Cu totii stim ca nu e tocmai usor sa te abtii de la mancarurile preferate, acestea fiind cu atat mai apetisante atunci cand esti la dieta. Cum iti poti stavili senzatia de foame atunci cand aceasta este cauzata de stres sau nervozitate, ori cand stii ca mai ai o ora sau doua pana la urmatoarea masa? Pentru a nu renunta la efortul depus si a reusi sa slabesti sau sa te mentii in forma, ia in considerare cel putin unul din trucurile de mai jos.
Mai intai, iti vom spune ca senzatia de foame reprezinta un efect al gradului scazut de glucoza din sange, insa in cele mai multe cazuri este cauzata si de un grad ridicat de stres sau nervozitate. Asadar, de multe ori te confrunti cu o problema de ordin psihologic sau psihosomatic, astfel incat iti poti “pacali” creierul sa creada ca nu ai nevoie de mancare in acel moment.
Bineinteles, nu poti nici sa te infometezi, aceste mici sfaturi fiind utile intre mese, sau pentru a te ajuta dupa ce scazi intr-o oarecare masura cantitatea consumata la fiecare masa principala, iar organismul tau nu s-a obisnuit inca.
Hidrateaza-te
De multe ori se intampla sa crezi ca iti este foame atunci cand, de fapt, esti deshidratat. Creierul citeste la fel semnalele nervoase trimise atunci cand ai nevoie de apa cu cele cand iti lipseste nutritia. Cand stii ca tocmai ai mancat sau ca nu ar trebui sa cedezi tentatiei si sa te infrupti dintr-un baton de ciocolata sau fast food, de exemplu, sau cand ora mesei va veni in curand si nu este cazul unui snack, toarna-ti un pahar cu apa si bea-l.
Poti lua si masuri preventive in vederea mentinerii satietatii atunci cand mananci ceva, band un pahar de apa inainte de a consuma snack-ul respectiv. Astfel, iti vei tine consumul de calorii sub control mai bine, si nu vei regresa in lupta cu kilogramele in plus.
Consuma cafea neagra
Daca iti place cafeaua fara zahar, lapte si alte adaosuri, atunci ai un motiv in plus sa te bucuri cand vei afla ca o poti consuma atunci cand simti ca ti se face foame. Cafeaua este un supresor natural in ce priveste apetitul, si nici nu ingrasa, caci nu are decat o calorie atunci cand o bei simpla.
Pe deasupra, e un energizant bun, care poate fi intrebuintat inaintea unei sedinte la sala de fitness sau de alergare, de exemplu. In plus, iti va rapidiza metabolismul si iti va da energia necesara indeplinirii unor sarcini zilnice.
Ai grija, insa, la nivelul ridicat de cortizol, care te poate face mai iritabil si care duce la dificultate in concentrare si dureri de cap, printre altele.
Apeleaza la gustari sanatoase
Cand te afli intre mese si isi face simtita prezenta dorinta de a consuma mancare nesanatoasa, e folositor sa ai la indemana cateva snack-uri bogate in nutrienti si usor satioase. Fructele si nucile sunt cele mai potrivite in acest sens, caci iti ofera micronutrientii necesari, fiind mai usoare pentru digestie.
Exemple pozitive in acest sens sunt merele, perele si portocalele, deoarece sunt bogate in zaharuri naturale si fibre, care ofera energie sustenabila organismului. In plus, o jumatate de mar consumata cu 30 de minute inainte de o masa principala poate reduce cantitatea de mancare necesara. Datorita continutului de pectina, merele si perele incurajeaza satietatea si ingreuneaza digestia.
Adauga suficiente proteine si fibre la o masa principala
Pe langa faptul ca necesita mai mult timp pentru a fi digerate, proteinele ajuta la mentinerea musculaturii, asa ca indeplinesc dublu rol cand vine vorba de slabit si tonifiere. Creste satietatea si vei manca mai putin la masa urmatoare, incurajand scaderea cantitatii de tesut adipos. Poti recurge la consumul de carne slaba si oua, care au un continut crescut de proteine, fiind bogate si in aminoacizi care suprima foamea.
Fibrele cresc volumul in stomac si pot fermenta, incurajand productia de acizi grasi care ajuta la mentinerea senzatiei de satietate. Fasolea, nautul sau lintea sunt doar cateva optiuni accesibile si chiar recomandate dietei. Si contin vitamine, minerale si antioxidanti care ajuta organismul sa fie mai sanatos si sa functioneze in parametri normali.
Un exemplu pozitiv este avocado care, desi este un aliment bogat in grasimi, acestea sunt mononesaturate si vor contribui la satietate pe termen lung. Iar colesterolul va fi redus, scazand riscul bolilor cardiovasculare.
Incearca sa faci sport
Desi poate parea conta-intuitiv, caci exista mitul care spune ca daca faci miscare, ti se va face foame, acest lucru nu este neaparat adevarat. Cu cat esti mai activ, cu atat mai echilibrata iti va fi si alimentatia, caci nu vei mai manca de plictiseala sau pentru a evita sa faci ceva.
Datorita faptului ca faci exercitii fizice, in special cele de rezistenta si aerobice, in stomacul tau pot fi eliberati hormoni care regleaza apetitul, lucru atestat si de diferite studii recente. Cel mai indicat este sa alergi sau sa sari coarda, caci astfel sistemul digestiv este reechilibrat, iar daca senzatia de foame revine, aceasta nu se va axa in principal pe mancaruri grase. In timpul miscarii, activitatea partilor creierului responsabile cu poftele culinare e redusa, astfel ca motivatia de a manca scade.
Orice forma de activitate fizica te poate ajuta, chiar si pedalarea pe una din cele mai frumoase biciclete eliptice, cu mai putine programe sau trepte de dificultate. In cel mai rau caz, daca nevoia de a manca nu dispare, vei fi incurajat sa consumi ceva mai sanatos, avand in vedere ca tocmai ai ars calorii. Pe de alta parte, si ceva relaxant, ca masajul sau tai chi te-ar putea ajuta sa tii mai usor sub control senzatiile. Nu e nevoie sa iti cumperi fotoliu sau pat cu masaj, electric, insa aparatele cu electrostimulare sau cele cu presopunctura pot consititui puncte de plecare.
Pe langa aceste sfaturi, poti avea grija si la cat de mult mananci, putand apela la mici artificii precum folosirea unei farfurii mai mici pentru mesele principale si a unor tacamuri mai mari. Astfel, vei reduce portiile pe care le consumi fara a te gandi la asta.
Caloriile lichide pot fi mai putin satioase decat cele solide, caci stomacul nu mai trebuie sa lucreze la fel de mult in digerarea lor. Si, pentru ca solidele necesita mai multe muscaturi si mestecare, semnalul nervos legat de oprirea senzatiei de foame are timp sa ajunga la creier. In plus, iti poti numara inghititurile pentru a realiza daca vrei cu adevarat sa termini respectivul fel de mancare sau daca (in cazul dulciurilor ori a junk food-ului) acestea merita.
Lasa un comentariu
0 Comentariu