7 Secrete Si Tehnici De Rezolvare A Puzzle-Urilor De Orice Fel

Am modificat articolul ultima data pe: 23.01.25

 

Daca iti place sa rezolvi puzzle, e important sa stii si o serie de aspecte care te ajuta sa faci totul mult mai simplu si repede. In primul rand gandeste-te unde ai vrea sa il faci si alege o suprafata potrivita. Apoi, ai in vedere modul in care selectezi piesele, ce prioritizezi cand vine vorba de anumite elemente, cat de puternica e lumina din incapere si starea in care te afli cand incepi sa lucrezi la el. 

 

Puzzle-ul este un joc de perspicacitate, ce presupune imbinarea unor piese ce au fost in prealabil decupate, astfel incat sa formeze din nou un intreg. Cu cat are un numar mai mare de piese, cu atat nivelul de dificultate creste si e posibil sa iti fie mai greu sa il duci la capat.

Iti oferim, in continuare, cateva sfaturi ce iti vor fi utile atunci cand alegi sa rezolvi un astfel de joc.

 

Amenajeaza-ti locul potrivit pentru o astfel de activitate

Primul pas pe care trebuie sa il faci in realizarea unui puzzle este acela de a gasi locul potrivit pentru el. Tine cont de faptul ca e posibil sa dureze destul de mult, deci, daca faci asta la un birou, atunci el va fi indisponibil pe toata perioada in care vei lucra. 

O alternativa ar fi aceea de a lucra pe o placa din HDF (un material dur, dar usor, folosit de regula pentru spatele dulapurilor), de culoare alba, pe care sa o poti muta cu usurinta acolo unde ai nevoie sau sa eliberezi o masa daca e musai necesar. Astfel, totul e mult mai simplu si nu mai depinzi de un loc fix in care sa te relaxezi in acest mod. Poate intr-o zi vrei sa stai jos pe covor, poate in alta vrei sa stai la aer in balcon si asa mai departe.

Daca nu poti gasi o suprafata alba pe care sa faci asta, atunci prinde o coala alba pe biroul sau spatiul pe care vei lucra. Te va ajuta sa observi cu usurinta fiecare piesa in parte.

 

Alege un puzzle potrivit pentru tine

E foarte important sa alegi un puzzle care sa aiba o imagine care sa iti placa. Astfel, vei lucra cu mai mult drag si iti vei dori sa duci totul la capat cat mai rapid. 

Totodata, alege cu grija si numarul de piese. Daca esti adult, ar trebui sa pornesti de la 700-1000 de bucati. Sunt modele care ajung chiar si la 50.000 de piese si care ocupa foarte mult loc. Sunt potrivite pentru livinguri foarte spatioase, localuri etc. Pentru locuinte insa, ar trebui sa te limitezi la vreo 4000-5000 de piese.

Tine cont de rabdarea pe care o ai, de timpul in care vrei sa termini puzzle-ul si de dimensiunile lui, pentru a-l putea expune apoi pe un perete, daca doresti asta.

 

Sorteaza piesele

Acum poti trece propriu-zis la treaba. Pentru a-ti fi totul mai usor, iti recomandam sa sortezi piesele. Uita-te bine la imaginea pe care trebuie sa o obtii, analizeaz-o si gandeste-te cum ai vrea sa imparti micile bucatele ce vin imbinate – dupa culori sau dupa elemente? 

Ai nevoie de mai multe recipiente sau pungute in care sa introduci piesele din anumite categorii. Daca vrei sa le asezi pe culori, atunci le pui in acelasi loc pe toate care au anumite nuante, daca doresti sa faci totul in functie de elementele prezente in imagine, atunci incerci sa-ti dai seama de unde ar putea fi fiecare piesa. Poti opta si pentru o combinatie intre cele doua, daca anumite lucruri sunt foarte evidente si nu vrei sa le amesteci cu altele. 

Apoi, foarte important e sa pui deoparte marginile, pentru a le gasi cu mare usurinta cand vei incepe sa lucrezi. 

Aceasta activitate poate lua destul de mult timp, mai ales daca puzzle-ul pe care vrei sa-l faci depaseste 1000 de piese.

 

Incepe cu marginile

Totul are un inceput, iar in cazul acestor articole se porneste cu marginile. Imbinand elementele care compun cadrul vei vedea cum totul prinde contur si iti vei da seama apoi de cat de mare trebuie sa fie la final puzzle-ul. 

Alege mai intai cele patru muchii, pozitioneaza-le dupa cum crezi ca vor veni montate, apoi, cu piesele care au ramas poti sa incepi o alta sortare, astfel incat sa le gasesti rapid locul.

 

Continua cu celelalte elemente

Acum, cel mai simplu ar fi sa mergi mai departe si sa incerci sa pui cap la cap bucatelele care compun elemente care sunt conturate in mod clar: un animal, o cladire, un vehicul, o floare si asa mai departe. 

Dupa, ocupate si de celelalte care mai raman, dar vei vedea ca va fi mult mai simplu, deoarece piesele care mai sunt disponibile nu mai sunt la fel de multe. 

 

Fa puzzle doar atunci cand vrei sa faci asta

E important sa lucrezi la acest joc atunci cand ai intr-adevar starea necesara. Nu trebuie sa fie ca o povara pentru tine, sa te oboseasca, ci dimpotriva, trebuie sa te ajute sa te relaxezi. Nu te enerva cand piesele nu se potrivesc sau cand nu le gasesti pe cele perfecte ce vin asezate in diverse pozitii, nu te forta pentru a face asta cand nu te simti bine, ci lasa totul sa vina de la sine, cu calm si rabdare. 

Daca procedezi astfel, vei reusi ca intr-un timp cat mai scurt sa gasesti locul pentru cat mai multe piese.

Tine cont de sursa de lumina

Lumina e foarte importanta atunci cand faci un puzzle. Ea trebuie sa fie suficient de puternica pentru a observa cat mai bine fiecare detaliu. Cel mai bine ar fi sa te ocupi de un astfel de joc atunci cand ai lumina naturala buna, insa, daca faci asta noaptea, o veioza, de exemplu, ti-ar putea fi de mare folos. 

Puzzle-urile sunt fara doar si poate jocuri interesante, care te ajuta sa-ti petreci timpul liber cat mai benefic pentru creier, deoarece acesta e activ. Aceste articole te vor ajuta sa iti exersezi memoria, sa te relaxezi, sa reduci riscul de aparitie a Alzheimerului si sa iti dezvolti capacitatea de a rezolva probleme. 

Daca te gandesti sa faci o astfel de achizitie, poti vedea cateva modele in lista noastra comparativa, aici. Ele pot fi achizitionate din magazinele online si vor ajunge in posesia ta in cel mai scurt timp posibil, pentru a te bucura de o astfel de metoda de relaxare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu