Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.19

 

Printre multiplele moduri de utilizare si beneficii pe care le ofera uleiul de cocos, ingrijirea tenului reprezinta un capitol care nu poate fi trecut cu vederea. Am detaliat aici principalele proprietati pentru care uleiul de cocos este un produs cosmetic competitiv: demachiere, curatare, hidratare, regenerare, tratament, protectie solara.

 

Vine iarna si ai nevoie sa-ti adaptezi “arsenalul” de produse cosmetice la vremea mohorata? Te temi ca nu cumva tenul tau sa nu sufere prea mult si prea din vreme? Nu te poti hotari ce produse ti se potrivesc cel mai bine pentru pielea ta, si te temi ca vei cheltui o avere pentru cumpararea lor? Uleiul de cocos poate fi o solutie salvatoare, fiind un produs potrivit oricarui tip de ten, oricarei nevoi si oricarui buzunar.

 

Este un demachiant potrivit pentru toate tipurile de ten

Inlaturarea machiajului poate fi o intreprindere solicitanta dupa o zi grea. Dar stie oricine ca, pentru un ten ingrijit si tanar, indiferent de cat de obosita esti, ziua nu se poate termina inainte de a te demachia.

Daca vrei un produs natural 100%, care sa coste putin, sa nu aiba in compozitie alcool sau parfum si care sa functioneze la fel de bine indiferent de tipul tenului tau, atunci poti opta pentru uleiul de cocos.

O crema rezultata din amestecul a 2 linguri de ulei, 1 lingura de vitamina E si cateva picaturi de ulei esential de levantica si intarita la frigider poate curata orice urma de machiaj, inclusiv fond de ten sau rimel rezistent la apa.

 

 

Curata pielea in profunzime

Zilnic tenul tau este supus unor traume serioase, cauzate de o multitudine de motive. Amintim doar cateva: lipsa de odihna suficienta, conditiile meteo, poluarea, machiajul zilnic etc. Prin curatare, nu se indeparteaza doar urmele de praf sau impuritatile, ci si excesul de sebum, pielea moarta sau resturile cosmetice ramase in urma demachierii. In final, scopul este ca tenul tau sa arate sanatos, radios, mereu tanar.

Produsele de curatare a tenului disponibile in comert contin de obicei substante care de multe ori pot dauna mai degraba decat sa ajute. Alcoolul, parfumul, diversi acizi fac parte dintre ingredientele pe care este bine sa le eviti, indiferent de tipul pielii tale. Uleiul de cocos poate indeplini cu succes rolul acestora in cele mai multe cazuri, fara sa cauzeze neajunsuri si fara sa platesti atat de mult pe cat te-ar costa astfel de creme sau lichide.

Tot ce trebuie sa faci este sa folosesti cam o jumatate de lingurita de ulei de cocos, pe care o framanti intre degete si o aplici pe fata si pe gat cu miscari circulare. Spre deosebire de produsele cosmetice, uleiul de cocos poate fi folosit fara probleme si in regiunea din jurul ochilor.

 

Asigura hidratarea, mai ales in anotimpul rece

Daca pe timp de vara principalul pericol la care este expus tenul tau il reprezinta razele UV in exces, anotimpul rece inseamna variatii mari de temperatura, ger, vant, care ataca pielea in cele mai neplacute moduri. Deshidratarea va fi vizibila la exterior prin craparea pielii, prin riduri, pete sau un aspect lipsit de vigoare, iar la interior va determina o senzatie de uscaciune si implicit de disconfort. 

Astfel, se impune interventia prin produse bogate in grasimi, care sa-ti protejeze tenul actionand ca o bariera intre piele si temperatura de afara. Uleiul de cocos pare o alegere buna, data fiind compozitia in proportie de peste 90% de acizi grasi si continutul sau de vitamina E. 

Nefiind un produs pe baza de alcool, nu usuca pielea. Caracterul onctuos nu permite absorbtia rapida, formand o pelicula protectoare, mai ales in zonele lipsite de glande sebacee: zona ochilor, a gatului si a decolteului. In regiunea ochilor, poate reduce semnele de oboseala.

 

Regenereaza pielea

Daca ai tendinta sa dai vina pentru aspectul pielii tale pe faptul ca ai depasit prima tinerete sau pe mostenirea genetica nu tocmai favorabila, specialistii anti-aging atrag atentia ca trebuie sa iei in calcul si alti factori care contribuie in mod decisiv: oboseala, (des)hidratarea, consumul de dulciuri, alcool si tutun, modul cum iti ingrijesti tenul etc.

Pentru a obtine rezultate vizibile si relativ rapide, trebuie sa folosesti constant produse care contin elemente antioxidante si care sa fie bogate in vitamine. De vreme ce uleiul de cocos raspunde acestor cerinte, nu trebuie sa te miri daca vei constata o imbunatatire a aspectului pielii tale dupa utilizare. 

Acesta indeparteaza celulele epiteliale moarte si intareste tesutul, avand ca rezultat uniformizarea tenului, reducerea petelor, inchiderea porilor si netezirea ridurilor fine.

 

 

Amelioreaza anumite afectiuni ale pielii

Acizii grasi aflati in componenta uleiului de cocos, in special acidul caprilic, acidul capric si acidul lauric sunt cunoscuti datorita proprietatilor lor antifungice, antibacteriene si antivirale.

Astfel, actioneaza eficient in cazul unor boli dermatologice cauzate de ciuperci, cum ar fi psoriazisul, eczemele sau dermatitele. Uleiul de cocos are si proprietati cicatrizante, cu rezultate bune mai ales in cazul arsurilor solare si al inflamatiilor cauzate de ciupiturile de insecte.

De asemenea, se studiaza capacitatea uleiului de cocos de a ameliora una dintre cele mai neplacute, dar si cele mai raspandite afectiuni cutanate, acneea. Dermatologii cerceteaza potentiala eficienta ca ingredient al unui vaccin antiacneic, care ar putea sa rezolve destul de ieftin aceasta problema cu care se confrunta milioane de persoane de toate varstele.

S-a constatat ca, folosit constant pe un esantion reprezentativ de utilizatori care sufereau de diverse afectiuni dermatologice cronice, a dat rezultate pozitive in aproximativ jumatate din cazuri. Cel mai eficient se pare ca este uleiul de cocos extravirgin.

 

Protejeaza impotriva razelor UV

Indiferent de temperatura de afara, este bine sa-ti feresti pielea de efectul razelor ultra-violete, care pot avea pe termen lung efecte dezastruoase asupra sanatatii tale. In anotimpul rece, ai nevoie de un produs de ingrijire cu SPF 15, care asigura blocarea a peste 90% din radiatii, in vreme ce vara factorul de protectie trebuie sa fie mai ridicat.

Uleiul de cocos asigura pana la SPF 30, ceea ce-l transforma intr-un produs ce poate fi utilizat cu succes indiferent de vreme. Totusi, specialistii recomanda folosirea lui in combinatie cu un produs special de protectie solara: mai intai se aplica uleiul de cocos, apoi crema.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of