Esti incepator intr-ale lucrului cu lutul polimeric si ai dori sa afli ai multe despre pasii corecti ce trebuie urmati in vederea obtinerii unor modele frumoase? Se gasesc optiuni cu ardere, dar si unele care se usuca la aer, asa ca ai la indemana diferite tipuri de materiale, care se comporta distinct, dar care pot ajuta la obtinerea unor rezultate frumoase. Iata ce poti sa inveti inainte de a te apuca de sculptura in lut polimeric.
Lutul polimeric, mai ales acela care nu are nevoie de coacere in cuptor, ci de expunere la aer pentru a se usca si intari, este maleabil, usor de folosit si multifunctional, devenind un material util si pentru sculptura, si pentru producerea pieselor pentru bijuterii, printre altele. Pentru a te bucura cu adevarat de acest tip de produs, iti vom spune cate ceva despre cum sa te pregatesti sa il folosesti.
Acopera suprafetele pe care nu doresti sa le patezi
Asta include masa de lucru si hainele, pe care le poti proteja cu un prosop, un sort sau sa folosesti haine mai vechi, pe care nu conteaza daca le murdaresti. Luturile pot pata textile si materiale daca stau prea mult pe ele. Pe masa poti pune ziare vechi sau cartoane ori folie din plastic, pentru ca lemnul, sticla sau fata de masa sa nu se pateze. Tine, totusi, la indemana o carpa si un pahar cu apa, in cazul in care e necesar sa cureti repede o suprafata.
Primii pasi in modelare
Pentru inceput, vei scoate bucata de lut pe care o folosesti, portionand-o, dupa care restul nefolosit il introduci inapoi in pachet, pentru a nu se usca. Bucata aleasa se framanta intre degete pentru a se incalzi si a deveni mai elastica, pana cand se transforma intr-o pasta mai moale si fina. Altfel spus, vei conditiona materialul pentru a-l putea manevra pe larg, in detaliu, mai apoi.
Foloseste placa de baza
Acest obiect care seamana cu un tocator se foloseste pentru a avea o baza in construirea figurinelor. Este facut din lemn vernisat pe care lutul nu se va lipi si de care nu va adera. Marimea sa depinde de ce figurina faci sau de ce piese expui, dar, pentru inceput, iti va fi, cu siguranta, de ajuns una care nu masoara mai mult de 30 cm pe o latura.
Ce ustensile folosesti
Un mic set de ebosoare iti este util atunci cand modelezi in lut, si ai la dispozitie doua feluri de unelte, cele din lemn si cele din metal. Prima optiune este utila pentru a da forma si a nivela, iar cea de-a doua va ajuta la adaugarea detaliilor mici si pentru indepartarea unor mici portiuni de lut.
In cazul in care faci doar margelute sau forme simple, te poti descurca folosindu-te doar de maini, sau poti improviza cateva unelte din sarmulite si betisoare chinezesti, de exemplu. Online gasesti tot felul de informatii referitoare la cum iti poti construi un astfel de set.
Cand sa folosesti o armatura
In multe cazuri in care realizezi figurine care au nevoie de sustinere iti va fi de folos sa produci o armatura care sa ajute la mentinerea formei finale a produsului. Desi lutul care se usuca la aer este puternic, el e si greu, asa ca, daca pui prea mult in partea de sus, dar mai putin jos, sau nu mentii echilibrul figurinei, te poti trezi ca aceasta se “pleosteste”. Pentru a evita asta, vei face un schelet din fire sau sarme ori bucatele de lemn lipite care vor ajuta la mentinerea pozitiei sculpturii tale.
Cum sa salvezi lutul in figurinele voluminoase
Pentru a nu consuma tot lutul polimeric pentru o bila mai mare sau alta forma voluminoasa, mai mare decat un pumn, poti recurge la un truc, si anume sa faci o “schema” din folie de aluminiu alimentar sau polistiren, deasupra acesteia punand lutul si continuand cu sculptarea sa la detaliul dorit.
Rezultatul va fi mai usor ca si gramaj, si nu vor mai exista atatea crapaturi. Nu in ultimul rand, iti va ramane mai mult lut pentru alte proiecte, fara ca cel curent sa sufere in vreun fel.
Cum protejezi sculptura daca lucrezi la ea mai multe zile
Din fericire, exista solutii atunci cand lucrezi cu lut pentru modelaj cu uscare la aer, figurina pe care o construiesti putand fi acoperita intr-un servet umed si o inchizi etans folosind folie alimentara pentru ca in interior sa se mentina umezeala. Proiectul poate rezista in aceasta forma pana la 4 zile.
Cum pastrezi lutul ramas
Nu ar trebui sa arunci resturile de lut nefolosite sau pe cele care iti raman cand masori si alegi cantitatea folosita, ci le poti introduce repede intr-o folie alimentara de plastic, unde infasori bine si, apoi, le depozitezi intr-un loc intunecat si rece.
Cum salvezi lutul uscat
Daca este expus la aer, lutul se intareste si devine sfaramicios. Totusi, nu te grabi sa il arunci, inca mai poti incerca lucruri pentru a-l readuce la viata. Un lucru pe care il poti incerca este sa ii adaugi putin ulei mineral si sa il framanti.
Un al doilea lucru pe care il poti incerca este sa il pui intr-o punga de plastic cu apa proaspata si sa il lasi doua zile, dupa care arunci apa si framanti lutul, care ar trebui sa isi recapete textura moale.
Cum “repari” crapaturile din lutul cu uscare la aer
Se poate ca, mai ales in cazul unor figurine mai mari, in timpul procesului de uscare sa apara crapaturi, deoarece apa din lut se evapora. Pentru a repara aceste inconsistente, vei lasa, mai intai, creatia sa se usuce complet, dupa care vei produce un amestec de lut si apa pentru a acoperi fisurile. Il lasi, din nou, sa se usuce si nu ar trebui sa se mai vada imperfectiunile.
Tratarea suprafetei pentru impermeabilitate si culoare
Daca lasi respectiva figurina afara, e important sa ii aplici un strat de vernis care sa o ajute sa reziste in fata naturii. Nu toate luturile sunt complet impermeabile, asa ca unele dintre ele pot avea nevoie de vernisare. Citeste bine instructiunile produsului pentru a te asigura de acest fapt, daca te intereseaza ca sculptura ta sa reziste.
In ce priveste colorarea, indicate sunt culorile acrilice, care au o consistenta buna si se lipesc de exteriorul lutului uscat, fara probleme. Totusi, ai grija sa te informezi cu privire la ce tip de vopsea poti folosi pentru lutul tau.
Lasa un comentariu
0 Comentariu