mijlocii si de baza, mentionate si pe cutie, in unele cazuri. In cazul produselor contrafacute nu vei intalni diferente pe parcursul purtarii, ci, in cel mai bun caz, mirosul iti va aminti de parfumul original, desi nu va avea constructia sa olfactiva, care se descompune pe masura ce trec orele.

Daca ai deja semne de intrebare cu privire la autenticitatea produsului, nu este indicat sa il folosesti direct pe piele, doarece, mai ales daca nu este mentionat pe cutie, nu stii ce elemente chimice se afla in respectivul lichid. Parfumurile complet sintetice sunt ieftine si nu au acea compozitie nivelata de uleiurile naturale in cazul optiunilor originale.

 

Perioada de valabilitate

Variantele autentice au o viata intre 3 si 5 ani, in timp ce optiunile contrafacute isi pot pierde din potenta sau isi vor modifica aroma in doar cateva luni. In schimb, dupa deschidere, un parfum autentic isi pastreaza caracteristicile olfactive intre sase luni si 3 ani.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments