Sterilizarea instrumentelor cu care lucrezi este un lucru esential, deoarece te ajuta sa protejezi sanatatea ta si a clientului. Chiar daca murdaria nu este vizibila, ustensilele cu care lucrezi strang o multime de bacterii ce pot dauna intregului organism, de aceea este important sa stii cum trebuie sa realizezi dezinfectia, dupa fiecare utilizare.
Daca alegi sa practici aceasta meserie, este absolut necesar sa cunosti metodele optime de sterilizare si care sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi, pentru a realiza o igienizare completa. Pe langa serviciile de calitate, trebuie sa te asiguri ca normele de sterilizare sunt respectate, deoarece in caz contrar, vei pierde aprecierea clientelor, pentru ca sanatatea este mai importanta decat frumusetea.
Curatare versus dezinfectare
Inainte de toate, este importanta sa intelegi care este diferenta dintre cele doua, deoarece foarte multe persoane care lucreaza in domeniu confunda cei doi termeni. Curatarea este prima etapa pe care trebuie sa o faci, dupa finalizarea unei manichiuri. Aceasta presupune indepartarea reziduurilor de pe masa de lucru si de pe instrumentele folosite. In acest fel, vei indeparta principalele focare de infectie.
Sterilizarea implica introducerea ustensilelor intr-o solutie dezinfectata si lasarea acestora timp de cel putin 15 minute. Aceasta are rolul de a distruge toate micoorganismele, astfel ca vei putea folosi ulterior instrumentele, fara a-ti fi teama ca exista riscul contaminarii.
Cand achizitionezi o solutie pentru dezinfectare, este important sa verifici daca aceasta este recomandata de cei de la Agentia de Protectie a Mediului. De asemenea, poti verifica eticheta, pentru a te asigura ca amestecul distruge o paleta cat mai ampla de bacterii, indiferent de tipul lor.
Tipuri de sterilizare
In cazul in care pui mare pret pe igiena si esti dispusa sa investesti pentru a realiza acest proces, corespunzator, iti recomandam achizitia unui autoclav. Acest dispozitiv foloseste aburul cu presiune, pentru indepartarea microbiilor. Materialele vor fi supuse la o temperatura de 121 grade celsius, timp de o ora, sau la 134 grade, 45 de minute.
Ustensilele sterilizate se vor pune in pungi vidate, pe care le vei deschide in fata clientelor. Mai poti lipi si un adeziv care se va innegri, atunci cand instrumentele sunt dezinfectate complet.
Sterilizarea cu aer cald se realizeaza cu ajutorul pupinelului. Aceasta modalitate este indicata pentru dezinfectarea instrumentelor metalice. Actiunea se produce la o temperatura de 125 grade si la o presiune ridicata, timp de 40 de minute.
Dupa ce asezi instrumentarul in cutii metalice, trebuie sa il introduci in dispozitivul de sterilizare. Pentru a pastra ustensilele, este necesar sa le depozitezi in sertare UV, pana in momentul desfacerii.
Daca nu stii cum sa o faci si de ce este vitala toata aceasta procedura, cu ajutorul smartfonului sau a unei tablete ieftine si bune poti viziona direct pe Youtube tutoriale si vloguri care iti explica exact pasii si de ce e esential sa mentii un mediu perfect steril pentru toate accesoriile.
Foloseste produse de unica folosinta
Pe piata, vei gasi pachete de unica folosinta, ce pot fi utilizate pentru o singura persoana. Acestea se desigileaza in momentul in care le folosesti si nu va mai trebui sa duci grija dezinfectiei. Pachetele contin in mod normal un buffer, o pila, un bat de cuticule si o perie utilizata pentru manichiura.
Aceste produse sunt utile, mai ales atunci cand realizezi infrumusetarea unghiilor acasa, pentru ca nu va trebui sa investesti intr-un aparat de sterilizare. Folosind acest gen de obiecte, vei castiga si increderea clientelor, deoarece acestea vor vedea ca pui accent pe folosirea unor instrumente sigure.
Nu face economie de dezinfectant
Intotdeauna trebuie sa iti asiguri stocul de solutie dezinfectanta, deoarece pe parcursul unei zile, vei consuma o cantitate mare. Chiar daca esti tentata sa pui ustensilele folosite pentru mai multi clienti, in acelasi recipient cu solutie de sterilizare, nu este indicat sa faci acest lucru.
Cel mai bine este sa introduci ustensilele folosite pentru un sigur client, in dezinfectant, sa le lasi 15 minute. Dupa aceea, le speli si le introduci in dispozitivul de sterilizare. Ideal ar fi ca, sa schimbi solutia dezinfectanta dupa fiecare client.
Protejeaza masa de lucru
Indiferent ca alegi sa aplici o oja semipermanenta termo sau sa reconstruiesti unghia cu ajutorul gelului acrilic, dupa realizarea manichiurii va trebui sa indepartezi reziduurile de pe masa de lucru. Ca sa poti realiza mai rapid acest lucru, poti folosi prosoape de unica folosinta. Igienizarea mesei iti va lua mai putin timp, pentru ca tot ce trebuie sa faci este iei prosopul si sa stergi zona, cu o solutie dezinfectanta.
Dezinfectarea corecta in functie de materialul instrumentelor
Prosoapele sau alte obiecte poroase pe care le folosesti in timpul manichiuri si intra in contact cu mainile clientei, le poti dezinfecta, igienizandu-le la o temperatura mare. Pentru a fi sigura ca s-au indepartat toate microorganismele, este bine sa folosesti si o solutie pe baza de clor sau un amestec format din izopropil (in proportie de 70-90%) si apa sau alcool etilic.
Daca stii ca persoana sufera de o afectiune care se poate lua prin sange (hepatita C, HIV) sau are anumite bacterii (stafilococ auriu), nu trebuie sa ii refuzi dreptul de a beneficia de serviciile tale. Procesul de realizare a unghiilor trebuie sa se efectueze cu mare atentie, iar ulterior sa arunci ustensilele sau obiectele igienice care au intrat in contact cu respectiva persoana. De asta, ar fi bine ca in astfel de cazuri, sa folosesti obiecte de unica folosinta.
Instrumentele non-poroase din sticla, metal sau fibra de sticla trebuie dezinfectate doar cu solutii avizate de cei de la Agentia pentru Protectia Mediului. Aceste solutii sunt folosite si in spitale, distrugand o varietate de bacterii.
Igienizarea obiectelor trebuie sa se realizeze imediat dupa ce clienta a plecat, evitand astfel raspandirea microbilor. Pe langa spalarea prealabila si lasarea in dezinfectant, instrumentele abrazive mai trebuie pulverizate si cu un spray compus din izopopril sau alcool etilic.
Indicatii suplimentare
Pentru a realiza corect procesul de curatare, trebuie sa respecti timpul indicat pe recipientul de dezinfectant, in caz contrar exista posibilitatea ca acesta sa nu isi faca efectul, iar bacteriile sa ramana in proportie mai mica, pe instrumentar.
Un alt aspect important este depozitarea, pana in momentul folosirii. Cel mai indicat este sa le pui in recipente individuale, dupa ce si acestea au fost sterilizate in prealabil. Daca nu respecti acest lucru, procesul de dezinfectie este realizat degeaba, deoarece locul de pastrare este plin de bacterii si microbi.
Lasa un comentariu
0 Comentariu